• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.6°C
  4 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.1°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.2°C / 13.9°C
  5 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  0 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 14.8°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  6 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 10.6°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  3 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 15.5°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  71%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών

 • A-
 • A+
Οι δανειστές δέχθηκαν την υιοθέτηση προσωρινού πλαισίου, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, που χρειάζεται τουλάχιστον έναν χρόνο • Αφορά περίπου 5.000 πολίτες που κινδυνεύουν άμεσα από πλειστηριασμούς • Το μεταβατικό πλαίσιο θα οριστικοποιηθεί τον επόμενο μήνα και θα συνίσταται σε επιδότηση «μισθώματος» έως 210 ευρώ που θα εισπράττουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων.

Οι θεσμοί αποδέχθηκαν τελικά την πρόταση κυβέρνησης και τραπεζών/servicers για υιοθέτηση ενός προσωρινού πλαισίου προστασίας των «κόκκινων» ευάλωτων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. Ετσι η κυβέρνηση θα έχει έναν «πονοκέφαλο» λιγότερο, ανάμεσα στους πολλούς. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, οι θεσμοί δέχθηκαν, κατ’ αρχήν, ότι η απουσία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης που θα είναι λειτουργικός σε 1-1,5 χρόνο δημιουργεί κενό στην προστασία των περίπου 5.000 ευάλωτων που κινδυνεύουν άμεσα από πλειστηριασμό και θα πρέπει να ληφθεί η σχετική πρόνοια με δεδομένο μάλιστα ότι το συνολικό κόστος δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ και το κονδύλι είναι προϋπολογισμένο.

Θεσμοί και υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν το θέμα να συζητηθεί στα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να καταλήξουν ποιο θα είναι αυτό το νέο, μεταβατικό καθεστώς για τους ευάλωτους δανειολήπτες, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στην υιοθέτηση της αρχιτεκτονικής του «Φορέα». Εκτιμάται ότι εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου θα έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο προστασίας για τους ευάλωτους.

Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να καθορίζεται «μίσθωμα» που θα επιδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο, με τις τράπεζες/servicers να εισπράττουν απευθείας το ποσό της επιδότησης, που θα ανέρχεται από 70-210 ευρώ βάσει της οικογενειακής/περιουσιακής κατάστασης.

Με τον τρόπο αυτό οι «κόκκινοι» ευάλωτοι δανειολήπτες διατηρούν το δικαίωμα στέγασης μέχρι να γίνει ο φορέας, καταβάλλοντας «μίσθωμα» μικρότερο από τη δόση και η οποία θα επιδοτείται από το Δημόσιο. Από την άλλη πλευρά, τράπεζες και κυρίως servicers που έχουν πλέον μεγάλο όγκο «κόκκινων» στεγαστικών δανείων θα «παγώσουν» τους πλειστηριασμούς για τους ευάλωτους χωρίς να δημιουργηθούν κλυδωνισμοί στις ανακτήσεις που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις τιτλοποιήσεις δανείων που είναι ενταγμένες στο «Ηρακλής» και φέρουν τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, οι εκπρόσωποι των servicers ενημέρωσαν για την πορεία των τιτλοποιήσεων, τονίζοντας ότι για να παραμείνουν «on track», δηλαδή να τηρηθούν οι στόχοι των business plans, θα πρέπει να λειτουργεί ομαλά όλο το «οικοσύστημα» των πλειστηριασμών, δηλαδή υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογράφοι-δικηγόροι, δικαστήρια κ.λπ. Σημειώνεται ότι στα δεσμευτικά business plans των servicers για τη διαχείριση των τιτλοποιήσεων η συμβολή των μέσων αναγκαστικής εκτέλεσης για ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων προκειμένου να ανακτηθούν οφειλές ανέρχεται σε 30%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας
Πρόωρη στην παρούσα φάση –με βάση τα δεδομένα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής– χαρακτήριζαν τραπεζικοί κύκλοι ενδεχόμενη ανακοίνωση παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και «παγώματος» των...
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμα για πλειστηριασμούς στις εμπράγματες εξασφαλίσεις δίνει η ΤτΕ
Με την επισήμανση ότι οι τιτλοποιήσεις σε μεγάλο βαθμό έχουν επιτύχει την ελάφρυνση των τραπεζών, η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι η μεταφορά των «κόκκινων» δανείων εκτός ισολογισμών δεν σηματοδοτεί και τη διαγραφή τους.
Σήμα για πλειστηριασμούς στις εμπράγματες εξασφαλίσεις δίνει η ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γέφυρα» προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών
«Κλείδωσε» όπως όλα δείχνουν η υιοθέτηση προγράμματος προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών για κύρια κατοικία μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
«Γέφυρα» προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγμάτευση για μεταβατική προστασία ευάλωτων
Σε ανώτερο, πολιτικό επίπεδο θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιρρήσεις των θεσμών για την ανάγκη να υπάρξει ένα καθεστώς προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες που οι οφειλές τους έχουν...
Διαπραγμάτευση για μεταβατική προστασία ευάλωτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κλειδί» οι βιώσιμες ρυθμίσεις δανείων
Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η αξιολόγηση από τους θεσμούς και για ακόμα μία φορά τα θέματα του ιδιωτικού χρέους και ειδικότερα η αντιμετώπισή του και κυρίως τα δάνεια προ και μετά Covid μπαίνουν στο...
«Κλειδί» οι βιώσιμες ρυθμίσεις δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς δίχτυ προστασίας
Πρεμιέρα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο, Ταμεία, ΟΤΑ, τράπεζες και τρίτους ● Η αίτηση πτώχευσης και η δεύτερη ευκαιρία ● Τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Χωρίς δίχτυ προστασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας