• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.9°C
  4 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 26.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.7°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 22.5°C / 29.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 28.0°C
  1 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα συλλογική αγωγή κατά παρόχων

 • A-
 • A+
Προσφυγή ετοιμάζει η ΕΚΠΟΙΖΩ για τις μονομερείς καταργήσεις σταθερών τιμολογίων

Με συλλογική αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα που θα κατατεθούν σύντομα, η Ένωση Καταναλωτών-Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) θα επιδιώξει να βάλει φρένο στις μονομερείς τροποποιήσεις συμβολαίων των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας που καταργούν τα σταθερά τιμολόγια και επιβάλλουν δυσθεώρητες ρήτρες αναπροσαρμογής.

Το αποκάλυψε χθες η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που οργάνωσαν συλλογικοί φορείς όπως το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ. «Θα καταθέσουμε τη συλλογική αγωγή, ενδεχομένως και ασφαλιστικά μέτρα, για να μην επιτραπεί στις εταιρείες να προχωρήσουν στην κατάργηση των σταθερών χωρίς ρήτρα συμβολαίων», τόνισε η κ. Καλαποθαράκου επισημαίνοντας: «Αφού δεν επιλαμβάνεται η διοίκηση και δεν παρεμβαίνει εκείνη όπως θα έπρεπε, θα ζητήσουμε να παίξουν αυτόν τον ρόλο τα δικαστήρια». Η «Εφ.Συν.» αναδεικνύει εδώ και μήνες τη μονομερή αλλαγή των σταθερών συμβολαίων σε κυμαινόμενα με ρήτρα, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μόλις πρόσφατα αναγκάστηκε να δηλώσει ότι οι επιχειρήσεις που αλλάζουν τους όρους παραβιάζουν τους κανόνες, χωρίς όμως να παρεμβαίνει.

Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ ανέφερε επίσης ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να εκδικαστεί άλλη συλλογική αγωγή που είχε κατατεθεί μέσω της Ένωσης, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, τον Μάιο του 2021, ενάντια στις ρήτρες αναπροσαρμογής που τότε εφάρμοζαν μόνο οι εναλλακτικοί πάροχοι (η ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Αύγουστο).

Τόνισε ότι αυτήν την περίοδο δημιουργείται μια «νέα γενιά χρεών» προς τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους, η οποία θα πλήξει τους πολίτες ανάλογα με την άλλη, παλιότερη γενιά χρεών προς τις τράπεζες, και ζήτησε στις πληρωμές των οφειλετών να λαμβάνεται υπόψη οπωσδήποτε το μηνιαίο εισόδημα του καθενός. Στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Greenpeace μεταξύ 1.241 καταναλωτών ρεύματος, εκ των οποίων το 80% πιστεύει ότι η κατάσταση θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και το 65% ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση.

Καταγγελίες στη ΡΑΕ

Κάθετη αύξηση στις καταγγελίες που υποβάλλουν καταναλωτές στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκύπτει από τα στοιχεία που αποκάλυψε η διοίκηση της Αρχής στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που είχε συνάντηση μαζί της. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωκράτη Φάμελλου, η ΡΑΕ δέχεται πλέον 1.000 καταγγελίες την εβδομάδα, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο η ίδια ενημέρωνε για συνολική συσσώρευση 1.400 παραπόνων. Από τις απαντήσεις που έδωσε η ΡΑΕ, προκύπτει αδυναμία και έλλειψη πολιτικής βούλησης να μετρηθούν τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, αλλά και το ενδιαφέρον ότι η Αρχή έχει προτείνει μέτρα όπως εκείνα που ακολουθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία για τη μείωση των τιμών.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως η εφαρμογή ανώτατου συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού, εφαρμογή ρύθμισης αντίστοιχης με την πρόταση της Ιβηρικής και αλλαγή του ενεργειακού μίγματος με σταθερή συμμετοχή της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής σε ποσοστό 20% (έναντι 10% το 2021).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανούσιο «λίφτινγκ» στους λογαριασμούς ρεύματος από τη Ρυθμιστική Αρχή
Ενώ χιλιάδες νοικοκυριά υποφέρουν από τις υπέρογκες χρεώσεις, η ΡΑΕ ανακοίνωσε τους νέους λογαριασμούς στους οποίους η μόνη εμφανής διαφορά είναι τα «κουτάκια» που αποτυπώνουν την επιδότηση που δίνει το κράτος.
Ανούσιο «λίφτινγκ» στους λογαριασμούς ρεύματος από τη Ρυθμιστική Αρχή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φάμελλος: «Στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας οι “επιτυχίες” της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο»
Την πρωτοσέλιδη αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για το πώς διογκώθηκαν οι λογαριασμοί ρεύματος της ΔΕΗ, φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ .
Φάμελλος: «Στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας οι “επιτυχίες” της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πόλεμος» των εταιρειών ρεύματος κατά της ΡΑΕ
Με το όπλο... παρά πόδα βρίσκονται οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, ΔΕΗ και ιδιώτες, έτοιμες να εκτοξεύσουν ομαδικά πυρά κατά των προτάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αναμόρφωση των...
«Πόλεμος» των εταιρειών ρεύματος κατά της ΡΑΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας