• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.4°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.4°C / 11.0°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.0°C / 11.6°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 10.8°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.0°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 8.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 12.0°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 3.7°C / 9.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  2 BF
  82%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναστολή στις υπεραξίες ακινήτων

 • A-
 • A+
Μετά την αναστολή επιβολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, εξετάζεται ισόχρονη αναστολή και για την επιβολή φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων ● Απαλλάσσονται όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995.

Πάγωμα του φόρου υπεραξίας για άλλα δύο χρόνια εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο για την πολύπαθη αγορά των ακινήτων που κλυδωνίζεται από την άνοδο των επιτοκίων και την εκρηκτική αύξηση έως 40% στο κατασκευαστικό κόστος, με τις τιμές στις κατοικίες να είναι απλησίαστες. Μετά την επέκταση της φοροελάφρυνσης με τον ΦΠΑ έως το τέλος του 2024 στα νεόδμητα ακίνητα, πάνω στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων μέχρι την ίδια ημερομηνία.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή να αναβληθεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων για την 1η/1/2025. Πρόκειται για ένα χαράτσι που επιβαρύνει τους πωλητές των ακινήτων και οι ειδικοί της αγοράς έχουν ζητήσει την πλήρη κατάργησή του. Ωστόσο το μέτρο, αν και νομοθετήθηκε το 2013, την περίοδο των μνημονίων, δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς από την αρχή εντοπίστηκαν δυσκολίες, οι οποίες όπως εκτιμήθηκε θα ήταν πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τα έσοδα που θα έφερνε στα κρατικά ταμεία.

Ο φόρος υπεραξίας προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης και επιβάλλεται στον πωλητή του ακινήτου. Η υπεραξία επί της οποίας υπολογίζεται ο φόρος προσδιορίζεται με βάση συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου από τον φορολογούμενο.

Επιβάρυνση

Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα που αγοράστηκε το 2013 με δηλωθέν τίμημα 80.000 ευρώ το οποίο πωλείται σήμερα σε τιμή 130.000 ευρώ, ο φόρος υπεραξίας ανέρχεται σε 2.707 ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα αναβολή και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις εφαρμοστεί κανονικά από το επόμενο έτος, τότε η αγορά ακινήτων θα δεχθεί ένα ακόμη σοκ την ώρα που, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στο συνέδριο της Prodexpo, καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και του κόστους κατασκευής. Σε περίπτωση ενεργοποίησης του μέτρου, οι πωλητές των ακινήτων θα μετακυλήσουν την επιβάρυνση στους αγοραστές, αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις τιμές πώλησης των ακινήτων.

Η διάταξη που έχει «παγώσει» προβλέπει ότι:

 Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αξίας του ακινήτου.

 Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για τουλάχιστον πέντε έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

 Οσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα φορο-δώρα για την αγορά ακινήτων
Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ανοίγει παράθυρο επανεξέτασης των νέων αυξημένων αντικειμενικών τιμών με δικαίωμα ενστάσεων από τους δήμους μέχρι 31/12/2022
Νέα φορο-δώρα για την αγορά ακινήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εύσημα αλλά και συστάσεις για φειδώ
Στήριξη με… μέτρο συνέστησε στην κυβέρνηση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση με τα ελλείμματα, αφού τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης είναι ακόμη μπροστά.
Εύσημα αλλά και συστάσεις για φειδώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς ΦΠΑ τα ακίνητα μέχρι το 2024
Παράταση της απαλλαγής πέραν του 2022 σχεδιάζει η κυβέρνηση με φόντο τη χθεσινή συμφωνία στο Ecofin ● Και 15ήμερο περιθώριο σύνταξης των συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές σε όσους υποβάλουν την...
Χωρίς ΦΠΑ τα ακίνητα μέχρι το 2024
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «κόφτες» τα νέα μέτρα στήριξης
Στην επέκταση και τον εμπλουτισμό των μέτρων στήριξης, αλλά με «κόφτες» για να συγκρατηθεί ο «λογαριασμός» του Δημοσίου που έχει ανέβει στα 6 δισ. ευρώ, προχωρά το οικονομικό επιτελείο υπό την πίεση της...
Με «κόφτες» τα νέα μέτρα στήριξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανατροπή στις αντικειμενικές τιμές
Ανατροπές στα σχέδια αναθεώρησης και επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών τιμών για 3.000 περιοχές έχει προκαλέσει ο κορονοϊός. Την ίδια στιγμή την κατιούσα παίρνουν οι αντικειμενικές σε πλούσιες...
Ανατροπή στις αντικειμενικές τιμές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ειδοποιός αλλαγή πολιτικής
Το οικονομικό επιτελείο επανασχεδιάζει το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2020, καθώς το επίπεδο συναγερμού στα κρίσιμα μεγέθη έχει ξεπεράσει το πορτοκαλί.
Ειδοποιός αλλαγή πολιτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας