Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
34.8° 32.8°
4 BF
28%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
35°C
37.2° 31.4°
2 BF
37%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
32°C
33.0° 31.6°
1 BF
38%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.9°
1 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
34°C
35.2° 33.9°
4 BF
24%
Βέροια
Αίθριος καιρός
33°C
33.2° 30.7°
3 BF
42%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
31°C
31.4° 29.5°
2 BF
23%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
37°C
36.8° 36.8°
1 BF
16%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
31.4° 29.8°
5 BF
45%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.1°
4 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 28.8°
5 BF
45%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
31°C
30.7° 30.7°
2 BF
70%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 30.1°
1 BF
60%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
35°C
34.9° 32.9°
0 BF
24%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.9° 31.5°
1 BF
29%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 29.3°
3 BF
61%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
35.0° 33.4°
3 BF
18%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
33°C
33.3° 32.7°
2 BF
49%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
31°C
31.4° 31.4°
3 BF
55%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
33°C
33.4° 33.4°
1 BF
19%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
aade
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΑΑΔΕ - Απίστευτη ταλαιπωρία από την υπερσυγκέντρωση του φορολογικού μηχανισμού

Ιστορίες «ψηφιακής» τρέλας

Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης σε αναλογία φορολογικών υπαλλήλων-φορολογουμένων ● Μετά τα ελεγκτικά κέντρα (ΚΕΒΕΙΣ), οδεύουν προς συγκεντροποίηση τα τμήματα Κεφαλαίου και τα τμήματα Συμμόρφωσης (πρώην Εισοδήματος) ● Τα φορολογικά αντικείμενα συγκεντροποιούνται και «πακετάρονται» για να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Oταν το ελληνικό κράτος αποφάσιζε το 2016, με το «πιστόλι» των δανειστών στον κρόταφο, να συστήσει την ΑΑΔΕ ως Ανεξάρτητη Αρχή και να της παραχωρήσει εν λευκώ το «πορτοφόλι» του, δηλαδή τον τομέα των δημόσιων εσόδων, την καρδιά του δημόσιου τομέα, αυτή η απόφαση συνοδεύτηκε από μεγαλεπήβολα σχέδια και υποσχέσεις για αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, για ψηφιοποίηση κ.λπ.

Εφτά χρόνια μετά, η περιλάλητη αναδιάρθρωση είναι σε πλήρη εξέλιξη, η ψηφιοποίηση υποτίθεται ότι συντελείται, αλλά –φευ!– όλο αυτό είχε αποτελέσματα καθόλου εκσυγχρονιστικά: διαρκή μείωση προσωπικού στον φορολογικό μηχανισμό πέρα από κάθε ευρωπαϊκό μέτρο σύγκρισης, με αποτέλεσμα τραγικές ανεπάρκειες και υπερεξάντληση των υπαλλήλων, απίστευτη ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, αλλά και επαγγελματίες (λογιστές, ατομικές επιχειρήσεις κ.λπ.) και… υποβάθμιση των υπηρεσιών.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής εξετάζει την συγκεντροποίηση και των υπόλοιπων αντικειμένων του φορολογικού μηχανισμού | EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ωστόσο, η ΑΑΔΕ και ο απόλυτος άρχων του φορολογικού μηχανισμού, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, δεν πτοούνται και εξετάζουν τα επόμενα βήματα της περιλάλητης αναδιάρθρωσης, με υπερσυγκέντρωση-κεντρικοποίηση και των υπόλοιπων αντικειμένων του φορολογικού μηχανισμού ύστερα από την κεντρικοποίηση-υπερσυγκέντρωση και των τμημάτων Κεφαλαίου και των τμημάτων Συμμόρφωσης (πρώην Εισόδημα).

Ωστόσο, πιθανότατα υπάρχει «λογική» σε αυτόν τον παραλογισμό να αποδυναμώνεται σε προσωπικό ο φορολογικός μηχανισμός την ίδια στιγμή που –υποτίθεται ότι– αναδιαρθρώνεται επιτυχώς: η υπερσυγκέντρωση δημιουργεί τους όρους για οργάνωση μεγάλων «πακέτων» του φορολογικού αντικειμένου, ώστε να είναι ελκυστικό για outsourcing στον ιδιωτικό τομέα.

Υστερα, όπως έχει συμβεί πάμπολλες φορές και σε άλλους τομείς του δημόσιου τομέα, θα αναλάβει να «τρέχει» μέχρις εξαντλήσεως τους εναπομείναντες φορολογικούς υπαλλήλους για να εμπορεύεται τις υπηρεσίες του προς τους φορολογουμένους…

Το ΚΕΒΕΙΣ, «τόπος μαρτυρίου»…

Το «πετράδι του στέμματος» της μεταρρύθμισης του φορολογικού μηχανισμού είναι η συγκεντροποίηση των τμημάτων Εσόδων, Δικαστικού και Νομικής Υποστήριξης στο ΚΕΒΕΙΣ (Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης). Στο ΚΕΒΕΙΣ συγκεντρώθηκαν αυτά τα αντικείμενα από δεκάδες ΔΟΥ – και η συγκέντρωση συνεχίζεται με συγχώνευση ΔΟΥ στην επαρχία.

Η φυσική επαφή του φορολογουμένου με την υπηρεσία καταργήθηκε και οι πολίτες καλούνται πλέον να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα αιτήματά τους. Υποτίθεται ότι αυτή την ψηφιακή επαφή εγγυάται η περιλάλητη ψηφιοποίηση. Σε τι συνίσταται αυτή; Μόνο στη δυνατότητα του πολίτη να υποβάλλει ηλεκτρονικά το αίτημά του. Αυτή η υποδομή υπάρχει πράγματι, αλλά εκεί τελειώνει αυτή η fake ψηφιοποίηση.

Fake γιατί δεν εγγυάται την ολοκλήρωση της ψηφιακής αλληλογραφίας και την εκπλήρωση του αιτήματος του φορολογουμένου. Ο λόγος; Η ψηφιοποίηση δεν είναι ολοκληρωμένη: δεν υπάρχει φόρμα υποβολής του αιτήματος που να προβλέπει τη συμπλήρωση των απαιτούμενων κατά περίπτωση δικαιολογητικών και δεν υπάρχει –πολύ περισσότερο– η δυνατότητα αυτόματης ανεύρεσης όσων εξ αυτών είναι διαθέσιμα από την υπηρεσία.

Ετσι, η ψηφιοποίηση δεν μπορεί να φτάσει μέχρι τέλους, αλλά κολλάει στο πρώτο βήμα, την υποβολή του αιτήματος. Υστερα ακολουθεί ένα όργιο γραφειοκρατίας: Ο υπάλληλος παραλαμβάνει το μέιλ, εκτυπώνει ένα για τον ίδιο, ένα για τον προϊστάμενο και ένα για το αρχείο, πρωτοκολλεί κ.λπ. και ύστερα αναζητείται ο υπάλληλος στον οποίο θα χρεωθεί η υπόθεση ώστε να τη διεκπεραιώσει μέχρι τέλους – αφού η ψηφιοποίηση δεν μπορεί να το κάνει…

Στο επόμενο στάδιο, η ψηφιακή… γραφειοκρατία συναντά την έλλειψη προσωπικού: Τα αιτήματα είναι δεκάδες χιλιάδες και οι υπάλληλοι λίγοι. 70.000 είναι τα αιτήματα στο ΚΕΒΕΙΣ που έχουν χρεωθεί σε υπαλλήλους. Χιλιάδες ακόμη, ίσως και δεκάδες χιλιάδες είναι όσα δεν έχουν ακόμη χρεωθεί σε υπαλλήλους.

Γνήσιο τέκνο της ένωσης ψηφιακής γραφειοκρατίας και έλλειψης προσωπικού είναι η ανεπανάληπτη ταλαιπωρία φορολογουμένων και επαγγελματιών (λογιστών, ατομικών επιχειρήσεων χωρίς οργανωμένο λογιστήριο κ.λπ.), αλλά και η υπερεξάντληση του προσωπικού του ΚΕΒΕΙΣ.

Στον χώρο των εφοριακών συζητείται πως όταν η υπερσυγκέντρωση με τη fake ψηφιοποίηση προχωρήσουν και στα τμήματα Κεφαλαίου και Συμμόρφωσης και ολοκληρωθούν σε όλη τη χώρα, ο φορολογικός μηχανισμός θα είναι «τόπος μαρτυρίου» για τους υπαλλήλους, αλλά και για εκατομμύρια φορολογουμένους και δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Τραγικές ελλείψεις προσωπικού

Οι ελλείψεις σε προσωπικό σε όλη την έκταση του δημόσιου τομέα δεν είναι αστοχία αλλά… στρατηγική ιδιωτικοποίησης. Ετσι υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες και νομιμοποιείται η ανάθεση των αντικειμένων τους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτός είναι ο λόγος που η υπερσυγκέντρωση πάει χέρι χέρι με τη διαρκή μείωση του προσωπικού. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις «απειλούν» με αξιολόγηση των υπαλλήλων βάσει στόχων (τους οποίους βεβαίως έθεσαν οι ίδιες), ωσάν να εργάζονται στο πιο ειδυλλιακό περιβάλλον.

Η αριθμητική της έλλειψης προσωπικού στον φορολογικό μηχανισμό είναι αποκαρδιωτική: Πριν από την είσοδο στην περίοδο των μνημονίων, στον φορολογικό μηχανισμό προβλέπονταν περίπου 16.000 οργανικές θέσεις. Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ του 2023 ο αριθμός είναι κάτω από 7.000. Στην πραγματικότητα, είναι περίπου 8.500 υπολογίζοντας και κάποιες κατηγορίες (διοικητικούς κ.λπ.) που δεν περιλαμβάνονται στον αριθμό που δίνει η ΑΑΔΕ.

Ετσι, η Ελλάδα είναι μακράν τελευταία, πολύ πίσω από τον προτελευταίο σε όλη την Ευρώπη, στην αναλογία αριθμού φορολογικών υπαλλήλων προς αριθμό φορολογουμένων…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ιστορίες «ψηφιακής» τρέλας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας