Eνα ακόμα τραγικό εργατικό δυστύχημα συνέβη το Σάββατο, σε πλοίο που βρισκόταν στα ναυπηγεία της Χαλκίδας, με θύμα έναν 42χρονο εργαζόμενο σε ιδιωτική εταιρεία.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, το μεσημέρι του Σαββάτου, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Χαλκίδας για τον τραυματισμό 42χρονου εργαζόμενου σε ιδιωτικό συνεργείο, κατά τη διάρκεια εργασιών σε επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο σημαίας Κύπρου, το οποίο ήταν παραβεβλημένο σε εγκαταστάσεις των ναυπηγείων της Χαλκίδας. Αμέσως στο σημείο πήγαν λιμενικοί και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ ο 42χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο της Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ωστόσο οι πληροφορίες λένε, καθώς το Λιμενικό δεν αναφέρεται καθόλου στις συνθήκες του δυστυχήματος, ότι ο 42χρονος εγκλωβίστηκε στην μπουκαπόρτα του πλοίου, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 44χρονος υπεύθυνος του συνεργείου, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί. Το πτώμα του 42χρονου μεταφέρθηκε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου των Αθηνών για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία της Χαλκίδας με ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήριά του και σημειώνει ότι καμία σημασία δεν έχει που ο 42χρονος δεν ήταν εργαζόμενος στα ναυπηγεία, «ήταν άνθρωπος και τον θεωρούμε συνάδελφο, γιατί εργαζόταν στον κλάδο μας», ενώ δηλώνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειάς του για οτιδήποτε χρειαστεί».
Απεργία και πορεία
Το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΜΕΝ (μηχανικοί) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο τραγικός θάνατος του 42χρονου εργολαβικού εργαζόμενου στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, επιβεβαιώνει τις εγκληματικές ευθύνες της εταιρείας, για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, καθώς αυτά αποτελούν κόστος για την εργοδοσία». Τονίζει ότι παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και κινητοποιήσεις του Συνδικάτου Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής, οι τεχνικοί ασφαλείας συνεχίζουν να είναι σε 15 πλοία ο καθένας, οι Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου να μην προβλέπονται στα μεγάλα ναυπηγεία όπως στη Χαλκίδα, τα Σαββατοκύριακα να μην γίνονται έλεγχοι, όπως και πέραν του ωραρίου δημοσίων υπαλλήλων.
Σήμερα το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, αποφάσισαν απεργία στους χώρους της Ναυπηγοεπισκευής σε Πέραμα και Σαλαμίνα, δίνοντας άμεση απάντηση στο νέο εργατικό δυστύχημα στον κλάδο. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην κεντρική πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος στις 9 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.
