• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 28.2°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.3°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.5°C
  0 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.0°C / 23.2°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 19.5°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.9°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.7°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.1°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 23.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  73%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόσκληση σε επενδυτές για τον Φορέα Ακινήτων

 • A-
 • A+
Οι εταιρίες διαχείρισης δανείων δουλεύουν με το αισιόδοξο σενάριο, προετοιμάζονται και για το δυσμενές ● Μέχρι 50.000 πλειστηριασμοί αναμένονται φέτος.

Με την… απομάκρυνση των «κόκκινων» δανείων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου για την αντιμετώπιση του ζητήματος καθώς το πρόβλημα συνεχίζει να ταλανίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απαιτώντας βιώσιμες λύσεις για τους δανειολήπτες ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις τράπεζες.

Αυτό επισημάνθηκε, από το βήμα του 4oυ NPL Summit, από την ειδική γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα Αθανασοπούλου, αλλά και από τους εκπροσώπους των servicers στα χέρια των οποίων βρίσκεται ο κύριος όγκος των «κόκκινων» δανείων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρόσκληση προς τους επενδυτές για τον Φορέα Ακινήτων ώστε να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο Πτωχευτικός Κώδικας.

Την ίδια ώρα το σύνολο της οικονομίας βρίσκεται αντιμέτωπο με προκλήσεις σε περιβάλλον αβεβαιότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και πληθωριστικών πιέσεων, με την ΤτΕ να επαναλαμβάνει –αυτή τη φορά διά στόματος της υποδιοικήτριας Χρ. Παπακωνσταντίνου– ότι υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων.

Οι servicers πάντως δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ακόμη και στην τρέχουσα γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία, όπως τόνισε η Αλεξάνδρα Φατσέα, general manager της Ιntrum.

Εξωδικαστικός

«Λειτουργούμε με το βασικό σενάριο που σχεδιάσαμε στις αρχές της χρονιάς, βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον και είμαστε προετοιμασμένοι και για το δυσμενές σενάριο» ανέφερε η Αλ. Φατσέα και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, με τον νόμο 4738/20, υπάρχει ένα πλαίσιο που μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά, ενώ ειδικά ο πυλώνας του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι σε πλήρη ετοιμότητα και παράγει ήδη βιώσιμες λύσεις.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, ο διευθύνων σύμβουλος της CEPAL, Θεόδωρος Αθανασόπουλος, ανέφερε ότι φέτος θα γίνουν περί τους 40.000-50.000, αριθμός ίδιος με το 2007 και το 2008, και πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθούν τα πλάνα των τιτλοποιήσεων. Οι servicers πάντως επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία ότι οι πλειστηριασμοί αποτελούν το έσχατο μέτρο.

Οπως ανέφερε ο Τ. Πανούσης, πρόεδρος των Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης και διευθύνων σύμβουλος της DoValue, την τελευταία διετία οι servicers ρύθμισαν περισσότερα από 160.000 δάνεια, ύψους πάνω από 5,5 δισ. ευρώ, που αφορούν χαρτοφυλάκια τα οποία έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών. Σε πολλές περιπτώσεις -περίπου 30%- οι λύσεις που δόθηκαν αφορούσαν και άφεση χρέους.

Αναταξινόμηση...

Μέσω ρυθμίσεων από τους servicers μόνο την περσινή χρονιά δάνεια άνω των 2,8 δισ. ευρώ αναταξινομήθηκαν ως «εξυπηρετούμενα» και επανήλθαν στα υγιή τραπεζικά χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενισχύοντας την κερδοφορία και μέσω αυτής την κεφαλαιακή ισχύ τους. Το ίδιο ισχύει και για τα ΜΕΔ που «θεράπευσαν» και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών, σε χαρτοφυλάκια επενδυτών.

Τελικά, αυτά τα δάνεια, υγιή και εξυπηρετούμενα πλέον, πρέπει να επιστρέψουν στη φυσική τους θέση, δηλαδή στις τράπεζες, και θα έχoυν πολλαπλή θετική επίδραση, καθώς, όπως είπε ο Τ. Πανούσης, θα ενισχύσουν την κερδοφορία και, μέσω αυτής, την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, θα υποβοηθήσουν την εκπλήρωση των επιχειρηματικών πλάνων των τιτλοποιήσεων που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου, άρα θα προστατεύσουν τον Ελληνα φορολογούμενο, και, κυρίως, θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες να αποκαταστήσουν την πρόσβασή τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και με leasing στο ακίνητό τους οι «κόκκινοι» δανειολήπτες
Το άνοιγμα της αγοράς χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) ακινήτων και για τους ιδιώτες αναμένεται να αποτελέσει «λύση» για χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο» –αλλά δεν είναι ευάλωτοι.
Και με leasing στο ακίνητό τους οι «κόκκινοι» δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούν ξεπάγωμα πλειστηριασμών
Το οριζόντιο «πάγωμα» πλειστηριασμών που έχει επιβληθεί εδώ και πέντε μήνες παραμένει σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών-servicers, που χαρακτηρίζουν λάθος το μέτρο
Ζητούν ξεπάγωμα πλειστηριασμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στροφή Eurobank στην αξιοποίηση ακινήτων
Από το χαρτοφυλάκιο των 6.000 ακίνητων, η τράπεζα έχει επιλέξει περίπου 1.200 στα οποία θα επενδύσει σε βελτιώσεις προσδοκώντας σημαντικά έσοδα -μέσω μίσθωσης ή πώλησης- μελλοντικά.
Στροφή Eurobank στην αξιοποίηση ακινήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέχρι το Πάσχα η προστασία της πρώτης κατοικίας
Τετράμηνη παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα.
Μέχρι το Πάσχα η προστασία της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιώσιμες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια
Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αποτελεσματικές πολιτικές για τα επόμενα τουλάχιστον 3-4 χρόνια θα χρειαστεί η ελληνική οικονομία για να μειώσει τον τεράστιο όγκο των προβληματικών δανείων.
Βιώσιμες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας