• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 13.0°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.0°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  3 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.2°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  3 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 12.5°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.2°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  4 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 12.3°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 4.2°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη Σαντορίνη η πρώτη τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας

 • A-
 • A+
Ανάχωμα σε αυθαιρεσίες για την 6η ημέρα εργασίας στις νησιωτικές περιοχές από συνδικάτα και φορείς του νησιού • Επείγει η κήρυξη της υποχρεωτικότητάς της από τον κ. Χατζηδάκη.

Ημερομίσθιο προσαυξημένο έως 30% για εργαζόμενους στο εμπόριο και τον επισιτισμό, εφόσον επιθυμούν να εργαστούν την 6η ημέρα της εβδομάδας, και βελτίωση συνολικά κατά 15% έως 20% των αποδοχών των εργαζομένων στους δύο κλάδους προβλέπει η πρώτη τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφτηκε προχθές από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού, τουρισμού, ξενοδοχείων και επαγγελμάτων Θήρας και τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Θήρας.

Με την τοπική σύμβαση διασφαλίζονται για την εστίαση αυξήσεις πάνω από την κλαδική σύμβαση εργασίας που πρόσφατα κηρύχτηκε υποχρεωτική, κατοχυρώνονται μια σειρά επιδόματα, ενώ θεσπίζεται και η υποχρέωση των επιχειρήσεων να προχωρούν σε επαναπροσλήψεις από τις 2 Μαΐου. Βελτιωμένοι όροι αμοιβής προβλέπονται και για τους διανομείς και δημιουργείται για πρώτη φορά ένα ανάχωμα στην εκτεταμένη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που ευνοείται και από τις ιδιαιτερότητες των επιχειρήσεων σε νησιωτικές τουριστικές περιοχές, στις οποίες παρατηρείται μεγάλη ένταση εργασίας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Θεσμικά η πρώτη τοπική σύμβαση βασίζεται στο άρθρο 55 του νόμου 4635/2019 (γνωστού και ως νόμου Βρούτση) που δίνει τη δυνατότητα να υπερισχύουν οι τοπικές συμφωνίες των κλαδικών, εφόσον κηρυχτούν υποχρεωτικές από τον υπουργό. Αρα για να ισχύσει στο σύνολο των επιχειρήσεων στο εμπόριο και τον επισιτισμό της Σαντορίνης απαιτείται η ενεργοποίηση των μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η συλλογική σύμβαση δεσμεύει μόνο τα συμβαλλόμενα μέρη.

Η υποχρεωτικότητα θα ισχύσει μόνο αν το υπουργείο αναγνωρίσει ότι οι εργοδότες που την υπέγραψαν εκπροσωπούν το 50+1% του εργοδοτικού κλάδου. Σε διαφορετική περίπτωση, τυχόν καθυστέρηση στην κήρυξή της ως υποχρεωτικής θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και συνθήκες άνισου ανταγωνισμού μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων, καθώς κάποιες θα συνεχίσουν να καταβάλλουν αμοιβές χαμηλότερες κατά 15% έως 20% από αυτές που προβλέπει η τοπική συμφωνία.

Η σύμβαση παρουσιάστηκε προχθές σε εκδήλωση παρουσία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, του δημάρχου και του έπαρχου Σαντορίνης, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης παρενέβη και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. «Σήμερα οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες της Σαντορίνης, αξιοποιώντας τη σχετική διάταξη του νόμου και μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο, κατέληξαν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Καθορίστηκε ένα νέο πλαίσιο εβδομαδιαίας απασχόλησης των εργαζομένων με ταυτόχρονη ουσιαστική αύξηση των αποδοχών τους.

Κερδισμένο από τη συμφωνία είναι και το ελληνικό Δημόσιο, καθώς θα σημειωθεί αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Με αυτόν τον τρόπο η Σαντορίνη κατάφερε να βρει έγκαιρα και άμεσα μια βιώσιμη και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση ενός δυσεπίλυτου προβλήματος. Η λύση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιλότος και για άλλους τουριστικούς προορισμούς», σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ιωάννης Ρούσσος.

«Η Σαντορίνη πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά. Εργαζόμενοι και εργοδότες στον τομέα του τουρισμού, αξιοποιώντας τις καινοτόμες διατάξεις του “νόμου Βρούτση” διασφάλισαν οι ίδιοι την εργασιακή ειρήνη, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Σε έναν κορυφαίο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, όπως η Σαντορίνη, η ποιότητα των εργασιακών σχέσεων αντανακλάται στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και αποτυπώνεται θετικά στο τουριστικό προφίλ του νησιού μας», σημείωσε μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας.

Λίγες οι νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο

Λιγότερες από 3.000 ήταν οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο παρά τη μεγάλη αύξηση του τουρισμού και την αύξηση θέσεων κατά 24.395 που είχε παρατηρηθεί τον ίδιο μήνα του 2021. Συνολικά στη βάση του 12μήνου, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2021 έως και τον Ιούλιο του 2022, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 21.396, ενώ και στη βάση των επταμήνων για τα έτη 2021, 2022 οι θέσεις που δημιουργήθηκαν τη δεύτερη χρονιά είναι λιγότερες κατά 4.814.

Αναλυτικότερα, το πρώτο επτάμηνο του 2022 δημιουργήθηκαν 270.191 θέσεις εργασίας, ενώ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021 ήταν 275.005.

Οι διαφορές οφείλονται κυρίως στις λιγότερες κατά 14.464 προσλήψεις που έγιναν τον Ιούλιο του 2021. Η αιτία για αυτό πρέπει να αναζητηθεί είτε στο έλλειμμα προσφοράς εργασίας για τα ξενοδοχεία και την εστίαση είτε στην αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας (με άνοδο των συμβοηθούντων και απλήρωτων μελών των οικογενειών) που δεν εντοπίζεται από τα ραντάρ τoυ πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ή και στον συνδυασμό των δύο.

Πάντως σε κάθε περίπτωση ο Ιούλιος ήταν ο δεύτερος μη αποδοτικός για την επίσημη απασχόληση μήνας του επταμήνου μετά τον Ιανουάριο του 2022. Οι καθαρές ροές δεν ξεπέρασαν τις 2.999 νέες θέσεις εργασίας. Η μεγαλύτερη αύξηση των προσλήψεων παρατηρείται στις ηλικίες 15-24 ετών με τις απολύσεις να υπερτερούν των προσλήψεων σε όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Από τις νέες θέσεις εργασίας λιγότερες από τις μισές, το 47%, ήταν πλήρους απασχόλησης, ενώ το 41% ήταν μερικής και το 11,16% εκ περιτροπής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κατάργηση του 40ωρου και του πενθήμερου στον επισιτισμό με τη βούλα του Υπ. Εργασίας
Την πόρτα για την επίσημη κατάργηση της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας στον επισιτισμό προσφέρει ερμηνευτική εγκύκλιος.
Κατάργηση του 40ωρου και του πενθήμερου στον επισιτισμό με τη βούλα του Υπ. Εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eπέκταση της κλαδικής σύμβασης σε όλες τις επιχειρήσεις επισιτισμού-τουρισμού
Αυξήσεις με αναδρομικότητα από τις 22 Φεβρουαρίου 2021 αναμένεται να «τρέξουν» από τις επόμενες ημέρες για όλους τους εργαζόμενους στον επισιτισμό.
Eπέκταση της κλαδικής σύμβασης σε όλες τις επιχειρήσεις επισιτισμού-τουρισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύμβαση... σε πνεύμα Χατζηδάκη
Bαθύ ρήγμα σε ένα από τα μαζικότερα πανελλαδικά σωματεία της χώρας, το CTS (πρώην ΠΕΤ-ΟΤΕ) για μείωση των αποδοχών και ελαστικό ωράριο, που προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση, που αποδέχθηκαν συνδικαλιστές...
Σύμβαση... σε πνεύμα Χατζηδάκη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό
Αύξηση έως 2% αναμένεται να εισηγηθεί ο Κ. Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο της 26ης Ιουλίου ● Αυξήσεις έως και 4% προτείνουν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς ΟΜΕΔ οδεύει η σύμβαση των ξενοδοχο-ϋπαλλήλων
«Πώς είναι δυνατό να υπογράψουμε ετήσιες αυξήσεις 5%, όταν ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έκλεισε στο 9,1% και ο ετήσιος σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις αναμένεται να φτάσει το 10%!», τονίζουν οι εργαζόμενοι.
Προς ΟΜΕΔ οδεύει η σύμβαση των ξενοδοχο-ϋπαλλήλων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άτακτη υποχώρηση από το υπουργείο Εργασίας μετά τον σάλο
Ορίζεται υποχρεωτική η 5θήμερη 40ωρη εργασία. Στην περίπτωση που κάποιος εργαστεί ημέρα ανάπαυσης, θα προσαυξάνονται μισθός και ασφάλιστρο.
Άτακτη υποχώρηση από το υπουργείο Εργασίας μετά τον σάλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας