Β. ΓΕΩΡΓΑΣ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Βαρύτατα τραύματα από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση φέρει πλέον το κορμί της πραγματικής οικονομίας ύστερα από έναν μήνα εγκλωβισμού στους σφιγκτήρες των κεφαλαιακών περιορισμών.

Στις τράπεζες οι οικονομικές επιπτώσεις είναι ακόμη «αδύνατο να υπολογιστούν», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν χθες οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Θεωρείται βέβαιο ωστόσο ότι έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα από τα capital controls, δεδομένου ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες θα κυμαίνονται από 5 έως 10 δισ. ευρώ ανάλογα με τις παραδοχές που θα ενσωματωθούν στα επικείμενα stress tests και τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για τον προσδιορισμό της ζημιάς που έχει γίνει.

Ο παραγωγικός τομέας και ειδικότερα οι μεταποιητικές-βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις πληρώνουν πολύ σκληρό τίμημα με άμεσες συνέπειες στην απασχόληση. Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της διεθνούς εταιρείας Markit, τον Ιούλιο ο δείκτης της μεταποιητικής παραγωγής PMI στην Ελλάδα κατέρρευσε σε ιστορικά χαμηλά (30,2 μονάδες) λόγω των capital controls.

Τα στοιχεία της έρευνας του Ιουλίου δείχνουν ότι λόγω των δυσκολιών εισαγωγής πρώτων υλών και της κατάρρευσης της ζήτησης, υπήρξε δριμεία συρρίκνωση της παραγωγής στην Ελλάδα. Συρρίκνωση-ρεκόρ καταγράφηκε τόσο στην παραγωγή και τις νέες παραγγελίες όσο και στα αποθέματα των επιχειρήσεων καθώς και στην απασχόληση, που κατέγραψε μεγάλη μείωση.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνονται και από την πλευρά των εμποροβιοτεχνών, που μετρούν μεγάλες απώλειες τζίρου τον τελευταίο μήνα. Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπέστησαν μεσοσταθμικά πτώση τζίρου κατά 48% κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες των capital controls, ενώ για τρεις στις δέκα η πτώση έφτασε το 70%. Αμεση συνέπεια, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, ήταν η συρρίκνωση της κατανάλωσης κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. ευρώ.

Από το μέτωπο του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος που παρακολουθεί το ίδρυμα και καταγράφει τις προσδοκίες της αγοράς σημείωσε τον Ιούλιο σφοδρή πτώση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, υποχωρώντας από τις 90,7 στις 81,3 μονάδες. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αυτή είναι η χαμηλότερη επίδοση του δείκτη από τον Οκτώβριο του 2012.

Η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της έντονης επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς, αλλά και της νέας, σημαντικής υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Οπως σημειώνεται στην έρευνα, η πραγματική επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων -που είναι γεγονός πρωτόγνωρο για τη σύγχρονη ελληνική οικονομία- δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί σήμερα, καθώς είναι ένα φαινόμενο που ακόμα εξελίσσεται.

Είναι βέβαιο όμως ότι προστίθεται επιβαρυντικά σε μια ήδη συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα και οδηγεί σε εμβάθυνση της ύφεσης και γενικότερα της κρίσης.