Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την εξαγορά από τη ΔΕΗ της Enel Ρουμανίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προκειμένου να κληθούν οι εκπρόσωποι της επιχείρησης να δώσουν εξηγήσεις για τη σκοπιμότητα της επένδυσης.
Για τον λόγο αυτόν, η αντιπροσωπεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλου, και του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλ. Χαρίτση, κατέθεσαν χθες το αίτημα, εκφράζοντας τον σοβαρό προβληματισμό της πτέρυγας για τις ζημίες που παρουσιάζει η θυγατρική της ιταλικής Εnel στη Ρουμανία και για το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, διετέλεσε, μέχρι το 2019, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
«Παρότι εδώ και 3,5 χρόνια δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο για την επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, η επιχείρηση σχεδιάζει να διαθέσει πάνω από 1 δισ. ευρώ για μια αμφιβόλου αξίας και ενδεχόμενου ρίσκου επένδυση», σημειώνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο σχετικό κείμενο που απέστειλαν στον πρόεδρο της Επιτροπής, Γ. Βλάχο. Επιπροσθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον Ομιλο Enel να παρουσιάζει λειτουργικές ζημίες ύψους 51 εκατ. ευρώ στον τομέα των δικτύων και των υποδομών, το πρώτο εξάμηνο του 2022, και ζημίες 115 εκατ. ευρώ στον τομέα της λιανικής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως, τον περασμένο Αύγουστο, ο Ομιλος υποχρεώθηκε να ζητήσει δάνειο 375 εκατ. ευρώ από τη μητρική εταιρεία στην Ιταλία.
Οι βουλευτές τονίζουν επίσης τα πρόσθετα ερωτήματα δεοντολογίας που δημιουργεί η επιλογή να αποκτηθεί μία εταιρεία στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος μέχρι το 2019 ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Στάσσης, «ο οποίος ευθύνεται και για επιλογές που έχουν οδηγήσει σε ζημία της ΔΕΗ και των καταναλωτών, όπως είναι η απώλεια της πλειοψηφίας του Δημοσίου στη ΔΕΗ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η δημιουργία δεκάδων διευθυντικών θέσεων και αμοιβών για γαλάζια παιδιά με υπέρογκο διοικητικό κόστος για τη ΔΕΗ, αλλά κυρίως τα δισεκατομμύρια υπερκερδών στην αγορά ρεύματος της Ελλάδας». Το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων που ενδεχομένως προκύπτει από την προηγούμενη σχέση του κ. Στάσση με την ENEL είχε αναδείξει η «Εφ.Συν». στο πρωτοσέλιδό της, στις 16 Δεκεμβρίου («Στάσσης... πουλάει, Στάσσης αγοράζει»).
Οσον αφορά την ίδια την αποκλειστική διαπραγμάτευση ΔΕΗ-ENEL, που αφορά την εξαγορά του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της ρουμανικής θυγατρικής του ιταλικού ομίλου, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά η ολοκλήρωσή της είναι υπόθεση 2-4 εβδομάδων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας