• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 25.5°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.0°C / 23.8°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 22.1°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 22.2°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.0°C / 22.9°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.5°C / 24.5°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 24.3°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 23.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.0°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  84%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα πλήττει ευπαθείς ομάδες

 • A-
 • A+

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για τις επιπτώσεις της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στους πιο ευπαθείς κρούει η μη κυβερνητική οργάνωση SolidarityNow.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΚΕΑ) αποκλείονται από την καταβολή του λόγω αύξησης της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τους.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι το ΚΕΑ αποτελεί μοναδική πηγή εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες, αλλά και αλλοδαπούς που διαβιούν στην Ελλάδα, κάτω από το όριο της φτώχειας, και ο αποκλεισμός τους δεν δικαιολογείται από την πραγματική οικονομική τους κατάσταση.

Τέλος, σημειώνει ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων δεν επηρεάζει μόνο το ΚΕΑ, αλλά και τον προσδιορισμό των δικαιούχων και άλλων κοινωνικών παροχών, όπως η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Η ανακοίνωση της οργάνωσης

Δικαιούχοι του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» αποκλείονται από την καταβολή του λόγω αύξησης της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τους

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow παρατηρεί αύξηση των ανθρώπων που επισκέπτονται το Κέντρο με αίτημά τους να καταλάβουν γιατί πια δεν δικαιούται την οικονομική ενίσχυση μέσω του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» (ΚΕΑ).

Το ΚΕΑ αποτελεί μοναδική πηγή εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες αλλά και αλλοδαπούς που διαβιούν στην Ελλάδα, κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου βοηθήματος, προσδιορίζονται με εισοδηματικά και άλλα περιουσιακά κριτήρια, τα οποία έχουν καθοριστεί με γνώμονα την όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή του.

Στην πράξη όμως, παρατηρείται ότι ορισμένες φορές, αποφάσεις που αφορούν τη γενικότερη οικονομική πολιτική και οδηγούν έμμεσα στον επανακαθορισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, αποκλείουν από το ΚΕΑ άτομα και οικογένειες των οποίων η πραγματική οικονομική κατάσταση δεν δικαιολογεί αυτόν τον αποκλεισμό.

Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο πρόσφατος επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και η αύξησή τους, ιδιαίτερα σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας. Εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, δικαιούχοι του ΚΕΑ, οι οποίοι είναι ωφελούμενοι του Κέντρου Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα, αποκλείονται από την καταβολή του, λόγω της αύξησης της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τους, στο οποίο και διαβιούν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ωφελούμενης του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας, η αντικειμενική αξία του διαμερίσματος της οποίας αυξήθηκε από τις 60.000 στις 115.000 ευρώ, υπερβαίνοντας έτσι κατά πολύ το θεσπισμένο για το ΚΕΑ όριο των 90.000. Η συγκεκριμένη γυναίκα δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα, είναι άνω των 55 ετών και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, τα οποία καθιστούν την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης κυριολεκτικά ζήτημα επιβίωσης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο το ΚΕΑ, καθώς το συγκεκριμένο περιουσιακό όριο εφαρμόζεται για τον προσδιορισμό των δικαιούχων και άλλων κοινωνικών παροχών, όπως η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων κλπ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προκρούστης για ευάλωτους οι νέες αντικειμενικές
Πάνω από 200.000 πολίτες χάνουν επιδόματα και ελαφρύνσεις λόγω της αύξησης της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους σε περιοχές που καταγράφονται αυξήσεις έως 250%.
Προκρούστης για ευάλωτους οι νέες αντικειμενικές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΦΙΑ: κατά... ριπάς τα εκκαθαριστικά
Γολγοθάς τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας καλούνται να πληρώσουν 2,23 δισ. ευρώ, ενώ οι αντοχές τους βρίσκονται ήδη στο κόκκινο.
ΕΝΦΙΑ: κατά... ριπάς τα εκκαθαριστικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα όρια... αντιπαροχής οι αντικειμενικές του Ελληνικού
Αντικειμενικές-«δώρο» για τη Lamda Development αποτελούν οι τιμές του υπ. Οικονομικών στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού. Κυμαίνονται από 3.250-8.000 ευρώ το τ.μ., εξαιρετικά χαμηλές για το κομμάτι αυτό της...
Στα όρια... αντιπαροχής οι αντικειμενικές του Ελληνικού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολική επαναφορά για τα καταλύματα
Τη θεαματική ανάκαμψη του τουρισμού επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου καταλυμάτων, ο οποίος αυξήθηκε κατά 424,6% τον Μάιο του 2022 σε σύγκριση με τον Μάιο...
Ολική επαναφορά για τα καταλύματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας