• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 24.0°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.0°C
  0 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.2°C
  5 BF
  31%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 26.0°C
  0 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.7°C
  1 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  5 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 21.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  2 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  2 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  30%

Η πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ, Ρένα Μπαρδάνη, κρατά το βραβείο που απονεμήθηκε στο ινστιτούτο από ιδιωτική εταιρεία, η οποία διοργάνωσε εκδήλωση για τη βράβευση των επιχειρήσεων που διακρίθηκαν για καλές πρακτικές στην υγεία και ασφάλεια της εργασίας το 2022. Στο πλευρό της ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βραβεύσεις ενώ αυξάνονται τα εργατικά δυστυχήματα

 • A-
 • A+

Με την εκκωφαντική σιωπή του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας* αναφορικά με τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα τα οποία αυξάνονται επικίνδυνα την τελευταία διετία, έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν. Αλλά το να βραβεύεται η πρόεδρός του σε ιδιωτική διοργάνωση (η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ίδιου του ΕΛΙΝΥΑΕ – Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει), και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία κάθε εβδομάδα γίνεται και ένα θανατηφόρο κατά την εκτέλεση της εργασίας, είναι κάτι που ξεπερνά τη φαντασία όλων όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας και ασφάλειας της εργασίας την τελευταία εικοσαετία.

Πολύ περισσότερο όταν η βράβευση των επιχειρήσεων γίνεται από μία εταιρεία της αγοράς και άρα με προφανή κριτήρια αγοράς, κι όχι από μία θεσμοθετημένη διαδικασία αξιολόγησης των επιχειρήσεων, όπως έχουν προτείνει η Ε.Ε. και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και Ασφάλεια (OSHA), εστιάζοντας στη σημασία της γνώμης που διατυπώνουν τα τρία μέρη: κυβέρνηση, εργαζόμενοι, εργοδότες.

Φυσικά, οι βραβεύσεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Ειδικότερα για την Ελλάδα, στην οποία οι έπαινοι και τα δημόσια «μπράβο» λειτουργούν και ως μια καλή αυτοδιαφήμιση, πάντα μπορεί να βρεθεί μία αιτία για αλληλοεπαίνους, ακόμη κι όταν όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο (έχουμε διπλασιασμό θανατηφόρων εργατικών μέσα στη διετία).

Επομένως, από εμπορική και διαφημιστική σκοπιά, θα μπορούσε να εξηγηθεί γιατί, ενώ αυξάνονται τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, μια διαφημιστική ιδιωτική εταιρεία επιλέγει να δώσει 113 επαίνους σε σχεδόν ισάριθμες εταιρείες για καλές πρακτικές στον τομέα της υγείας και ασφάλειας. Ανάμεσα σε αυτές τις 113 ίσως κάποιες να αξίζουν πολλά «μπράβο». Ομως, η όλη τριτοκοσμική διαδικασία από την οποία απουσιάζουν θεσμοθετημένοι φορείς, κάθε άλλο παρά προσθέτει πόντους στο κύρος τους.

Λίγο πριν ή λίγο μετά την ώρα βράβευσης, δηλαδή της επιστροφής στην «ανεκτίμητη καθημερινότητα» (όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου) κι ενώ οι προσκεκλημένοι απολάμβαναν το ποτό τους με τα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων σε έναν κήπο έξω από το κέντρο της Αθήνας, όπου γινόταν η διοργάνωση των Βραβείων Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας 2022, ένας χειριστής σε τεχνικό έργο έχανε τη ζωή του πέφτοντας σε γκρεμό με το μηχάνημά του. Και προχθές, Πέμπτη, ακόμη ένας εργάτης –γιατί υπάρχουν ακόμη εργάτες– έχασε τη ζωή του, πέφτοντας στο κενό από ύψος 15 μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης σε καρνάγιο στον Αλμυρό Βόλου.

Αναμενόμενο, στη βράβευση, σε χαλαρό κλίμα «υπό συνθήκες ασφαλείς και γεμάτες χαμόγελα», να απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης. Αναμενόμενη και η παρουσία στελεχών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Mάλιστα, χαλάρωσαν τόσο πολύ, που τους διέφυγε ότι πάντα σε συνθήκες βαριάς εργασίας σε ανοιχτό χώρο, και με θερμοκρασία 35 βαθμούς, απαιτείται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης. Η εγκύκλιος δεν εκδόθηκε. Και, όλως τυχαίως, ο γενικός γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας της ΓΣΕΕ, Ανδρέας Στοιμενίδης, όταν ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» για τις αιτίες των δύο πρόσφατων θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, εντόπισε δύο κοινά σημεία: «Βαριά εργασία, σε ανοιχτό χώρο, το καταμεσήμερο, υπό 35 βαθμούς, σε τεχνικά έργα».

* Το ΕΛΙΝΥΑΕ είναι ο φορέας των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (ΥΑΕ)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στα αζήτητα οι Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας
Καμιά πρόνοια από το υπουργείο και την Επιθεώρηση Εργασίας, παρά την αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, ενώ και οι εργαζόμενοι δεν αξιοποιούν τον θεσμό.
Στα αζήτητα οι Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν είμαστε “αναλώσιμοι”»
Την απουσία ελέγχων για τις συνθήκες εργασίας στα γυρίσματα επισημαίνουν τα σωματεία. Οργιάζουν οι φήμες για εργατικά ατυχήματα σε παραγωγή που κάνει χρήση της έκπτωσης του 40%, ενώ σιωπούν ΣΕΠΕ και υπ....
«Δεν είμαστε “αναλώσιμοι”»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα της 11ης Σεπτεμβρίου
Ζητούν την έγκαιρη και αναλυτική διερεύνηση των αιτίων του πρόσφατου εργατικού δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε έναν 55χρονο εργάτη, πατέρα δυο παιδιών, καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων από τις...
Στη Βουλή το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα της 11ης Σεπτεμβρίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και δεύτερος νεκρός εργάτης στην Atlas Tapes της Αταλάντης
Ενα ερώτημα πλανάται από το απόγευμα του Σαββάτου στην Αταλάντη, όταν ακόμη ένας εργαζόμενος, ο δεύτερος μέσα στο τελευταίο τρίμηνο στην ίδια επιχείρηση, βρήκε φρικτό θάνατο εν ώρα εργασίας στην εταιρεία Αtlas...
Και δεύτερος νεκρός εργάτης στην Atlas Tapes της Αταλάντης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι προβλέπει το νέο ασφαλιστικό
Τέλος, από την 1.1.2023 στην πρόωρη συνταξιοδότηση στο 56 ο έτος της ηλικίας για τις/τους δημόσιους υπαλλήλους που είχαν συμπληρώσει 25ετή προϋπηρεσία το 2010, 2011 ή 2012, βάζει ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Τι προβλέπει το νέο ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφαλιστικό νομοσχέδιο – σκούπα με προεκλογικό χαρακτήρα
Με το βλέμμα στις κάλπες το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με ευνοϊκές διατάξεις για ασφαλιστικές ρυθμίσεις, οφειλές, αλλά και συνταξιοδότηση ενστόλων.
Ασφαλιστικό νομοσχέδιο – σκούπα με προεκλογικό χαρακτήρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας