• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 27.9°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 24.8°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.0°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 26.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 25.5°C
  3 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.6°C / 27.1°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΔΕΗ σώζει την... ENEL;

 • A-
 • A+
Ερωτήματα για την εκκολαπτόμενη συμφωνία εξαγοράς της ENEL Ρουμανίας, της οποίας επικεφαλής ήταν μέχρι το 2019 ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.

Aίσθηση και αναπόφευκτα ερωτήματα προκαλεί η ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι ξεκινά αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της ιταλικής εταιρείας στη Ρουμανία, δηλαδή την πλήρη εξαγορά της Enel Romania, με τη φιλοδοξία μάλιστα να ολοκληρωθεί η συμφωνία τον Ιανουάριο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε προχθές την υπογραφή Σύμβασης Αποκλειστικότητας με τον ιταλικό όμιλο. «Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξαγάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets, και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα καθορίσει αν η ΔΕΗ θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel. Τα μέρη θα ενημερώσουν την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που εισέλθουν σε δεσμευτική συμφωνία», αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ. Ο ιταλικός όμιλος εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση, αλλά όπως είναι γνωστό είχε ήδη ανακοινώσει προ μηνών ότι θα προχωρήσει σε πώληση των θυγατρικών του σε Ρουμανία, Αργεντινή, Περού και αλλού προκειμένου να περιορίσει το χρέος του.

Τα ερωτήματα προκύπτουν κυρίως από το γεγονός ότι ο αδρά αμειβόμενος –και με stock options– επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ήρθε ως πολλά υποσχόμενη μεταγραφή το 2019 από την Enel Romania, της οποίας ήταν διευθύνων σύμβουλος, από το 2007. Η Enel Ρουμανίας έχει ένα πελατολόγιο περίπου 3 εκατ. καταναλωτών σε τρεις νευραλγικές περιοχές της χώρας και η εξαγορά της, κατά τις πληροφορίες, θα απαιτήσει ποσό αρκετά πάνω από 1 δισ. ευρώ, «όσα περίπου και τα υπερκέρδη της δημόσιας επιχείρησης από την ηλεκτροπαραγωγή την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και της αισχροκέρδειας των ηλεκτροπαραγωγών», όπως σχολιάζουν καλοί γνώστες του πεδίου.

Αναζητούνται επιχειρήματα

Βεβαίως, ο κ. Στάσσης, ο οποίος πρωτοστάτησε το φθινόπωρο του 2021 στη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ στο 34,1%, με το τρικ της αύξησης κεφαλαίου, και στη μετατροπή της σε ιδιωτική επιχείρηση που λογοδοτεί πλέον σε μεγαλομετόχους όπως η CVC, θα πρέπει να πείσει με ισχυρά επιχειρήματα για το επωφελές της επέκτασης. Και οπωσδήποτε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι το πέρασμά του από τη ΔΕΗ δεν αποτελούσε τελικά μέρος ενός… ιταλικού πρότζεκτ.

Τα ερωτήματα ενισχύονται από το γεγονός ότι ο υπό κρατικό έλεγχο ιταλικός όμιλος έχει προαναγγείλει την αποχώρησή του από τη Ρουμανία, στο πλαίσιο μιας συνολικής πώλησης περιουσιακών στοιχείων ύψους 21,5 δισ. ευρώ σε διάφορες χώρες για να μειώσει το χρέος του, το οποίο μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ανερχόταν σε 69 δισ. ευρώ. Υπό πώληση είναι και το χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου στην Ισπανία.

Το γεγονός ότι η ΔΕΗ εμφανίζεται πρόθυμη να συμβάλει με τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ, κατά τις εκτιμήσεις, για να ελαφρύνει το χρέος της ENEL θα πρέπει να αιτιολογηθεί με πολύ ισχυρή τεκμηρίωση για την απόδοση της επικείμενης επένδυσής στη Ρουμανία, της οποίας χρηματοδότες, σε τελική ανάλυση, είναι οι Ελληνες πολίτες, τόσο ως πελάτες της ΔΕΗ που πλήρωσαν ακριβά τα «λύτρα» της ρήτρας αναπροσαρμογής και της επιδότησης της αισχροκέρδειάς της, όσο και ως φορολογούμενοι που τον Νοέμβριο 2021 είδαν να πωλείται ο έλεγχος στο πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο του κράτους έναντι 1,3 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ στην προχθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι αλλαγές στο καταστατικό, δηλαδή η μετατροπή της και τυπικά σε ιδιωτική εταιρεία που εξαιρείται από τον νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης των Α.Ε. του Δημοσίου. Εγκρίθηκε επίσης η πολιτική αποδοχών για τα μέλη του Δ.Σ., για τα οποία προβλέπονται σταθερές και μεταβλητές αποδοχές, δηλαδή τα περίφημα δικαιώματα αγοράς μετοχών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με 1,26 δισ. ευρώ εξαγοράζει η ΔΕΗ την ENEL Ρουμανίας
H ΔΕΗ έχει συμφωνήσει να δώσει στον ιταλικό όμιλο πρόσθετα χρήματα στην περίπτωση που η δραστηριότητα της Εμπορίας της ENEL Ρουμανίας αποκτήσει στα επόμενα 2 έτη μεγαλύτερη αξία.
Με 1,26 δισ. ευρώ εξαγοράζει η ΔΕΗ την ENEL Ρουμανίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισχυρά δικαστικά πλήγματα στη ρήτρα αναπροσαρμογής
Τα δικαστήρια Πειραιά και Πάτρας απαγορεύουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τις παράλογες χρεώσεις.
Ισχυρά δικαστικά πλήγματα στη ρήτρα αναπροσαρμογής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ
Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την εξαγορά από τη ΔΕΗ της Enel Ρουμανίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προκειμένου να κληθούν οι εκπρόσωποι της επιχείρησης να δώσουν εξηγήσεις για...
Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισχροκέρδεια και με παγωμένη ρήτρα!
Η επεξεργασία των χρεώσεων ρεύματος πριν και μετά την «αναστολή» της ρήτρας αναπροσαρμογής αποκαλύπτει, ότι οι τελικές τιμές της ΔΕΗ είναι... 37,3% υψηλότερες από αυτές που θα ορίζονταν με βάση τη ρήτρα!
Αισχροκέρδεια και με παγωμένη ρήτρα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε κυμαινόμενες χρεώσεις μεταφέρει 500.000 πελάτες η ΔΕΗ
Προειδοποιητικές επιστολές στους καταναλωτές που λήγουν τα σταθερά συμβόλαιά τους ότι περνούν στα επιδοτούμενα κυμαινόμενα τιμολόγια ● Νέα μονομερής αλλαγή όρων σύμβασης και ασάφειες για το μέλλον των σταθερών...
Σε κυμαινόμενες χρεώσεις μεταφέρει 500.000 πελάτες η ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
Η σχεδόν δημόσια ΔΕΗ φαίνεται ότι αποφάσισε να κλέψει τη δόξα των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος και να κατακτήσει την κορυφή στις εξωφρενικές ανατιμήσεις!
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας