ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αρτεμις Σπηλιώτη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Διατηρείται και για το 2022 το πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων των τραπεζών (στο ύψος των αμοιβών του διοικητή της ΤτΕ) και μετατίθεται για το 2023 η δυνατότητα χορήγηση μπόνους ακόμα κι αν έχει επιτευχθεί ο στόχος για «κόκκινα» δάνεια κάτω από 10%. Αυτό προβλέπει η τροποποιημένη διάταξη του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση του ΤΧΣ που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής και μπαίνει προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αύριο Τρίτη.

Με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου παρατείνεται ο βίος του Ταμείου μέχρι το τέλος του 2025 και εισάγεται ρητή πρόβλεψη ότι η διάθεση των συμμετοχών του Ταμείου στις τράπεζες, εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα που οριοθετείται από τη διάρκειά του, αποτελεί σκοπό του Ταμείου, τον οποίον οφείλει να εξυπηρετήσει. Με την παράταση του βίου του ΤΧΣ δίνεται στην ουσία περιθώριο τριών ετών ώστε να προχωρήσει σε αποεπένδυση από τις τράπεζες καθορίζοντας τους σχετικούς όρους και τη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα είναι 40,39%, στην Πειραιώς 27%, στην Αlpha Bank 9% και μόλις 1,4% στη Eurobank. Εξάλλου το Ταμείο ελέγχει το 62,93% της Attica Bank.

Επίσης, αναμορφώνεται το μοντέλο διοίκησης του ΤΧΣ, με τη συνένωση των δύο υφιστάμενων οργάνων του, της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου, σε ένα όργανο, το Διοικητικό Συμβούλιο με στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας του κατά τη λήψη αποφάσεων, ώστε να επιταχυνθεί η έγκαιρη αποεπένδυση από τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία μετέχει σήμερα.

Ειδικά δικαιώματα

Επίσης, περιορίζονται τα ειδικά δικαιώματα διοίκησης του Ταμείου στα Δ.Σ. των τραπεζών, προκειμένου να αρθούν επικαλύψεις της ισχύουσας τραπεζικής νομοθεσίας και ταυτόχρονα να αυξηθεί η επενδυσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η τροποποίηση για τις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών, σε σχέση με το κείμενο που έχει κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση (29/4/2022) είχε προαναγγελθεί, καθώς φυσά ισχυρός προεκλογικός άνεμος, πριν από μερικές ημέρες από τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη, ο οποίος είχε… καταγγείλει ότι δύο τράπεζες είχαν καταθέσει αίτημα προς το ΤΧΣ για διανομή μπόνους «πίσω από την πλάτη μας».

Οι αμοιβές

Ειδικότερα μετά την τροποποίηση το άρθρο 11 προβλέπει:

Για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων υπερβαίνει το 10%, ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και το 2022, οι σταθερές αποδοχές του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και των αναπληρωτών τους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι πάσης φύσεως μεταβλητές αποδοχές (bonus) των ιδίων προσώπων καταργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του, υποβληθέντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας εγκρίσεως του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης, σχεδίου αναδιάρθρωσης του πιστωτικού ιδρύματος και μέχρι την ολοκλήρωση αυτού, ή για όσο διάστημα ο ως άνω δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερβαίνει το 10%, ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022.

Δικαιώματα προαίρεσης

Ομοίως, για το χρονικό διάστημα συμμετοχής του πιστωτικού ιδρύματος στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης του άρθρου 7 του παρόντος νόμου, οι τυχόν μεταβλητές απολαβές μπορούν να λαμβάνουν μόνο τη μορφή μετοχών ή δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options).

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του ΤΧΣ προκαλείται δαπάνη 2,4 εκατ. ευρώ για φέτος λόγω του επανακαθορισμού του τρόπου και της διαδικασίας διάθεσης (στρατηγική αποεπένδυσης) του συνόλου ή μέρους των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που κατέχει το Ταμείο (άρθρο 8) και δαπάνη 2,2 εκατ. ευρώ περίπου για καθένα από τα έτη 2023, 2024 και 2025, συνολικά 6,6 εκατ. ευρώ από την παράταση της λειτουργίας του ΤΧΣ (άρθρο 3). Οι δαπάνες αυτές θα καλύπτονται από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΤΧΣ.