Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.3° 11.8°
1 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 12.1°
2 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 11.0°
1 BF
82%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 9.6°
0 BF
93%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.0° 10.7°
2 BF
80%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.0°
2 BF
57%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.7° 11.5°
2 BF
83%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 14.6°
2 BF
82%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
13.5° 13.5°
4 BF
74%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
14°C
14.2° 14.2°
3 BF
60%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
2 BF
71%
Λαμία
Αίθριος καιρός
10°C
10.5° 10.5°
2 BF
76%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 14.8°
1 BF
76%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
15.4° 10.8°
2 BF
70%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
1 BF
78%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
14.7° 11.4°
2 BF
91%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.5° 8.5°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
forologia-doy
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Τι απαντούν οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών στο εκβιαστικό κυβερνητικό δίλημμα με το φορολογικό νομοσχέδιο

Τα κρυφά «νοήματα» του διλήμματος τεκμήρια ή έλεγχος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στις φορολογικές δηλώσεις θα αναγράφεται το τεκμαρτό εισόδημα και ο φορολογούμενος θα επιλέγει αν θα το αποδεχτεί ή θα δηλώσει άλλο φορολογητέο εισόδημα ● Αν δεν αποδεχτεί το τεκμαρτό, θα βγαίνει αμέσως εντολή ελέγχου.

Ποια είναι η σχέση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών και του σχεδίου Πισσαρίδη; Οσοι δεχτούν τα τεκμήρια θα απαλλάσσονται στην πράξη από τον έλεγχο; Πώς θα συμπληρώνονται οι φορολογικές δηλώσεις; Τι θα γίνεται με τον εκ των υστέρων υπολογισμό του μέσου όρου δηλωθέντος εισοδήματος κάθε ΚΑΔ;

Αυτά είναι πλέον τα βασικά ερωτήματα της επόμενης μέρας, ύστερα από την κατάθεση προχθές -κατά τη συνήθη κυβερνητική πρακτική, στις «12 παρά κάτι»- του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτά είναι και τα ερωτήματα που θέτουν με δηλώσεις τους στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εκπρόσωποι των φορέων τους.

Η προβαλλόμενη σαν βασική υποχώρηση του υπουργείου είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στον ελεύθερο επαγγελματία να αρνηθεί τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματός του υπό τον όρο να ζητήσει τον φορολογικό του έλεγχο. Αν δεν είστε φοροφυγάδες, γιατί να φοβηθείτε τον έλεγχο; είναι το «ατράνταχτο» κυβερνητικό επιχείρημα. Ωστόσο, τα αντεπιχειρήματα υπάρχουν.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στις φορολογικές δηλώσεις θα αναγράφεται το τεκμαρτό εισόδημα και ο φορολογούμενος θα επιλέγει αν θα το αποδεχτεί ή θα δηλώσει άλλο φορολογητέο εισόδημα. Αν δεν αποδεχτεί το τεκμαρτό, θα βγαίνει αμέσως εντολή ελέγχου. Εδώ ανακύπτουν τα εξής ζητήματα:

● Πώς θα υπολογίζεται το τεκμαρτό εισόδημα χωρίς να είναι εκ των προτέρων γνωστός ο μέσος όρος του ΚΑΔ, αφού αυτός θα προκύπτει μόνο αφού κατατεθούν όλες οι φορολογικές δηλώσεις;

● Από την άλλη, αυτοί που αποδέχονται το τεκμαρτό ενώ έχουν πολύ υψηλότερα εισοδήματα, στην πράξη θα απαλλάσσονται του ελέγχου. Οπότε, για τη φοροδιαφυγή στον χώρο των μικρομεσαίων στοχοποιούνται στην πράξη οι «μικροί» και απαλλάσσονται οι μεγάλοι, των οποίων η φοροδιαφυγή μέσω των τεκμηρίων νομιμοποιείται.

● Οσον αφορά το επιχείρημα «τι έχουν να φοβηθούν αν είναι ‘‘καθαροί’’;», ο φόβος των ελεύθερων επαγγελματιών για τον έλεγχο έχει να κάνει με την αίσθησή τους ότι αυτός θα έχει εκδικητικό χαρακτήρα. «Οποιος ψάχνει την τρίχα στο ζυμάρι τελικά θα τη βρει», λένε, ακόμη και με τη μορφή τυπικών παραβάσεων χωρίς ουσία ή με τη μορφή παραβάσεων λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης ή ελλιπούς υποδομής στα ψηφιακά μέσα.

Γιώργος Καββαθάς

Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας
Γιώργος Καββαθάς

«Μέχρι προχθές ο κύριος Χατζηδάκης έλεγε “βάζω τεκμαρτό εισόδημα γιατί δεν μπορώ να ελέγξω”. Σήμερα πώς αποφάσισε ότι μπορεί; Εμείς θέλουμε να ελεγχθούμε. Αλλά λέμε στην κυβέρνηση “αφού έχετε τόσα ψηφιακά εργαλεία να κάνετε ελέγχους, γιατί καταφεύγετε σε χαράτσια και τεκμαρτά εισοδήματα;”

Η διαφωνία μας είναι με τη φιλοσοφία του νόμου, που δεν αλλάζει. Το πρόβλημα δεν λύνεται αν υπό την πίεση των αντιδράσεων βελτίωσε ένα-δυο θέματα. Το θέμα είναι ότι αυξάνει ξαφνικά τη φορολογία από 70% ώς 160%.

Το δεύτερο ερώτημά μας είναι ποια διαδικασία θα ακολουθείται. Θα υποβάλλω πρώτα τη δήλωσή μου, θα μου επιβάλλει τον φόρο με το τεκμαρτό, θα πρέπει να τον καταβάλλω και μετά να προσφύγω στην ΑΑΔΕ; Ακόμα και αν δικαιωθώ, πότε θα πάρω τα χρήματά μου;

Τέλος, πότε θα ανακοινώνεται ο μέσος όρος του ΚΑΔ κάθε κλάδου; Για να υπολογιστεί, πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάθεση όλων των δηλώσεων. Δηλαδή θα μας έρχεται εκ των υστέρων ένα ραβασάκι που θα λέει “πρέπει να πληρώσετε κάτι παραπάνω”; Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι είναι μια δουλειά του ποδαριού. Πρόκειται για στοχοποίηση των μικρών επιχειρήσεων, εφαρμόζοντας στην πράξη την έκθεση Πισσαρίδη».

Δημήτρης Βερβεσός

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας
Δημήτρης Βερβεσός

«Η απάντησή μας στην κυβέρνηση είναι ότι ο έλεγχος δεν είναι πρόσκληση σε γάμο ούτε σε βαφτίσια. Ο έλεγχος είναι δημόσια λειτουργία, και έχουμε καλέσει την πολιτεία να κάνει ελέγχους με βάση τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, το My Data, τη σύνδεση των ταμειακών με τα POS κ.λπ., και με αυτά να ανακαλύψει τους φοροφυγάδες.

»Αυτό που επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση είναι μια επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, αναδιπλούμενη από την αρχική της θέση ότι δεν έχει συνεργεία να κάνει ελέγχους στους μικρούς γιατί θέλει να κάνει ελέγχους στους μεγάλους. Τώρα μας λέει ότι έχει. Παράλληλα, εκτός από τους μεγάλους, που τόσο καιρό δεν τους έλεγχε, τώρα κλείνει το μάτι στη μεσαία φοροδιαφυγή.

»Μας λέει ότι θα ελέγξει εκείνους που το επιθυμούν, γιατί είναι ειλικρινείς, ενώ δημιουργεί μια οιονεί περαίωση για εκείνους που λένε ότι θα πληρώσουν το τεκμαρτό, και ανάμεσά τους μπορεί να είναι κάποιοι εν δυνάμει φοροφυγάδες που θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο σκόπιμα, και όχι απλώς επειδή φοβούνται. Η κυβέρνηση θυσιάζει τον έλεγχο της φοροδιαφυγής με σύγχρονες μεθόδους, για να μπορέσει να μαζέψει άμεσα χρήματα από αυτούς που θα αποδεχθούν τα τεκμήρια».

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

«Ναι στον οριζόντιο έλεγχο, όχι στα οριζόντια μέτρα». «Για μας είναι θετικό που η κυβέρνηση καταλήγει ότι ο σωστός τρόπος ελέγχου είναι η λογιστική αποτύπωση. Εχουμε πει ότι για μας η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία είναι οι πιο σκληρές μορφές αθέμιτου ανταγωνισμού. Εμείς είμαστε υπέρ του οριζόντιου ελέγχου σε όλους και υπάρχουν τα εργαλεία, όπως το My Data και η σύνδεση των ταμειακών με POS, που με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.

»Είμαστε υπέρ του ελέγχου των δαπανών διαβίωσης, που είναι ο πραγματικός τρόπος αποτύπωσης των εσόδων. Ομως ο συγκεκριμένος νόμος το μόνο που δεν κάνει είναι να χτυπάει τη φοροδιαφυγή. Αυτό που κάνει είναι ότι κυνηγάει τον μικρό και αφήνει τον μεγάλο. Είναι ένας νόμος που εισπράττει κάτι λιγότερο από 500 εκατ. ευρώ, που είναι ψίχουλα μπροστά στα 10 δισ. που είναι η φοροδιαφυγή της χώρας κατά τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

»Την ίδια στιγμή που βάζει τεκμαρτά εισοδήματα στους πολύ μικρούς και αδύναμους, δεν παίρνει κανένα μέτρο για τα υψηλά εισοδήματα, όπου εκεί είναι το μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής. Ουσιαστικά λέει ‘‘εσένα που δεν σε πιστεύω για το τεκμαρτό, θα σου κάνω έλεγχο”. Αυτόν που δηλώνει 15.000-20.000 ευρώ δεν του κάνει έλεγχο. Ουσιαστικός στόχος είναι η εξαφάνιση του 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, όπως προβλέπει το σχέδιο Πισσαρίδη που είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Η φοροαπαλλαγή των μεγάλων εισοδημάτων γίνεται πλέον και με νόμιμο τρόπο, αποδεικνύοντας ότι η βασική σκέψη της κυβέρνησης μελλοντικά είναι ο έλεγχος των κλάδων της οικονομίας από πολυεθνικές ή ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα κρυφά «νοήματα» του διλήμματος τεκμήρια ή έλεγχος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας