Σε μια νέα καταγγελία, που αφορά και πάλι την καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ναυτεργατών σχετικά με το αντίτιμο της τροφής, προχώρησε το ναυτεργατικό σωματείο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (κατώτερα πληρώματα μηχανής).
Η διοίκηση του σωματείου υποστηρίζει ότι με το «καλημέρα» της περιόδου, που τα πλοία αποδρομολογούνται και βγαίνουν σε ετήσια επιθεώρηση για επισκευές, ξεκίνησαν οι προσπάθειες καταπάτησης των όρων της ΣΣΕ.
Αναφέρει ότι στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Aqua Jewel», η ναυτιλιακή εταιρεία SEAJETS προσπαθεί να μην εφαρμόσει τα προβλεπόμενα για τη μισθοδοσία των ναυτικών, σχολιάζοντας ότι αυτό προκύπτει από την ενημέρωση της εταιρείας (επισυνάπτουν και το σχετικό έγγραφο της εταιρείας στην ανακοίνωσή τους) προς το πλήρωμα, όπου στο σχετικό έγγραφο αναγράφεται: «Κατά τη διάρκεια της ετήσιας επιθεώρησης δεν θα λειτουργεί κουζίνα. Τροφοδοσία σίτισης από catering. Μισθοδοσία επισκευής, ισχύουσα του 2023 +6% χωρίς αντίτιμο τροφής, θα ενημερωθείτε αναλυτικά».
Το σωματείο ισχυρίζεται ότι γίνεται προσπάθεια επαναφοράς της «πολύχρονης αθλιότητας με τα φελιζόλ», ενώ υπογραμμίζει ότι η μη καταβολή αντιτίμου τροφής (που ανέρχεται σε 654,30 ευρώ/μήνα), μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες και δράσεις του σωματείου τους, σταμάτησε πέρυσι.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι περίπου τέτοια εποχή και πάλι ναυτεργατικά σωματεία είχαν προχωρήσει σε καταγγελίες ότι οι εταιρείες «πετάνε» ένα πιάτο φαγητό της κακιάς ώρας στους εργαζόμενους και δεν τους καταβάλλουν στο χέρι –όπως οφείλουν με βάση το άρθρο 3 της ΣΣΕ– το αντίτιμο τροφής το οποίο ανέρχεται σε 20,58 ευρώ ημερησίως, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στις αποδοχές τους. Μάλιστα τότε είχαν δημοσιοποιήσει φωτογραφίες όπου μοιραζόταν φαγητό αγνώστου προελεύσεως στους ναυτικούς μέσα σε πακέτα από φελιζόλ.
