• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.2°C / 24.6°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 23.0°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.0°C / 22.7°C
  0 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 20.1°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 13.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 21.7°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 24.0°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 22.1°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 22.7°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  89%

Χαμογελαστοί ο υπουργός Κ. Σκρέκας (στο κέντρο) και η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου (αριστερά του) στη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαβεβαιώσεις ενεργειακής... αν-ασφάλειας

 • A-
 • A+
Ενώ η Ευρώπη τίθεται σε κατάσταση συναγερμού, η ηγεσία του ΥΠΕΝ επιδίδεται σε ασκήσεις... ψυχραιμίας για τα αποθέματα αερίου και την επάρκεια της ηλεκτροδότησης ● Οι εναλλακτικές της Ρεβυθούσας, του ντίζελ και του λιγνίτη και τα γκρίζα σενάρια για διακοπή των εξαγωγών, αλλά και για «δελτίο» στην παροχή ρεύματος.

Καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις χωρίς αντίκρισμα για την ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα επιμένει να εκπέμπει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ώρα που στην Ευρώπη -και ειδικότερα στη Γερμανία- επικρατεί συναγερμός για τις επιπτώσεις που θα έχει η διακοπή της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που συζητούσε το νομοσχέδιο για τη νέα τροποποίηση της σύμβασης σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας ισχυρίστηκε χθες ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «το μικρότερο ρίσκο δυσμενών επιπτώσεων ακόμη και σε περίπτωση πλήρους αποκοπής στη ροή φυσικού αερίου». Επικαλούμενος τη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων που είχε συγκληθεί νωρίτερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας αλλά και τις «αποφασιστικές κινήσεις» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι η ενεργειακή επάρκεια εξασφαλίζεται από:

■ Ρεβυθούσα: Οπως ανέφερε, κατέφθασε η νέα πλωτή δεξαμενή που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα της εγκατάστασης υγροποιημένου αερίου LNG. Είπε ότι η δεξαμενή «θα είναι λειτουργική σε έναν μήνα». Πρόσθεσε όμως και ότι «για να παραλαμβάνουμε LNG με καράβια, υπάρχει προϋπόθεση να είναι διαθέσιμο στο διεθνές στερέωμα». Δεν σχολίασε πού μπορεί να φτάσουν οι τιμές του LNG σε φάση όξυνσης της κρίσης και πώς θα προστατευτούν οι καταναλωτές από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους με τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης των παραγωγών που θα ίσχυε από 1ης Ιουλίου αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση.

■ Ντίζελ αντί αερίου: Αφορά τη δυνατότητα να λειτουργήσουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άλλο καύσιμο αντί για φυσικό αέριο. Στη Βουλή ο υπουργός αναφέρθηκε σε τέσσερις τέτοιες μονάδες, ενώ το υπουργείο ανακοίνωσε ότι είναι πέντε. Πάντως ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο περιλαμβάνει και εικόνες από κομβόι αναρίθμητων βυτιοφόρων να μεταφέρουν ντίζελ στην Κομοτηνή ή τη Βοιωτία καθώς δεν υπάρχουν αγωγοί μεταφοράς ή τεράστιοι αποθηκευτικοί χώροι σε πολλές μονάδες.

■ Λιγνίτες: Η παραγωγή των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ έχει αυξηθεί κάπως, αλλά μόνο σε σχέση με προηγούμενες περιόδους που είχε πέσει στα τάρταρα. Οι λιγνίτες φτάνουν αύριο να καλύπτουν το 13% της συνολικής παραγωγής (ενώ είχαν πέσει πρόσφατα έως το 3-4%). Αυτό όμως δεν αντικατοπτρίζει μια πλήρη επαναλειτουργία των διαθέσιμων μονάδων. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός, εξασφάλιση κοιτασμάτων (κάποια πεδία έχουν δεσμευτεί για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών), συμβάσεις με εργολάβους εξόρυξης και προσλήψεις του κατάλληλου προσωπικού. Αντίστοιχος σχεδιασμός χρειάζεται και για την εισαγωγή στο ηλεκτρικό δίκτυο της πιο σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», που αναμένεται εντός του έτους.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων συζήτησε και πιο σκοτεινά σενάρια, για τα οποία ο κ. Σκρέκας απέφυγε να μιλήσει δημοσίως. Στα σενάρια αυτά περιλαμβάνεται:

● Η διακοπή των εξαγωγών προς άλλες χώρες τόσο αερίου LNG όσο και ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται με την καύση LNG. Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες στην «Εφ.Συν.» γράφαμε για τη «Διπλή ενεργειακή αφαίμαξη από... επιδοτούμενες εξαγωγές ρεύματος», δηλαδή το φαινόμενο που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες να εξάγονται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού από την Ελλάδα στις γύρω χώρες –αυτό ακριβώς που έλεγε ότι θα αποφύγει η κυβέρνηση απορρίπτοντας το «ιβηρικό μοντέλο».

● Το «δελτίο» στην ενέργεια με προγραμματισμένες διακοπές στην παροχή αερίου ή ρεύματος, οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν ως «ολιγόωρες και εκ περιτροπής» για να καταλήξουν πιο γενικευμένες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανηφορίζει η μεγαβατώρα
Με άλμα 55% στη μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος ξεκινά σήμερα η εβδομάδα στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας καθώς μετά από ένα Σαββατοκύριακο ύφεσης η μεγαβατώρα θα χρεώνεται με 374,85 ευρώ...
Ανηφορίζει η μεγαβατώρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος μηχανισμός, αλώβητα τα υπερκέρδη
Το σχέδιο νόμου, που είχε αρχικά τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με διατάξεις που διευκολύνουν την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συμπληρώθηκε με πλήθος άλλων άρθρων τα οποία, με αφορμή...
Νέος μηχανισμός, αλώβητα τα υπερκέρδη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. έφερε στη ΔΕΗ η ληστρική ρήτρα!
Ακολουθώντας το κυβερνητικό αφήγημα που θέλει τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να μην έχουν υπερκέρδη ώστε να μη φορολογηθούν πρόσθετα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2021, μέσα...
Επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. έφερε στη ΔΕΗ η ληστρική ρήτρα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φουφού... του λιγνίτη
Σήμερα, η χώρα μας δεν είναι πρωταθλήτρια μόνο στην ακρίβεια, αλλά καταφέρνει να ξοδέψει 2 δισ. ευρώ από το 2007, για να κατασκευάσει τη μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» που θα λειτουργήσει μόνον δύο χρόνια...
Η φουφού... του λιγνίτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας λέει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια για πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ΔΕΗ θα έχει σχεδόν...
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας