Προϋπολογισμό υπό την αβεβαιότητα των κραδασμών της ενεργειακής λαίλαπας, του υψηλού πληθωρισμού και των αυξήσεων στα επιτόκια, που διατηρούν σταθερή τη διάβρωση στα εισοδήματα, καταθέτει η κυβέρνηση σήμερα στη Βουλή. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει έκτακτο αποθεματικό της τάξης του 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στα πλήγματα της ενεργειακής κρίσης, ενώ ενσωματώνει και φοροελαφρύνσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ με ανοιχτό το παράθυρο για πρόσθετες παρεμβάσεις ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Σε σχέση με το προσχέδιο οι μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2023 έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω με το τελικό κείμενο να λαμβάνει υπόψη τα σύννεφα της ύφεσης που βρίσκονται πάνω από την ευρωζώνη και να κινείται συντηρητικά. Ετσι ο πήχης για την ανάπτυξη το επόμενο έτος χαμηλώνει κάτω από την αρχική πρόβλεψη για 2,1%, ενώ στο δυσμενές σενάριο το ΑΕΠ θα κόψει σε ταχύτητα σημειώνοντας αύξηση μόλις 1%. Το 2022 ο ρυθμός επέκτασης της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει στο 5,5% έναντι πρόβλεψης 5,3% στο προσχέδιο, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται πάνω από τα 210 δισ. ευρώ το 2022 και στα 220 δισ. ευρώ το 2023.
Υψηλότερα συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου τοποθετείται ο πληθωρισμός για φέτος και το επόμενο έτος. Με βάση τη νέα πρόβλεψη η αύξηση του δείκτη από 9,1% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κινηθεί στη ζώνη του 10% για το 2022 και στο 4,5%-5% για το 2023 από 3%. Η επί το δυσμενέστερο αναθεώρηση του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα των νέων προβλέψεων για μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια του κύματος των ανατιμήσεων σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών με εφαλτήριο την ακρίβεια στην ενέργεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, η αποκλιμάκωσή του πληθωρισμού αναμένεται να ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 αλλά το σκηνικό παραμένει ομιχλώδες.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο το πρωτογενές έλλειμμα για φέτος συμπιέζεται στο 1,7% του ΑΕΠ λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης και των υπερεισπράξεων από φόρους, ενώ το 2023 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος λόγω της μεγαλύτερης ονομαστικής ανάπτυξης από τον πληθωρισμό θα διαμορφωθεί στο 169,1% φέτος, για να υποχωρήσει στο 161,% του ΑΕΠ το 2023. Σε απόλυτα μεγέθη όμως θα παραμείνει υψηλό: 355 δισ. ευρώ το 2022 και 357 δισ. ευρώ το 2023 (!).
Ο νέος προϋπολογισμός δεν αναμένεται να καταγράφει μέτρα-έκπληξη για την ενίσχυση των νοικοκυριών, με πηγές του οικονομικού επιτελείου να επισημαίνουν ότι δεν αποκλείονται νέες κινήσεις για τη προστασία και την ενίσχυση των εισοδημάτων με βάση την πορεία του πληθωρισμού και τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Πάντως σε κάθε περίπτωση οι όποιες πρόσθετες παρεμβάσεις θα είναι μετρημένες και στοχευμένες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας