Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα και τις προβλέψεις για τον θαλάσσιο τουρισμό, με τον κλάδο της κρουαζιέρας να είναι για ακόμη μία φορά ο άμεσα πληττόμενος. Ηδη μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, όπως οι Carnival, RCCL, NCL, Oceania, Atlas και πολλές ακόμα που θα προστεθούν στη λίστα, έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη Βαλτική αλλά και από τη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, σοβαρά είναι τα προβλήματα με τα πληρώματα των κρουαζιερόπλοιων, καθώς ικανός αριθμός εργαζομένων σε αυτά από την Ουκρανία επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Αυτά υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), Θεόδωρος Κόντες, ο οποίος εκτιμά ότι οι εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και η στρατηγική των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ με τις αποφάσεις που θα πάρουν θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την τουριστική κίνηση, όχι μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά θα υπάρξουν εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην περιοχή της Τουρκίας και πιθανότατα και στο Αιγαίο. Εκφράζει δε τους φόβους του ότι ο ελληνικός τουρισμός ίσως επηρεαστεί αρνητικά από ορισμένες αγορές, αντιμετωπίζοντας καίριο πλήγμα από τους Ρώσους και τους Ουκρανούς τουρίστες. Εξηγεί ότι η ρωσική αγορά εκπροσωπείται από περίπου 900.000 τουρίστες και η ουκρανική από περίπου 150.000 με κύριους τουριστικούς προορισμούς τη Χαλκιδική, το Ιόνιο, το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη αλλά και την Αθήνα, με ένα ποσοστό περίπου 20% από αυτούς να συμπεριλαμβάνουν στις διακοπές τους και τον θαλάσσιο τουρισμό (κρουαζιέρα-yachting).

Ο Θ. Κόντες σημειώνει ότι οι υπερβολικές αυξήσεις προμηθειών, καυσίμων και λιπαντικών έχουν προβληματίσει την τουριστική βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά τις ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν συμπληρώσει δύο και πλέον χρόνια καταστροφικής λειτουργίας, λόγω της πανδημίας, με τα κρουαζιερόπλοια. Επιπλέον, η γενικευμένη κρίση στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο, αλλά και ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και των ΗΠΑ, που θα φέρει σχετικές αυξήσεις στα προϊόντα αλλά και στις υπηρεσίες, ίσως προβληματίσουν ιδιαίτερα τους τουρίστες που επιθυμούν να απολαύσουν τις διακοπές τους έπειτα από διετή και πλέον αποχή λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο περιορισμένη είναι η ανησυχία του για το yachting, καθώς, όπως επισημαίνει, η λειτουργία των yachts και ο περιορισμένος αριθμός επιβατών στα συγκεκριμένα σκάφη, καθώς και η πιο ευέλικτη αλλαγή προγραμμάτων σε διάφορους άλλους ασφαλείς προορισμούς, δίνουν την αισιοδοξία ότι το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τον κλάδο.