• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 31.8°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.9°C / 32.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 33.2°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 33.8°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 27.0°C
  0 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.3°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  4 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.5°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 32.0°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 30.0°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  48%

«Ρουκέτα» περί μηδενικών κερδών για τη ΔΕΗ εκτόξευσε ο Κώστας Σκρέκας, συνυπολογίζοντας προφανώς... και τις νέες αυξημένες αμοιβές σε διευρυμένη διοίκηση και διευθυντές

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας

 • A-
 • A+
Τη στιγμή που στην Ευρώπη επιβάλλονται πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας λέει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ΔΕΗ θα έχει σχεδόν μηδενικά κέρδη. Πρόσφατα η «Εφ.Συν.» φιλοξένησε τις απόψεις του καθηγητή του ΕΜΠ, Παντελή Κάπρου, που ανέφερε σαφώς ότι αν κάποιοι έχαναν αυτά τα κέρδη, η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα δεν θα είχε αγγίξει τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα έμενε στα 150 ευρώ.

Σε «μαγειρική» οικονομικών στοιχείων πάνω από τη φωτιά της ουκρανικής κρίσης επιδίδεται η κυβέρνηση. Τη στιγμή που στην Ευρώπη επιβάλλονται πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας λέει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ΔΕΗ θα έχει σχεδόν μηδενικά κέρδη.

Τη «ρουκέτα» περί μηδενικών κερδών εκτόξευσε ο κ. Σκρέκας το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, εμφανιζόμενος σε διαδικτυακή εκδήλωση βιομηχανικών φορέων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες η επικαιρότητα κατακλύστηκε από σειρά δημοσιευμάτων που πανηγύριζαν διότι η ΔΕΗ αναμένεται το 2021, παρά την ενεργειακή κρίση, να εμφανίσει λειτουργικά κέρδη 800-900 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή όσα και το έτος 2020 όταν το κόστος των καυσίμων είχε πέσει σε βαθιά τάρταρα με τα πρώτα κύματα της πανδημίας. Τα δημοσιεύματα εκείνα συνοδεύτηκαν από σχόλια για τα μπόνους που θα εισπράξουν τα στελέχη της ΔΕΗ εφόσον πέτυχαν τους στόχους... Ομως, τις τελευταίες ημέρες γράφτηκαν κάποια σχόλια για «δυσαρέσκεια στο μέγαρο Μαξίμου» επειδή η εικόνα των κερδών δεν συνάδει με τη λαίλαπα των λογαριασμών ρεύματος που φτάνουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι η ΔΕΗ δεν έχει ώς τώρα ανακοινώσει επίσημα τα κέρδη της ώστε να αποκαλυφθεί τι ακριβώς ισχύει. Πάντως, την Πέμπτη το βράδυ ανακοινώθηκαν επίσημα κέρδη-ρεκόρ για το 2021 από τα ΕΛΠΕ. Συγκεκριμένα, κέρδη 400 εκατομμυρίων (έναντι ζημιών 397 εκατ. το έτος 2020) εκ των οποίων τα 94 εκατομμύρια προέρχονται από τη θυγατρική Elpedison που είναι η μία από τις εταιρείες που πωλούν ρεύμα το οποίο παράγουν οι ίδιες.

Το ερώτημα για το αν τελικώς οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού αύξησαν τα κέρδη τους εν μέσω ενεργειακής κρίσης, αργά ή γρήγορα θα απαντηθεί. Από τα όσα είπε όμως ο κ. Σκρέκας και όσα συνεχίζει να λέει και ο πρωθυπουργός, προκύπτει ξεκάθαρα ότι εκείνοι θεωρούν πως δεν υπάρχουν τέτοια κέρδη ή δεν θέλουν να τα πειράξουν. Γι’ αυτό και κάνουν σημαία την πρόταση για τη δημιουργία κεντρικού ευρωπαϊκού ταμείου μέσα από το οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει 2-2,5 δισ. ευρώ και να μειώσει τις χρεώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» για τις ενεργειακές εταιρείες είναι, πάντως, ένα θέμα που συζητείται εδώ και μήνες από την ώρα που ξεκίνησε το διεθνές ράλι τιμών μετά το καλοκαίρι. Πρόσφατα η «Εφ.Συν.» φιλοξένησε τις απόψεις του καθηγητή του ΕΜΠ Παντελή Κάπρου, που ανέφερε σαφώς ότι αν κάποιοι έχαναν αυτά τα κέρδη, η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα δεν θα είχε αγγίξει τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα έμενε στα 150 ευρώ. Ο κ. Κάπρος ανέφερε επίσης ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η απογείωση των τιμών χονδρικής δεν «ακούστηκε» από τους καταναλωτές, όπως στην Ελλάδα. Αυτό συνέβη διότι στις άλλες χώρες λειτουργεί ο ανταγωνισμός και το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών ρεύματος γίνεται με μακροχρόνια συμβόλαια από τους παραγωγούς που εξασφαλίζουν έτσι σταθερότητα, αναλαμβάνοντας όμως και κάποιο ρίσκο. Γνωστό είναι επίσης ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία έχουν επιβάλει πλαφόν στις αυξήσεις τιμολογίων – στη Γαλλία μάλιστα το Δημόσιο συζητά ανακεφαλαιοποίηση για την EDF (γαλλική ΔΕΗ) προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές της.

Η Κομισιόν συζητά να δοθεί τώρα η ευχέρεια τέτοιων παρεμβάσεων σε όλα τα κράτη-μέλη, μπροστά στον κίνδυνο η ουκρανική κρίση να ανεβάσει τις τιμές τόσο πολύ ώστε να επηρεάσουν και τις πιο οργανωμένες αγορές. Οταν όμως την περασμένη Πέμπτη, το γεγονός αυτό επισημάνθηκε στον Κ. Σκρέκα, εκείνος ξέχασε όσα είχε λίγο πριν αναφέρει, ότι, δηλαδή, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς καλύπτουν ώς τώρα μόνο το 30–50% του κόστους για τις επιχειρήσεις και αφήνουν ακάλυπτα 3 στα 10 νοικοκυριά. «Αυτά που διακινεί τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα τα έχει ενσωματώσει εδώ και μήνες», είπε ο υπουργός. Εφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «οιονεί πάγωμα αυξήσεων» την κατάσταση που επικρατεί με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού! Κάπως έτσι υποχρεώθηκε να πει ότι η ΔΕΗ θα έχει «σχεδόν μηδενικά κέρδη» διότι η κυβέρνηση «συγκεντρώνει όλα τα χρήματα που περισσεύουν ακόμη και από τα κέρδη των παραγωγών». Υποστήριξε ότι οι εκπτώσεις που δίνει η ΔΕΗ μέσω των λογαριασμών της έχουν κοστίσει 600 εκατομμύρια ευρώ προσθέτοντας το ποσό αυτό στο 1,4 δισ. ευρώ που έχει αντληθεί από τα δικαιώματα ρύπων και το περίσσευμα του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών (ποσά που έχουμε ήδη πληρώσει δηλαδή) για να δοθούν οι ενισχύσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συλλογιστικής, η κυβέρνηση θεωρεί πως ο μόνος τρόπος ανακούφισης των καταναλωτών είναι η δημιουργία του κεντρικού ευρωπαϊκού ταμείου. Το είπε χθες ο Κ. Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ανέφερε και ο Κ. Σκρέκας μετά τη σύγκληση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας σε ενέργεια («Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη ότι η πρόταση του Ελληνα Πρωθυπουργού συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής»), αφού προηγουμένως είχε τονίσει ότι αξιολογήθηκαν εναλλακτικά μέτρα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών όπως με αύξηση των ποσοτήτων από τον αγωγό TAP, εναλλαγή καυσίμου ώστε πέντε μονάδες φυσικού αερίου να λειτουργούν με ντίζελ, αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων που έχουν αποθέματα άνω των 30 ημερών και των υδροηλεκτρικών φραγμάτων που είναι σε «ικανοποιητικό επίπεδο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος μηχανισμός, αλώβητα τα υπερκέρδη
Το σχέδιο νόμου, που είχε αρχικά τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με διατάξεις που διευκολύνουν την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συμπληρώθηκε με πλήθος άλλων άρθρων τα οποία, με αφορμή...
Νέος μηχανισμός, αλώβητα τα υπερκέρδη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδοτήσεις με γρίφους και μεγάλους κόφτες
Πάνω από 3 εκατομμύρια ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες μένουν εκτός... κυβερνητικής γενναιοδωρίας με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη - Σκρέκα για την ελάφρυνση των ιλιγγιωδών αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Επιδοτήσεις με γρίφους και μεγάλους κόφτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λιγνιτικός πυρετός και νέες υποσχέσεις
Φιλόδοξοι στόχοι στο πλαίσιο του Κλιματικού Νόμου που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ● Αγνωστο ποιος θα καλύψει το κόστος της απαγκίστρωσης των νοικοκυριών από τους «ρυπαρούς» καυστήρες...
Λιγνιτικός πυρετός και νέες υποσχέσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η οδύσσεια ενός καταναλωτή ρεύματος
Η «Εφ.Συν.» μίλησε ως τρομοκρατημένος πελάτης με εταιρείες που πωλούν ρεύμα και φυσικό αέριο, σε ένα ρεπορτάζ ανορθόδοξο απέναντι στην ασύμμετρη απειλή της ενεργειακής κρίσης.
Η οδύσσεια ενός καταναλωτή ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τον Οκτώβριο η έκπτωση στους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος
Έκτακτη σύσκεψη θα έχει ο Κ. Σκρέκας, την Τρίτη, με ΡΑΕ και παρόχους. Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε πως σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα...
Από τον Οκτώβριο η έκπτωση στους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας