• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.4°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.0°C / 26.9°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 23.4°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.2°C / 25.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 23.4°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 26.0°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 27.8°C
  2 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  65%

Tο κυβερνητικό σχέδιο «απο-νικελοποίησης» για τους 1.080 εργαζόμενους αποδεικνύεται κυνική «απανθρωποποίηση»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΛΑΡΚΟ: Απονικελοποίηση εν μέσω απογείωσης των τιμών

 • A-
 • A+
Το ρεκόρ των 80.000 δολαρίων ανά τόνο αποκαλύπτει το φιάσκο του κυβερνητικού σχεδίου για τη ΛΑΡΚΟ. ● Πάνω από 1 δισ. δολάρια τον χρόνο τα έσοδα που χάνει η εταιρεία, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. ● Εξευτελιστικές αποζημιώσεις και «έξωση» για τους άνω των 55 προτείνουν κυβέρνηση και ειδική διαχείριση.

Απανθρακοποίηση, απολιγνιτοποίηση, απονικελοποίηση. Τρία στα τρία φαίνεται έχει πετύχει η κυβέρνηση στην πρωτοφανή συγκυρία της ενεργειακής κρίσης που απογειώνεται με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά το πάγωμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θάλασσες, τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που τώρα αναγκάζει τη ΔΕΗ να δουλεύει στο φουλ τις λιγνιτικές μονάδες της, αλλά με ανεπαρκείς ποσότητες λιγνίτη, τώρα αναδεικνύεται και το φιάσκο της βίαιης πώλησης της ΛΑΡΚΟ, που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικούς πόρους από την εξόρυξη και επεξεργασία νικελίου.

Από την 1η Μαρτίου μέχρι και χθες η τιμή του μετάλλου τετραπλασιάστηκε στα 80.025 δολάρια ο τόνος, η υψηλότερη τιμή που έχει πετύχει ποτέ, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία προκαλούν ανησυχίες για την επάρκεια σε νικέλιο που χρειάζεται τόσο στη χαλυβουργία όσο και στις μπαταρίες οχημάτων.

Η Ρωσία προσφέρει το 10% του νικελίου στην παγκόσμια αγορά, ιδιαίτερα του εξευγενισμένου νικελίου που προορίζεται για μπαταρίες, και η τεράστια ζήτηση για τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης του μετάλλου απογείωσε την τιμή του στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ακόμη και πάνω από τα 100.000 ανά τόνο, αναγκάζοντας τη διοίκηση του χρηματιστηρίου να διακόψει τις συναλλαγές.

Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, που μετρούν μέρες για τις απολύσεις και το ξεσπίτωμα, έχουν κάθε λόγο να αναρωτιούνται τι και ποιον εξυπηρετεί η επιμονή της κυβέρνησης να διακόψει άρον άρον τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής νικελίου και ειδικά σιδηρονικελίου στην Ευρώπη, για να δοθεί σε ιδιώτες, στο πλαίσιο των παράλληλων διαγωνισμών πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της μεταλλουργίας από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή.

Ηδη, από το περασμένο Σάββατο, όταν η τιμή του νικελίου είχε ανέβει στα 30.000 δολάρια ο τόνος, το σωματείο των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ με ανακοίνωσή του επεσήμαινε ότι τα μεγάλα μεταλλευτικά-μεταλλουργικά κέντρα προέβλεπαν διπλασιασμό των τιμών το επόμενο διάστημα, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και ξεπεράστηκε σε λίγα 24ωρα.

«Η ΛΑΡΚΟ έχει δυνατότητα να παράξει 60 τόνους νικελίου την ημέρα, δηλαδή 1.800.000 δολάρια, δηλαδή 650.000.000 δολάρια το χρόνο και αν διπλασιαστούν οι τιμές ξεπερνούν το δισεκατομμύριο», ανέφερε το σωματείο καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι ούτε τα προσχήματα δεν κρατά στις περιβόητες «διαβουλεύσεις» που πραγματοποιούνται.

«Προκλητικά αρνείται να μας δώσει τα απαραίτητα στοιχεία που είναι υποχρεωμένη για να τεκμηριώσει την πρότασή της… Θέλει να κλείσει τη διαδικασία των διαβουλεύσεων γρήγορα για να σταματήσει και τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ… Στις δύο 4ωρες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι δεκάδες καταγεγραμμένες ερωτήσεις των συνδικαλιστών για “το τι σχέδιο έχουν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ”, δεν απαντήθηκαν».

Το σωματείο των εργαζομένων αναφέρει ότι στις διαβουλεύσεις αυτές ΤΑΙΠΕΔ (κυβέρνηση) και ειδική διαχείριση προτείνουν:

■ Αποζημιώσεις με τα χρήματα των περικοπών (μισθών, δώρων, επιδομάτων) στα δυο χρόνια εκκαθάρισης, συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ

■ Να φύγουν από τη ΛΑΡΚΟ και από τις εταιρικές κατοικίες οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών, χωρίς να ξέρουν πού θα πάνε, πώς θα ζουν και μέχρι πότε.

■ Οι κάτω των 55 να επαναπροσληφθούν με τρίμηνες συμβάσεις σε εταιρεία υπεύθυνη για τη διακοπή λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, με ανανεώσεις συμβάσεων ανά μήνα.

«Οι διαβουλεύσεις το μόνο που πρόσφεραν στους εργαζόμενους ήταν να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ», λένε οι εργαζόμενοι και υπόσχονται συνέχεια κινητοποιήσεων.

Και πράγματι, δεν μπορούμε παρά να προσυπογράψουμε την καίρια παρατήρησή τους για τα τεράστια κέρδη που χάνει η ΛΑΡΚΟ στη συγκυρία εκτόξευσης της τιμής του νικελίου. Με τη συμπλήρωση ότι το κυβερνητικό σχέδιο «απο-νικελοποίησης» για τους 1.080 εργαζόμενους είναι κυνική «απανθρωποποίηση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωμός νομικός εκβιασμός από ΛΑΡΚΟ
Χαρακτήρα ανοιχτού εκβιασμού προς τους 1.060 υπό απόλυση εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ παίρνει η αίτηση ανακοπής που έχει καταθέσει η Ειδική Διαχείριση της εταιρείας κατά της προσωρινής διαταγής που κέρδισαν οι...
Ωμός νομικός εκβιασμός από ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να είναι κερδοφόρα
Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι διεργασίες για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, τρεις εβδομάδες πριν από την εκπνοή της νέας προθεσμίας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, αλλά και πριν από την εκδίκαση της αίτησης...
Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να είναι κερδοφόρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξάμηνη παράταση στην Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ
Νέες προθεσμίες αναζητά η κυβέρνηση, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις προσφορές στους διαγωνισμούς και για την εκδίκαση της προσφυγής των εργαζομένων κατά των απολύσεων.
Εξάμηνη παράταση στην Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΚΟ: Απεργία αύριο, συνάντηση με τον ειδικό διαχειριστή σήμερα
Με εξώδικο στη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας οι εργαζόμενοι της ζητούν να πάρει θέση για τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν, παγώνοντας τις απολύσεις.
ΛΑΡΚΟ: Απεργία αύριο, συνάντηση με τον ειδικό διαχειριστή σήμερα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νίκη των εργαζομένων και παράταση των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ
Απορρίφθηκε το αίτημα της Ειδικής Διαχείρισης για αναστολή της προσωρινής διαταγής που παγώνει τις απολύσεις ● Στις 6 Μαΐου η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την παράτυπη διαδικασία.
Νίκη των εργαζομένων και παράταση των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας