Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τροπολογία στη Βουλή κατατίθεται εντός της ημέρας, η οποία θα προβλέπει την πλήρη αναστολή για δύο χρόνια πληρωμών ηλεκτρικού ρεύματος, για όσους αγρότες επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, η τροπολογία θα προβλέπει επίσης, πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεών τους, νέων και παλαιών, με μηδενικό επιτόκιο.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι παγώνουν οι πληρωμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους πληγέντες αγρότες, πάροχοι προχώρησαν σε διακοπές ρεύματος, προκαλώντας την οργή των πληγέντων. Η ρύθμιση του αγροτικού ρεύματος είναι ένα από τα πολλά αιτήματα των αγροτών, που έχουν κινητοποιηθεί ζητώντας μια σειρά από ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η εκταμίευση αποζημιώσεων στους πληγέντες, η μείωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου κ.ά.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, που μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, ποσοστό άνω του 30% των υποχρεώσεων των αγροτών σε ρεύμα παραμένει απλήρωτο. «Έχουμε περίπου λίγο κάτω από 200.000 παροχές αγροτικού ρεύματος συνεπώς το 30% εξ αυτών είναι απλήρωτο», είπε.

Επταετής ρύθμιση

Από τη δική του πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε ότι η ρύθμιση για το ηλεκτρικό ρεύμα των πληγέντων αγροτών είχε εξαγγελθεί τον Νοέμβριο από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. 

Όπως είπε «υπήρξαν περιπτώσεις όπου εσφαλμένα διαπιστώθηκαν διακοπές ρεύματος και κατόπιν της επέμβασης του υπουργείου το ζήτημα διευθετήθηκε».

Ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι με την τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας «ρυθμίζεται η εφαρμογή της απόφασης που λήφθηκε, προκειμένου να μη διαπιστωθούν προβλήματα από δω και πέρα». 

Περιγράφοντας το περιεχόμενο της τροπολογίας είπε ότι προβλέπεται πως οι αγρότες που έχουν πληγεί από την θεομηνία Ντάνιελ «θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Συνολικά, δηλαδή είναι μια επταετής ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030».