Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Περισσότεροι από 40.000 επαγγελματίες της ναυτιλίας απ’ όλον τον κόσμο αναμένεται να επισκεφτούν φέτος τη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2024», που ανοίγει τις πύλες της τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στο Athens Metropolitan Expo με τους διοργανωτές να επιβεβαιώνουν ότι 2.030 εκθέτες από 82 χώρες θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους τόσο εντός του εκθεσιακού χώρου, όσο και σε ορισμένους εξωτερικούς χώρους που διαμορφώθηκαν για να καλύψουν την πρωτοφανή ζήτηση. Το συνεδριακό πρόγραμμα των «Ποσειδωνίων» επεκτάθηκε σημαντικά φέτος με τη διοργάνωση περισσότερων από 68 εκδηλώσεων φορέων από 16 χώρες. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα έσοδα που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 80 εκατ. ευρώ τόσο λόγω του αυξημένου αριθμού εκθετών και επισκεπτών όσο και λόγω της παρατεταμένης διάρκειας.

«Τα “Ποσειδώνια 2024” θα είναι τα μεγαλύτερα στην 60χρονη ιστορία της διοργάνωσης» δήλωσε ο Θεόδωρος Βώκος, διευθύνων σύμβουλος της Εκθεσης Ποσειδώνια Α.Ε., στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες. «Τόσο οι γεωπολιτικές αναταραχές σε πολλά μέρη του κόσμου όσο και η ανάγκη για απαλλαγή του κλάδου από τον άνθρακα, μαζί με τους αντίστοιχους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, δημιουργούν ένα μίγμα προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία.

»Η φετινή αυξημένη συμμετοχή στα “Ποσειδώνια” αντανακλά την ανάγκη του κλάδου να συναντηθεί, να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις και να βρει τρόπους συμμόρφωσης με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς» πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι:

Από τους 96 νέους ή επιστρέφοντες εκθέτες, που επανήλθαν έπειτα από μακρά απουσία, οι 25 προέρχονται από την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι η χώρα διαθέτει μια ανεξάντλητη πηγή κατασκευαστών εξοπλισμού και παρόχων υπηρεσιών για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Επιπλέον μεταξύ των διεθνών παρουσιών σημαντικά αυξημένες συμμετοχές προέρχονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 10 εταιρείες και από την Ινδία με 8 εταιρείες.

Τα φετινά «Ποσειδώνια» φιλοξενούν 23 εθνικά περίπτερα. Τη σημαντικότερη άνοδο καταγράφει η Κίνα, η οποία μετά την πανδημία επέστρεψε ισχυρότερη, με 180 εταιρείες σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 50% στις συμμετοχές.

Ακολουθεί η Τουρκία με άνοδο 10%. «Η αθρόα συμμετοχή επιβεβαιώνει, για ακόμη μία φορά, ότι τα “Ποσειδώνια” είναι η μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής και της διεθνούς ναυτιλίας» ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι, πέρα από την άριστη ευκαιρία να αναδειχτούν οι συνέργειες μεταξύ ιδιωτικών και θεσμικών φορέων της ναυτιλιακής βιομηχανίας, είναι και ώρα να παρουσιαστούν τα επιτεύγματά της και να συζητηθούν σε βάθος οι προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα.

Εκανε γνωστό, δε, ότι τη Δευτέρα 3 Ιουνίου μετά τα επίσημα εγκαίνια θα παρουσιαστεί στο περίπτερο του υπουργείου Ναυτιλίας η ψηφιακή πλατφόρμα εφαρμογής για την ψηφιοποίηση της αίτησης νηολόγησης των πλοίων ποντοπόρου ναυτιλίας, η οποία δημιουργήθηκε μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και σε συνεργασία με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ). Μέσω αυτής της εφαρμογής θα εκδίδεται πλέον ψηφιακά το έγγραφο εθνικότητας των ποντοπόρων πλοίων.