• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.5°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 7.3°C
  4 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.4°C
  3 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.4°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 8.0°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 5.4°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 1.8°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.1°C
  5 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.4°C
  5 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 6.6°C
  2 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 9.3°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  100%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαγωνισμός της αμφιβολίας

 • A-
 • A+
«Ερευνά τις αναφορές υποψηφίων» για προβληματικά θέματα στις γραπτές εξετάσεις για 822 προσλήψεις στην ΑΑΔΕ, λένε πηγές του ΑΣΕΠ, που πάντως δεν αμφιβάλλουν για την ακεραιότητα του διαγωνισμού. ● «Αποκλειστική αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ» τα θέματα, λέει η ΑΑΔΕ. ● Νέες καταγγελίες για θέματα «κόπι-πέιστ» στους υποψηφίους των ΤΕΙ, αλλά και για μαθηματικά για... Αϊνστάιν στους υποψηφίους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Oι καταγγελίες υποψηφίων για τα… περίεργα θέματα στον γραπτό διαγωνισμό πρόσληψης 822 μόνιμων υπαλλήλων στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, στις οποίες αναφέρθηκε πολύ συνοπτικά χθες και η «Εφ.Συν.» στα «Πολιτικά Παρασκήνιά» της (25/4/2022, σχόλιο με τίτλο «Διαγωνισμός»), έφτασαν και στην ηγεσία του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με πηγές της ανεξάρτητης αρχής που εποπτεύει όλες τις διαδικασίες προσλήψεων στο Δημόσιο, η διοίκηση του ΑΣΕΠ ερευνά τις αναφορές των υποψηφίων και περιμένει και τις απόψεις των δύο θεματοδοτών, δηλαδή των καθηγητών που έχουν οριστεί για την επιλογή των θεμάτων στον διαγωνισμό που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές του ΑΣΕΠ προσθέτουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν τίθεται εν αμφιβόλω η ορθότητα των θεμάτων, η ακρίβεια των απαντήσεων και εν γένει η ακεραιότητα του διαγωνισμού, ο οποίος περιελάμβανε συνολικά 12 μαθήματα».

Από τη μεριά της η ΑΑΔΕ, που είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό πρόσληψης 822 υπαλλήλων, απαντώντας στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», τονίζει ότι η «όλη η διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, περιλαμβανομένης της επιλογής των θεματοδοτών και των θεμάτων του διαγωνισμού, ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ. Η ΑΑΔΕ ορίζει μόνο τις θεματικές ενότητες, δηλαδή τα εξεταζόμενα μαθήματα ανά κλάδο και εκπαιδευτική κατηγορία».

Το ΑΣΕΠ γνωστοποίησε, χθες, στην ιστοσελίδα του τα θέματα και τις ορθές απαντήσεις στα 12 μαθήματα του διαγωνισμού 1Γ/2022, που αφορά υποψηφίους πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φυσικά με διαφορετικό θεματολόγιο και καλάθι μαθημάτων.

Η αρχική καταγγελία που πήρε δημοσιότητα αφορούσε υποψηφίους της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αποφοίτους νομικής και οικονομικών σχολών, που εντόπισαν ότι στα θέματα της «Λογιστικής και Ελεγκτικής Επιχειρήσεων» ένα σημαντικό ποσοστό ήταν πανομοιότυπο με θέματα εξεταστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2006, τα οποία μάλιστα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο με τις ορθές απαντήσεις τους.

Πηγές του ΑΣΕΠ δεν αρνούνται την παρατήρηση, διευκρινίζουν ωστόσο ότι αφορούν ένα μάθημα και 18 από τα 60 ερωτήματα και είναι κάτι που έχει ξαναγίνει, καθώς «δεν είναι απεριόριστα τα θέματα». Ομως, στην εφημερίδα μας έφτασε ανάλογη καταγγελία για το μάθημα της «Μικροοικονομικής και Μακροοικονομικής Θεωρίας», στο οποίο έβαλαν αυτούσια θέματα που είχαν εξεταστεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο το 2011, και από τρία μόνο κεφάλαια.

«Είναι άδικο, είχα διαβάσει πολύ, όλη την τεράστια ύλη που έδωσε το ΑΣΕΠ, πήγα φροντιστήριο και στερήθηκα πράγματα», γράφει στην εφημερίδα μας αναγνώστρια, υποψήφια τεχνολογικής εκπαίδευσης στον επίμαχο διαγωνισμό, που υπογραμμίζει ότι η αρμόδια εξεταστική επιτροπή είναι υποχρεωμένη να φέρνει πρωτότυπα θέματα, όχι «κόπι-πέιστ» που δημιουργούν συγκριτικό πλεονέκτημα για κάποιους υποψηφίους.

Ωστόσο, υπάρχουν καταγγελίες και για το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα. Δηλαδή όχι για υπερβολικής ευκολίας και «προκάτ» θέματα, αλλά για εξαιρετικά στρυφνά θέματα. Αυτή η αναφορά - καταγγελία αφορά τα 65 ερωτήματα μαθηματικών που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πρόχειρος σχεδιασμός

«Ηταν αδύνατο στις δύο ώρες της εξέτασης να απαντήσει ακόμη και μαθηματικός στα 65 ερωτήματα του μαθηματικών», επεσήμανε στην «Εφ.Συν.» μαθηματικός που ήταν και επιτηρητής στον διαγωνισμό, ενώ υποψήφια πρόσθεσε και τη διάσταση της «αρνητικής βαθμολογίας» στην αξιολόγηση, που, με βάση την πρωτοφανή δυσκολία των θεμάτων, καθιστά αδύνατο το κατώφλι 55% στη βαθμολογία που απαιτείται για να περάσει κανείς στους επιτυχόντες ή επιλαχόντες.

Σε κάθε περίπτωση, άνθρωποι που παρακολουθούν στενά τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ μιλούν για έναν διαγωνισμό «πρόχειρα σχεδιασμένο και βιαστικά διεκπεραιωμένο», που μάλλον ήταν αναπόφευκτο να προκαλέσει στους υποψηφίους αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες ενστάσεις υποψηφίων για τον διαγωνισμό της ΑΑΔΕ
Υποψήφιοι επισημαίνουν «ανεπάρκειες και ανακρίβειες» στις απαντήσεις του προέδρου της ΚΕΔ, ιδιαίτερα για το μάθημα της Λογιστικής και Ελεγκτικής.
Νέες ενστάσεις υποψηφίων για τον διαγωνισμό της ΑΑΔΕ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Διαγωνισμός
Τα αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ πρόσληψης 822 υπαλλήλων στην ΑΑΔΕ φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις διαμαρτυρίες πολλών υποψηφίων για την ποιότητα των θεμάτων που επέλεξε η επιτροπή.
Διαγωνισμός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη μία εμπλοκή για τη ΛΑΡΚΟ
Ενώ συνεχίζεται η έμμισθη ομηρία των 1.060 εργαζομένων, η Ειδική Διαχείριση αντιμετωπίζει πιέσεις και νομικά διλήμματα για την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό για τα μεταλλεία.
Ακόμη μία εμπλοκή για τη ΛΑΡΚΟ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Διαγωνισμός
Καταγγελίες που δημιουργούν υπόνοιες διαβλητότητας διατυπώνουν υποψήφιοι για τον διαγωνισμό πρόσληψης 822 ατόμων σε εφορίες, τελωνεία, ελεγκτικά κέντρα, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.
Διαγωνισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας