Την ώρα που οι πολίτες ασφυκτιούν από την ακρίβεια και οι δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού, η κυβέρνηση συνεχίζει το κρυφτούλι παίζοντας καθυστερήσεις, όπως έκανε και με τους παρόχους ενέργειας. Μία μέρα μετά τους «ψευτο-τσαμπουκάδες» του πρωθυπουργού προς τις τράπεζες, που τις κάλεσε να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, ο Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε περιθώριο 10 ημερών στα τραπεζικά ιδρύματα να προχωρήσουν «άμεσα και γενναία» σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και σε μείωση των επιτοκίων των νέων δανείων.
Η τακτική αυτή της κυβέρνησης, εν όψει εκλογών, με εκκλήσεις και παραινέσεις προς τις τράπεζες, που διασώθηκαν με τα χρήματα των φορολογουμένων και εν μέσω κρίσης έχουν τεράστια υπερκέρδη, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που χαρακτήρισαν τον πρωθυπουργό «τροχονόμο των τραπεζών» και τον κάλεσαν να νομοθετήσει και να φορολογήσει τα υπερκέρδη ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές και οι δανειολήπτες.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το 4,86% του Οκτωβρίου στο επιτόκιο των νέων δανείων.
Επισήμανε ότι «το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια».
Όταν ρωτήθηκε αν οι επικεφαλής των τραπεζών, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν μαζί του, απάντησαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%. Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, όχι οι συστημικές τράπεζες, με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων».
Όσον αφορά τις τραπεζικές προμήθειες, είπε ότι «οι τράπεζες χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει» και υποστήριξε ότι ζήτησε εντός αυτού του 10ημέρου «να αξιολογήσουν 12 συγκεκριμένες προμήθειες. Η πολιτεία ζητά από τις τράπεζες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Όπως είπε, «η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Όχι τους τραπεζίτες, αλλά τους Έλληνες δανειολήπτες και καταθέτες. Εξυγιάναμε το ενεργητικό των τραπεζών, και υπέστρεψαν 45 δισ. ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες την τελευταία τριετία εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης».
Διευκρίνισε επίσης, ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Όπως ανέφερε, έχουν μειωθεί τα επιτόκια του εξωδικαστικού, ενώ όλα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο γίνονται δεκτά στον μηχανισμό. Και πρόσθεσε ότι συζητείται με τους διαχειριστές δάνειων και τις τράπεζες να αξιολογηθεί η δυνατότητα και ενήμεροι δανειολήπτες να μπορούν να μπουν στον μηχανισμό.
Όσον αφορά στα «κόκκινα δάνεια», για μια ακόμη φορά άφησε έξω από τη ρύθμιση το κράτος, λέγοντας ότι αναμένει πρόταση από τις τράπεζες σε δυο εβδομάδες σχετικά με τους «ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες». λέγοντας, ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι χωρίς δημοσιονομικό κόστος και να σέβονται τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες. «Θέλουμε πρόταση που το κόστος να το επωμιστούν οι τράπεζες», ανέφερε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας