• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.0°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.2°C / 7.7°C
  4 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.8°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.0°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 4.9°C
  0 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 16.0°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  3 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.4°C
  2 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  1 BF
  95%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 6.6°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 8.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  0 BF
  99%
EUROKINISSI

Ακρίβεια; Ποια ακρίβεια;

 • A-
 • A+

Συμβουλές στους δημοσιογράφους να μην υπερπροβάλλουν τα φαινόμενα ακρίβειας και κερδοσκοπίας, ώστε να μην προκαλούν πανικό στους καταναλωτές, έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το καλάθι του νοικοκυριού.

«Τα συνεχόμενα δημοσιεύματα για τη μεγάλη ακρίβεια που έρχεται ή για τη μεγάλη αισχροκέρδεια που υπάρχει, δημιουργούν τον εξής κίνδυνο: να οδηγήσουν μαζικά το καταναλωτικό κοινό σε αγορές πανικού, "panic buying" όπως λέγονται στη διεθνή ορολογία, δηλαδή στην αποθεματοποίηση τώρα προϊόντων εν όψει των λεγομένων επικείμενων μεγάλων αυξήσεων, κάτι το οποίο θα οδηγούσε τελικά σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος σε ανθρώπους, διότι η τάση της αγοράς για τους επόμενους μήνες είναι το ακριβώς αντίθετο», δήλωσε συγκεκριμένα.

Η προειδοποίηση του υπουργού, να μη θίγουμε τα κακώς κείμενα γιατί έτσι λειτουργούμε ως Κασσάνδρες κακών και «μπορεί τελικά ευνοήσουμε την κερδοσκοπία και να βλάψουμε τους συμπολίτες μας», δεν βρίσκει πάτημα στην πραγματικότητα. Καταρχάς ο καταναλωτής δεν χρειάζεται τα δημοσιεύματα για να συνειδητοποιήσει αυτό που βλέπει με γυμνό μάτι, ότι οι τιμές στα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης βαίνουν αυξητικά. Δεν χρειάζεται καν τα στοιχεια της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει με ετήσια αύξηση 15,5%, όταν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του σούπερ-μάρκετ είναι πολλαπλάσιες, ακόμα και με μειωμένες ποσότητες αγορών ή στροφή σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Το δεύτερο είναι ότι ο κόσμος ακόμα και αν θέλει να "στοκάρει" τρόφιμα και βασικά αγαθά εν όψει ανατιμήσεων, τις περισσότερες φορές δεν μπορεί, αφού το εισόδημά του εξαϋλώνεται από τον πληθωρισμό. Αυτό καταγράφεται και στα στοιχεία των σουπερμάρκετ που δίνουν στη δημοσιότητα οι εταιρείες έρευνας αγοράς (ΙRI και Νielsen), με τον τζίρο να αυξάνεται μεν λόγω πληθωριστικών αυξήσεων, αλλά τον όγκο αγορών να μειώνεται, μάλιστα με μεγαλύτερη ταχύτητα τον Δεκέμβριο.

«Η αίσθηση ότι ο πληθωρισμός οφείλεται στην αισχροκέρδεια, δεν είναι πραγματική» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός, επιμένοντας ότι αν συνέβαινε αυτό τότε θα είχαμε υψηλότερο πληθωρισμό από το μέσο όρο της Ε.Ε. Αυτό όμως που δεν είπε είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρωζώνη, και τη δεύτερη χαμηλότερη στην Ε.Ε. των 27, μετά τη Βουλγαρία, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στα κατώτερα όρια της Ε.Ε., με τον ετήσιο μέσο μισθό στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερος από το 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου (15.879 ευρώ έναντι  έναντι 33.511 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εurostat).

Κατά τα άλλα, ο υπουργός παρουσίασε τα στοιχεία για τη 13η εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου του «καλαθιού του νοικοκυριού», σύμφωνα με τα οποία οι τιμές παρέμειναν σταθερές στο 86% των προϊόντων, ανέβηκαν στο 7% και μειώθηκαν στο 7%. Μόνο που επίσης είπε ότι «όταν ένα προϊόν βγαίνει από το καλάθι και επιστρέφει στην παλιά του τιμή, αυτή που είχε δηλαδή πριν μπει στο καλάθι, αυτό δεν είναι αύξηση τιμής. Είναι λήξη μιας προσφοράς και αντικατάστασής του». Μόνο που με αυτές τις αλχημείες, οι τιμές συγκρίνονται σε ανόμοια προϊόντα, αφού κάθε φορά οι προσφορές αλλάζουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λίστα για... μικρό καλάθι
Ανάμικτες ήταν οι αντιδράσεις για το «καλάθι των 50 προϊόντων» που προανήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ ως ανάχωμα στην ακρίβεια.
Λίστα για... μικρό καλάθι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλάθι για... υπομονή και νηστεία
Υπομονή συνέστησε στους καταναλωτές ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, υποσχόμενος ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στη λιανική αγορά οι διορθωτικές...
Καλάθι για... υπομονή και νηστεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαγική εικόνα για την ακρίβεια
Mε τις λέξεις παίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι «τα χειρότερα τα έχουμε δει με την ακρίβεια». Στην πραγματικότητα η επιδείνωση συνεχίζεται, τουλάχιστον όσον...
Μαγική εικόνα για την ακρίβεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρεία συναίνεση στο ν/σ για την προσβασιμότητα
Ενσωματώνει Οδηγία που υποχρεώνει από το 2025 όλα τα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες να είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία ● Τροπολογία για απαγόρευση εξαγωγής ξυλείας και για υπερωρίες των υπαλλήλων της...
Ευρεία συναίνεση στο ν/σ για την προσβασιμότητα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρό το καλάθι του νοικοκυριού, ακριβαίνουν τα τρόφιμα
Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι το καλάθι του νοικοκυριού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το καταναλωτικό κοινό, όμως άλλα δείχνει έρευνα του ΙΕΛΚΑ που πραγματοποιήθηκε 8-11 Νοεμβρίου μέσα στο πρώτο...
Μικρό το καλάθι του νοικοκυριού, ακριβαίνουν τα τρόφιμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας