• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.2°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.0°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 17.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.2°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 15.0°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  59%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  2 BF
  38%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.0°C
  1 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.0°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  1 BF
  43%

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ

 • A-
 • A+
Κοινοποιούνται στους 1.060 εργαζόμενους στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Κορυφώνουν τις αντιδράσεις τους με σύσκεψη για συντονισμό κινητοποιήσεων την Πέμπτη ● Ουδέν νεώτερον από τις χθεσινές συναντήσεις των σωματείων με Ειδική Διαχείριση και Σκρέκα ● Ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός, το κλείσιμο των καμινιών και τα μεταλλευτικά αποθέματα αξίας 20 εκατ. δολαρίων.

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη 28 Ιουλίου, αναμένεται να κοινοποιηθούν από τον ειδικό διαχειριστή οι απολύσεις των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις τους, συνολικού ύψους περίπου 23 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα του «ξαφνικού θανάτου» της μεταλλουργίας περιλαμβάνει και την επαναπρόσληψη των απολυθέντων με συμβάσεις 1 ή 2 μηνών και για μέχρι πέντε μήνες, διάστημα για το οποίο παρατείνεται η ειδική διαχείριση, σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου. Η διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ, με το σβήσιμο των δύο περιστροφικών καμίνων παραγωγής σιδηρονικελίου, που κατά τις κυβερνητικές οδηγίες τοποθετούνταν στο τέλος του μήνα, ίσως μετατεθεί για λίγες μέρες τον Αύγουστο. Μέχρι τότε θα έχει φανεί αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για τη μεταλλουργία και τον ορυκτό πλούτο της, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ που διενεργούν ο ειδικός διαχειριστής και το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα τελευταία δεδομένα για την κυβερνητική επιχείρηση απαξίωσης της μεταλλουργίας προέκυψαν από τις συναντήσεις που είχαν χθες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων διαδοχικά με τον ειδικό διαχειριστή και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Η εικόνα που αποκόμισαν από τις συναντήσεις αφενός επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση μένει αμετακίνητη στον σχεδιασμό της, παρά τις «παρενέργειες» που έχει στην εκλογική περιφέρεια δύο κορυφαίων υπουργών της (Σταϊκούρας, Οικονόμου), αφετέρου καθιστά μονόδρομο τον δικό τους σχεδιασμό κινητοποιήσεων, που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 21/7, στη σύσκεψη που οργανώνουν στη Λάρυμνα, με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων (εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, επιτροπές αγώνα, σύλλογοι από 6 νομούς κ.ά.) και σύνθημα «Για να μην επιτρέψουμε να παγώσει η τζιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ μια για πάντα».

Η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, δεσμευμένη και η ίδια από τον χρηματοδοτικό στραγγαλισμό που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, με διαθέσιμα μόλις 7 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση μιας υποτυπώδους λειτουργίας μέχρι να τελεσφορήσουν οι διαγωνισμοί, περίπου μέχρι το τέλος του χρόνου, προβάλλει το επιχείρημα της ασύμφορης λειτουργίας της μεταλλουργίας, που καθιστά μονόδρομο το σβήσιμο των δύο καμινιών. Το επιχείρημα είναι ότι η διεθνής τιμή του νικελίου έχει πέσει στα 19.000 δολάρια ο τόνος, από τα 35.000 και πάνω που είχε εκτοξευτεί τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η «χαμηλή» τιμή είναι 60% υψηλότερη από τις αρχές του 2020, όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέμεινε να θέσει σε ειδική διαχείριση τη ΛΑΡΚΟ.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το αίτημα συντηρητικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι (συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Πρωτοδικείο Αθήνας και αναμένεται απόφαση), μόνο τα εξορυγμένα μεταλλευτικά αποθέματα της ΛΑΡΚΟ που είναι έτοιμα για φόρτωση αξίζουν περίπου 20 εκατ. δολάρια. Για την ακρίβεια μιλάμε για περίπου 300 τόνους κράματος σιδηρονικελίου (5 εκατ. δολάρια), 5.000 τόνους σκραπ σιδηρονικελίου (10 εκατ. δολάρια) και 14.000 τόνους γαιάνθρακα (αξίας 5,6 εκατ. δολ.), που αποτελεί ενδιάμεσο υλικό της παραγωγικής διαδικασίας.

Ισως και μόνο αυτά τα αποθέματα καθιστούν τη ΛΑΡΚΟ περισσότερο ελκυστική απ’ όσο θέλει να την παρουσιάζει η κυβέρνηση και κρατά ενεργούς τους διεκδικητές της στα εικονικά δωμάτια δεδομένων (VDR) των δύο διαγωνισμών πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της. Τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η Ειδική Διαχείριση διαβεβαιώνουν ότι, δέκα μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών (29/7), και οι τρεις (κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ/ AD Holdings, Commodity & Mining Insight UK, Μυτιληναίος, που έχει δημόσια δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται) εμφανίζουν κινητικότητα, αν και σε διαφορετική ένταση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι μόνοι εγγυητές της ΛΑΡΚΟ
Mε τη μεγάλη κινητοποίηση την Παρασκευή στις 10 το πρωί στο Σύνταγμα στην Αθήνα, πλαισιωμένοι από δεκάδες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα, «υποδέχονται» οι 1.060 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τα χαρτιά της...
Οι μόνοι εγγυητές της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΚΟ: «μπλόκο» στις απολύσεις
Αναπόφευκτα επηρεάζεται και το χρονοδιάγραμμα πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, μέσω των δύο παράλληλων διαγωνισμών της Ειδικής Διαχείρισης της εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ.
ΛΑΡΚΟ: «μπλόκο» στις απολύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη μία εμπλοκή για τη ΛΑΡΚΟ
Ενώ συνεχίζεται η έμμισθη ομηρία των 1.060 εργαζομένων, η Ειδική Διαχείριση αντιμετωπίζει πιέσεις και νομικά διλήμματα για την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό για τα μεταλλεία.
Ακόμη μία εμπλοκή για τη ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυστοκία για το επόμενο βήμα εκποίησης της ΛΑΡΚΟ
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι το τίμημα των δύο προσφορών. Σύμφωνα με διαρροές που δεν έχουν διαψευστεί, οι προσφορές των δύο διεκδικητών της ΛΑΡΚΟ για το σύνολο των περιουσιακών...
Δυστοκία για το επόμενο βήμα εκποίησης της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΛΑΡΚΟ και οι μνηστήρες της
Ποια είναι και τι θέλουν τελικά από την ιστορική μεταλλουργία τα σχήματα που κατέθεσαν προσφορές στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και της Ειδικής Διαχείρισης.
Η ΛΑΡΚΟ και οι μνηστήρες της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας