Και τον Δεκέμβριο του 2023, οι Ελληνες συνταξιούχοι είχαν ίσως τη χαμηλότερη μέση κύρια σύνταξη στην ευρωζώνη. Δεν ξεπέρασε τα 800 ευρώ, για την ακρίβεια ανήλθε στα 795,05 ευρώ μεικτά, δηλαδή 747,34 ευρώ καθαρά.
Στον πρωταθλητισμό των χαμηλών συντάξεων συνεισέφερε και η μέση επικουρική η οποία ανήλθε στα 196 ευρώ μεικτά, δηλαδή 184,24 ευρώ καθαρά, ενώ το μέσο μέρισμα για όσους έχουν την ευχέρεια να λαμβάνουν τέτοιο (π.χ. Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού, Αεροπορίας, Πολιτικών Υπαλλήλων) ανήλθε στα 111,24 ευρώ μεικτά, δηλαδή στο καθαρό ποσό των 104,56 ευρώ.
Τα μεγέθη προκύπτουν από την απολογιστική έκθεση Δεκεμβρίου του πληροφοριακού συστήματος ΗΛΙΟΣ της ΗΔΙΚΑ και επιβεβαιώνουν τη συνταξιοδοτική πενία για την πλειονότητα των 2.483.573 συνταξιούχων της χώρας.
Ανισότητες
Βεβαίως οι μέσοι όροι δεν αποδίδουν παρά την κυρίαρχη τάση, αλλά όχι τις εσωτερικές συνταξιοδοτικές ανισότητες που κάνουν για χιλιάδες συνταξιούχους να μοιάζει το ποσό που παίρνουν μηνιαίως κυριολεκτικά με προνοιακό βοήθημα. Για παράδειγμα 1 στους 5 συνταξιούχους (21,7%) λαμβάνει μόλις 500 ευρώ σύνταξη, 1 στους 3 (λίγο πάνω από το 30%) λαμβάνει σύνταξη έως 700 ευρώ, ενώ το 40% έχει σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ.
Κι να θελήσουμε να δούμε το ύψος των επικουρικών, θα διαπιστώσουμε ότι η μέση σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 196 ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη των αναπηρικών συντάξεων δεν ξεπερνά το ποσό των 621,88 ευρώ.
Ενα ακόμη χαρακτηριστικό από τα στοιχεία του Δεκεμβρίου είναι ότι ναι μεν οι νέοι συνταξιούχοι με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης ανήλθαν σε 17.627 άτομα, αλλά και οι διακοπές συντάξεων (λόγω θανάτων) ήταν ιδιαίτερα υψηλές, αφορούσαν 13.854 συντάξεις.
Τα στοιχεία αυτά, χωρίς φυσικά να υπολογίζουμε κι έναν καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό υψηλό συνταξιούχων, περίπου 100.000 που λαμβάνει από 2.000 έως και πάνω από 4.000 ευρώ σύνταξη (1.539 άτομα λαμβάνουν πάνω από 4.000 ευρώ μηνιαίως), καθιστούν εξαιρετικά επίκαιρα τα 11 αιτήματα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καλώντας τη νέα υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να πάρει θέση. Πρόκειται για τις εξής 11 προτάσεις των οποίων η υλοποίηση μπορεί να βελτιώσει το εισόδημα των συνταξιούχων:
1. Επαναφορά του ΕΚΑΣ με άρση της μνημονιακής διάταξης. Σημειωτέον ότι το ΕΚΑΣ έφτανε έως 230 ευρώ τον μήνα.
2. Κατάργηση προσωπικής διαφοράς ως ακόμη μιας μνημονιακής επιλογής που έχει οδηγήσει σε απώλεια εισοδήματος εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς, δόθηκε επίδομα σε 750.000 συνταξιούχους, λόγω προσωπικής διαφοράς. Αρα οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι για δεύτερη συνεχή χρονιά έχασαν τις αυξήσεις τους, για να πάρουν ένα επίδομα «φιλοδώρημα». Το ΕΝΔΙΣΥ ζητεί την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και την καταβολή όλων των αυξήσεων στο σύνολο των συνταξιούχων της χώρας.
3. Αυξήσεις σε συντάξεις, πραγματικές ώστε να υπερβαίνουν κατά πολύ τον ετήσιο πληθωρισμό. Αυξήσεις 3%, όπως έγινε φέτος, με ετήσιο πληθωρισμό 3,9% συνιστούν μάλλον φαρσοκωμωδία, που σε περιόδους σκληρής ακρίβειας δεν είναι ανεκτή.
4. Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης που ταλαιπωρεί πάνω από 750.000 δικαιούχους. Τυχόν τροποποίησή της δεν βελτιώνει το εισόδημα. Μόνο η κατάργηση, με παράλληλη καταβολή των αναδρομικών που έχουν εισπραχθεί από 1/8/2010 ως χαράτσι, μπορεί να αποτελέσει πραγματική λύση στο πρόβλημα.
5. Κρατήσεις Υγείας: Το ΕΝΔΙΣΥ ζητεί να καταργηθούν το 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ για τις πολλαπλές συντάξεις καθώς και το 6% για τις επικουρικές συντάξεις. Ζητεί μείωση του ποσοστού από 6% σε 4% με παρακράτηση από τη μία μεγαλύτερη σύνταξη.
6. Επαναφορά της 13ης σύνταξης με ποσό 700 ευρώ το έτος για όλους τους συνταξιούχους.
7. Ορια ηλικίας: Καμία αύξηση στα όρια ηλικίας.
8. Κατάργηση των 100 ενσήμων ανά έτος την τελευταία πενταετία (ως απαραίτητη προϋπόθεση για μειωμένη σύνταξη).
9. Αναλογική σύνταξη σύμφωνα με ό,τι πληρώνει από εισφορές στον εργασιακό του βίο ο κάθε ένας ασφαλισμένος. Σημειωτέον ότι ο e-ΕΦΚΑ έως και σήμερα «τρώει» εισφορές-ένσημα (δεν τα ανταποδίδει στους δικαιούχους). Μέτρο που ισχύει σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδάς κ.α.), π.χ. ασφαλισμένοι με 1.000, με 2.000, με 3.000, με 4.000 ημέρες εργασίας να έχουν αναλογική σύνταξη.
10. Συντάξεις χηρείας: Να δίνεται σε όλες τις κύριες συντάξεις η Εθνική Σύνταξη ολόκληρη (σύμφωνα με τα έτη ασφάλισης του θανόντος) ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος. Σε όλες τις συντάξεις χηρείας, κύριες και επικουρικές, να ισχύει το 70% της αρχικής απόφασης του θανόντος, με κατάργηση της τριετίας.
11. Να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις από τον e-ΕΦΚΑ. Να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους.
Το ΕΝΔΙΣΥ υποστηρίζει ότι ο e-ΕΦΚΑ δεν εφαρμόζει τον νόμο και συγκεκριμένα δεν έχει κάνει επανυπολογισμό σε περίπου 200.000 κύριες συντάξεις. Εχει διαπιστωθεί ότι και εκεί που έχει γίνει ο επανυπολογισμός έχουν σημειωθεί αρκετά λάθη. Οσο για τις επικουρικές συντάξεις έχει γίνει λάθος η αναπροσαρμογή από το 2016 σε 12 συγχωνευθέντα Ταμεία με αποτέλεσμα σε 300.000 συντάξεις να μην έχει εφαρμοστεί ο νόμος.
Δεν ντρέπονται;
«Μετά από εισήγηση του εκλεκτού του Μαξίμου διοικητή της ελλειμματικής ΔΥΠΑ –που ξοδεύει εκατομμύρια (από 56 εκατ. το 2023 σε 137 εκατ. το 2024, ήτοι αύξηση 145%!) σε «αναβάθμιση υποδομών και κτηρίων» και «δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών»–, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κόβει τα πενιχρά επιδόματα ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας», σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση ο Γ. Μουλκιώτης, υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., και του Μ. Καλαντζόπουλου, γραμματέα τομέα Εργασίας του κόμματος, με αφορμή την κατάργηση επιδομάτων υπέρ ανέργων.
«Παραμονές Πρωτοχρονιάς, οι υπουργοί Γεωργιάδης και Χατζηδάκης (διά χειρός Πετραλιά) επιφύλαξαν στους ανέργους της χώρας την κατάργηση τριών επιδομάτων, που πρόσφεραν μια μικρή ανακούφιση: του επιδόματος επίσχεσης εργασίας, του ειδικού επιδόματος στους ανέργους μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και του ειδικού βοηθήματος που καταβαλλόταν μετά την τρίμηνη παράταση στο μητρώο ανέργων. Αλήθεια, δεν ντρέπονται καθόλου;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας