• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.7°C / 25.1°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 17.9°C / 23.5°C
  3 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.2°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.9°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 14.2°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.4°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.8°C / 22.8°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 22.7°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «Turkaegean» και το τίμημα της περσινής ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας σημάτων

 • A-
 • A+
Ο υπ. Ανάπτυξης έδωσε εντολή για Ενορκη Διοικητική Εξέταση... ξεχνώντας ότι η υπηρεσία που ζητεί να ελέγξει έχει καταργηθεί με δική του απόφαση και με δική του νομοθετική πρωτοβουλία εδώ και έναν χρόνο!

Ενα ακόμη επικοινωνιακό σόου επιχείρησε να στήσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, μετά τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η καταχώριση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean» στο μητρώο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας EUIPO πέρασε χωρίς να γίνει αντιληπτή από υπαλλήλους/εκπροσώπους της Ελλάδας σε αυτά.

Ο υπουργός έδωσε εντολή για Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το ενδεχόμενο πειθαρχικών παραπτωμάτων από υπαλλήλους της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων, «επειδή ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση». Αυτό που παραλείπει να πει ο υπουργός είναι ότι η υπηρεσία που ζητεί να ελέγξει έχει καταργηθεί με δική του απόφαση και με δική του νομοθετική πρωτοβουλία εδώ και έναν χρόνο!

Η καθυστερημένη αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης προκάλεσε, φυσικά, τα οξύτατα σχόλια της αντιπολίτευσης. «Κρεσέντο υποκρισίας» καταλογίζει στον Αδ. Γεωργιάδη το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Αντί να παραιτηθεί, που λόγω ανικανότητάς του παρεδόθη στη γειτονική χώρα ένα όνομα το οποίο βλάπτει τον ελληνικό τουρισμό, επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο και μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για τα εθνικά μας συμφέροντα, ψάχνει υπαλλήλους για να τους ρίξει την ευθύνη», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας με το καρφί ότι «ο άνθρωπος που δεν θα έλεγε ποτέ “Βόρεια Μακεδονία” παρέδωσε στην Τουρκία το “Turkaegean”». Για το θέμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν και ερώτηση. Την εξέλιξη σχολίασε και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ., σημειώνοντας ότι «ενώ η αίτηση δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, μέχρι και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους που ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης δεν προέβησαν σε καμιά απολύτως ενέργεια για να σταματήσουν την κατοχύρωση του εν λόγω σήματος».

Και το ΚΚΕ παρενέβη στο θέμα, μέσω των ευρωβουλευτών του που κατέθεσαν και ερώτηση προς την Ευρ. Επιτροπή. Στη σχετική ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «συνιστά πρόκληση για τον λαό μας η προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. να παραστήσει την “ανήξερη”, αν και η τουρκική αίτηση υποβλήθηκε στο EUIPO στις 16.7.2021 (δημοσιεύτηκε στις 7.9.2021 και εγκρίθηκε ελλείψει ενστάσεως στις 7.12.2021), πολύ δε περισσότερο να “ξεπλύνει” την Ε.Ε. με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δήθεν το “Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (EUIPO)” είναι ένα ιδιωτικό γραφείο, που “δεν παράγει πολιτικά ζητήματα”, ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για οργανισμό της Ε.Ε. που διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κράτος-μέλος, δυο αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι ένας του Ευρωκοινοβουλίου».

Τέλος, ενδιαφέρον έχει και η ανακοίνωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) που επιχειρεί να αποσείσει κάθε ευθύνη για το θέμα υπενθυμίζοντας ότι η αρμοδιότητα για την τήρηση του Μητρώου Σημάτων για την Ελλάδα πέρασε στον Οργανισμό από τις 16 Μαΐου 2022 με βάση την κοινή απόφαση (αριθ. 48793/13.05.2022) των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, σε εφαρμογή του ν. 4796/2021 για τον ΟΒΙ και τις διευρυμένες αρμοδιότητές. Από τη διευκρίνιση αυτή προκύπτουν, όμως, τα εξής ερωτήματα: Ποιος είχε την ευθύνη εκπροσώπησης της Ελλάδας στο EUΡΙO από τον Απρίλιο του 2021, οπότε ψηφίστηκε ο νόμος που καταργούσε την υπηρεσία σημάτων και ανέθετε την αρμοδιότητα στον ΟΒΙ, μέχρι την καθυστερημένη κατά ένα χρόνο και πλέον υπουργική απόφαση;

Και γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ αυτή η υπουργική απόφαση προκαλώντας θεσμική ασάφεια για την αρμοδιότητα; Και, τέλος, πώς αξιολογεί εκ των υστέρων ο υπερπατριώτης υπουργός Ανάπτυξης το θεσμικό φιάσκο της ιδιωτικοποίησης του μητρώου εμπορικών σημάτων με την εκχώρησή του στον ΟΒΙ, το οποίο κατήγγελλαν δημόσια ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 τα σωματεία των εργαζομένων του υπουργείου Ανάπτυξης, όταν εν μέσω πανδημίας τους ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η κατάργηση της δημόσιας υπηρεσίας που εξέταζε 600-700 εμπορικά σήματα κάθε μήνα; (Βλέπε «Εφ.Συν.», 10.2.2021, Σενάρια «ιδιωτικοποίησης» της Διεύθυνσης Σημάτων).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζυμώσεις για τουρκο-ισραηλινό αγωγό φυσικού αερίου
Η αναβάθμιση της Τουρκίας μέσω του διαμεσολαβητικού ρόλου της στην ουκρανική κρίση φαίνεται ότι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα πεδία, κυρίως σε αυτό της «διευκόλυνσης» της Ευρώπης στην εξεύρεση εναλλακτικής...
Ζυμώσεις για τουρκο-ισραηλινό αγωγό φυσικού αερίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάταξη κερδοσκοπίας υπόσχεται ο Αδωνις
Ζήτησε από τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ απορρόφηση των αυξήσεων ● Και ξαφνικά... αιφνίδιοι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού ● ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Να μη γίνει η πληθωριστική κρίση, ανθρωπιστική κρίση».
Πάταξη κερδοσκοπίας υπόσχεται ο Αδωνις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «ηθικό» και το «ανήθικο» χρέος
Αλλη μία... μνημειώδης τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη, σε επίρρωση όσων είπε ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα ότι «δεν υπάρχουν άλλα λεφτά σε περίπτωση νέου λοκντάουν», αναμετριέται με...
Το «ηθικό» και το «ανήθικο» χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπουλντόζες, αλλά μόνο για να γκρεμίσουν, στο Ελληνικό
Με τροπολογία κατακερματίζεται και το έργο των κατεδαφίσεων για περίπου 450 κτίρια στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, με εξαίρεση τρία που κρίθηκαν διατηρητέα, μετά τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ.
Μπουλντόζες, αλλά μόνο για να γκρεμίσουν, στο Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «μαγική εικόνα» του ΕΣΠΑ
Στην πεπατημένη του «παραλάβαμε χάος...» εξακολουθεί να κινείται επικοινωνιακά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και στο πεδίο της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ.
Η «μαγική εικόνα» του ΕΣΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας