• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -1.2°C
  3 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -0.7°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 8.6°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.7°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  7 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.1°C / 3.6°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα συλλογική αγωγή κατά παρόχων

 • A-
 • A+
Προσφυγή ετοιμάζει η ΕΚΠΟΙΖΩ για τις μονομερείς καταργήσεις σταθερών τιμολογίων

Με συλλογική αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα που θα κατατεθούν σύντομα, η Ένωση Καταναλωτών-Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) θα επιδιώξει να βάλει φρένο στις μονομερείς τροποποιήσεις συμβολαίων των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας που καταργούν τα σταθερά τιμολόγια και επιβάλλουν δυσθεώρητες ρήτρες αναπροσαρμογής.

Το αποκάλυψε χθες η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που οργάνωσαν συλλογικοί φορείς όπως το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ. «Θα καταθέσουμε τη συλλογική αγωγή, ενδεχομένως και ασφαλιστικά μέτρα, για να μην επιτραπεί στις εταιρείες να προχωρήσουν στην κατάργηση των σταθερών χωρίς ρήτρα συμβολαίων», τόνισε η κ. Καλαποθαράκου επισημαίνοντας: «Αφού δεν επιλαμβάνεται η διοίκηση και δεν παρεμβαίνει εκείνη όπως θα έπρεπε, θα ζητήσουμε να παίξουν αυτόν τον ρόλο τα δικαστήρια». Η «Εφ.Συν.» αναδεικνύει εδώ και μήνες τη μονομερή αλλαγή των σταθερών συμβολαίων σε κυμαινόμενα με ρήτρα, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μόλις πρόσφατα αναγκάστηκε να δηλώσει ότι οι επιχειρήσεις που αλλάζουν τους όρους παραβιάζουν τους κανόνες, χωρίς όμως να παρεμβαίνει.

Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ ανέφερε επίσης ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να εκδικαστεί άλλη συλλογική αγωγή που είχε κατατεθεί μέσω της Ένωσης, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, τον Μάιο του 2021, ενάντια στις ρήτρες αναπροσαρμογής που τότε εφάρμοζαν μόνο οι εναλλακτικοί πάροχοι (η ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Αύγουστο).

Τόνισε ότι αυτήν την περίοδο δημιουργείται μια «νέα γενιά χρεών» προς τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους, η οποία θα πλήξει τους πολίτες ανάλογα με την άλλη, παλιότερη γενιά χρεών προς τις τράπεζες, και ζήτησε στις πληρωμές των οφειλετών να λαμβάνεται υπόψη οπωσδήποτε το μηνιαίο εισόδημα του καθενός. Στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Greenpeace μεταξύ 1.241 καταναλωτών ρεύματος, εκ των οποίων το 80% πιστεύει ότι η κατάσταση θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και το 65% ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση.

Καταγγελίες στη ΡΑΕ

Κάθετη αύξηση στις καταγγελίες που υποβάλλουν καταναλωτές στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκύπτει από τα στοιχεία που αποκάλυψε η διοίκηση της Αρχής στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που είχε συνάντηση μαζί της. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωκράτη Φάμελλου, η ΡΑΕ δέχεται πλέον 1.000 καταγγελίες την εβδομάδα, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο η ίδια ενημέρωνε για συνολική συσσώρευση 1.400 παραπόνων. Από τις απαντήσεις που έδωσε η ΡΑΕ, προκύπτει αδυναμία και έλλειψη πολιτικής βούλησης να μετρηθούν τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, αλλά και το ενδιαφέρον ότι η Αρχή έχει προτείνει μέτρα όπως εκείνα που ακολουθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία για τη μείωση των τιμών.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως η εφαρμογή ανώτατου συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού, εφαρμογή ρύθμισης αντίστοιχης με την πρόταση της Ιβηρικής και αλλαγή του ενεργειακού μίγματος με σταθερή συμμετοχή της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής σε ποσοστό 20% (έναντι 10% το 2021).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ποδαρικό» στο 2023 με νέες χρεώσεις στο ρεύμα
Kαταιγισμός νέων αυξημένων χρεώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και αναδρομικά με σκοπό τη συγκέντρωση εσόδων, ώστε να συνεχίσει η κυβέρνηση να λέει ότι στηρίζει τους...
«Ποδαρικό» στο 2023 με νέες χρεώσεις στο ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρο σκοτάδι για τους λογαριασμούς ρεύματος
Αναπροσαρμόζονται πάλι τα τιμολόγια των εταιρειών, ενώ η κυβέρνηση αλλάζει ξανά το σύστημα επιδότησης χωρίς να ξεκαθαρίζει πώς θα υπολογίζονται οι ρήτρες εξοικονόμησης.
Μαύρο σκοτάδι για τους λογαριασμούς ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοι εναντίον όλων για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται σήμερα η συζήτηση για τις εστίες σύγκρουσης που ξεσπούν καθημερινά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για τις...
Ολοι εναντίον όλων για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανούσιο «λίφτινγκ» στους λογαριασμούς ρεύματος από τη Ρυθμιστική Αρχή
Ενώ χιλιάδες νοικοκυριά υποφέρουν από τις υπέρογκες χρεώσεις, η ΡΑΕ ανακοίνωσε τους νέους λογαριασμούς στους οποίους η μόνη εμφανής διαφορά είναι τα «κουτάκια» που αποτυπώνουν την επιδότηση που δίνει το κράτος.
Ανούσιο «λίφτινγκ» στους λογαριασμούς ρεύματος από τη Ρυθμιστική Αρχή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας