• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 24.2°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.1°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 22.1°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  5 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.6°C
  5 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  4 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  5 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  5 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 25.0°C
  5 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 23.5°C
  4 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.3°C / 17.7°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταργούν προγράμματα σταθερής τιμολόγησης ρεύματος ερήμην των πελατών τους

 • A-
 • A+
Ηχηρή καταγγελία πολίτη που τον περασμένο Αύγουστο συμφωνούσε σε διαφημιζόμενο ελκυστικό πρόγραμμα τιμολόγησης, το οποίο τέσσερις μήνες μετά, κι αφού είχε μεσολαβήσει η έκρηξη των τιμών χονδρικής, η εταιρεία αποφάσισε να καταργήσει.

Δεν φτάνουν οι τρελές αυξήσεις στους λογαριασμούς μέσω της διαβόητης ρήτρας αναπροσαρμογής, υπάρχουν και χιλιάδες καταναλωτές που έρχονται αντιμέτωποι με μονομερείς αλλαγές στα προγράμματα τιμολόγησης από τις ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος. Οι οποίες, όταν τον περασμένο Αύγουστο η… σχεδόν δημόσια ΔΕΗ πέρασε και αυτή στις ρήτρες αναπροσαρμογής, διεκδίκησαν λεία από το προσδοκώμενο κύμα φυγής από τη ΔΕΗ, διαφημίζοντας προγράμματα σταθερής τιμολόγησης. Φαίνεται, όμως, ότι όταν οι τιμές χονδρικής ρεύματος ξέφυγαν από κάθε έλεγχο (από 121 ευρώ η μεγαβατώρα τον Αύγουστο έφτασε τον Δεκέμβριο τα 235 ευρώ), τα υπεσχημένα προγράμματα φάνηκαν ασύμφορα στις εταιρείες που άρχισαν τα τρικ απαγκίστρωσης, με μονομερείς αλλαγές και επαναφορά στη… θανάσιμη αγκαλιά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η καταγγελία καταναλωτή που δημοσιεύουμε (έχει υποβληθεί και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), είναι μία από τις εκατοντάδες που αφορούν συγκεκριμένη εταιρεία (ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας). Η τεκμηρίωση από τον καταγγέλλοντα καταναλωτή είναι πληρέστατη και δεν υπάρχει λόγος να προσθέσουμε εμείς κάτι σε αυτή. Δεν κατονομάζουμε, ωστόσο, την εταιρεία γιατί η παράτυπη πρακτική της ακολουθείται και από άλλες και για να μην καταλογιστεί στην εμπεριστατωμένη καταγγελία πρόθεση «αντι-διαφήμισης». Η «Εφ.Συν.», ωστόσο, έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα κατανοήσουν από το περιεχόμενο όσα τους αφορούν.

Η καταγγελία, λοιπόν, αναφέρει:

«Είμαι κάτοχος της παροχής ρεύματος με αριθμό παροχής (…). Από τις 19/6/2021 εκπροσωπεί την παροχή μου η εταιρεία ΧΧΧ με την οποία έκανα σύμβαση για 2 έτη. Το πακέτο που επέλεξα είναι το τιμολόγιο “ΧΧΧΧΧΧ -35%”. Στις 11/8/2021 το διαφοροποίησα καθώς ενημερώθηκα ότι: “Πλέον διαθέτουμε σταθερά προγράμματα ρεύματος για τους πελάτες που επιθυμούν να έχουν σταθερό τιμολόγιο χωρίς αναπροσαρμογή στην τιμή. Τα προγράμματα αυτά δίνονται με μια επιπλέον Συνδρομή στο πάγιό τους”. Το πάγιο είναι 9,90 € τον μήνα. Ετσι απέκτησα το πρόγραμμα “ΧΧΧΧΧ-35% fixed”. Σε ερώτησή μου για τους όρους, μου διευκρίνισαν ότι η διάρκεια του προγράμματος είναι μέχρι το τέλος της σύμβασής μου και μόνο εγώ μπορώ αν θέλω να το αλλάξω.

Λίγους μήνες μετά, η εταιρεία με ενημέρωσε για τη μονομερή τροποποίηση των όρων και την κατάργηση του Fixed μέσω ενός λογαριασμού, μάλιστα με ψιλά γράμματα στο κάτω μέρος του: “Σύμφωνα με τις προβλέψεις των άρθρων 18 και 30 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΕΚ Β’ 832/2013) σας ενημερώνουμε ότι από 01/12/2021 τροποποιούνται οι Γενικοί Οροι της σύμβασής σας και ιδίως η ρήτρα αναπροσαρμογής των ισχυουσών χρεώσεων προμήθειας (μέρος 6 των Γενικών σας Ορων). Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.ΧΧΧΧ.gr για να δείτε τους Γενικούς Ορους, ως τροποποιηθέντες ισχύουν. Σας υπενθυμίζουμε το δικαίωμά σας εκ του άρθρου 21 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας” (βλέπε φωτογραφία).

Η τροποποίηση αυτή είναι καταχρηστική. Δεν μου δίνει καθόλου περιθώριο, αφού στον λογαριασμό που έλαβα τέλη Νοέμβρη ανακοινώνει κατάργηση προγράμματος από 1η Δεκεμβρίου. Ούτε δίμηνη προειδοποίηση έλαβα, ενώ το πρόγραμμα σταθερής τιμολόγησης δεν έχει τρέξει ούτε 4 μήνες. Επίσης ο κώδικας της ΡΑΕ αναφέρει: “Μονομερής τροποποίηση του περιεχομένου της Σύμβασης από τον Προμηθευτή είναι δυνατή μόνο εφόσον τούτο προβλέπεται εκ της κείμενης Νομοθεσίας ή έχει ρητώς συμφωνηθεί στη Σύμβαση”.

Στους γενικούς όρους της σύμβασης με την εταιρεία (άρθρο 14) αναφέρεται με ποιον τρόπο μπορεί να τροποποιηθεί η σύμβαση μονομερώς από τον προμηθευτή: “Αρθρο 14: Τροποποιήσεις 14.1 Ο προμηθευτής διατηρεί το δικαίωμα όπως προβεί σε τροποποίηση των όρων της παρούσας για σπουδαίο λόγο, όπως ενδεικτικά: μεταβολή της κείμενης νομοθεσίας ή έκδοση αποφάσεων των αρμόδιων εποπτικών και ρυθμιστικών αρχών που επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία της παρούσας Σύμβασης Προμήθειας, αλλαγή των όρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας”. Σπουδαίος λόγος δεν υπάρχει. Ούτε η νομοθεσία άλλαξε ούτε αποφάσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία της Σύμβασης ούτε αλλαγή των όρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατάργηση του προγράμματος, επομένως, είναι αντισυμβατική και οφείλουν να την πάρουν πίσω».

Ελπίζουμε η ΡΑΕ, που έχει γίνει αποδέκτης αυτής και πολλών ανάλογων καταγγελιών, να μην περιοριστεί στη διαβίβασή τους στις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Τη δουλειά αυτή την κάνουν και τα ΕΛΤΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες καταγγελίες για μονομερείς αλλαγές στα συμβόλαια ρεύματος
Βροχή πέφτουν οι καταγγελίες καταναλωτών για τους… απογειωμένους λογαριασμούς ρεύματος τόσο προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όσο και προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή.
Νέες καταγγελίες για μονομερείς αλλαγές στα συμβόλαια ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
Η σχεδόν δημόσια ΔΕΗ φαίνεται ότι αποφάσισε να κλέψει τη δόξα των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος και να κατακτήσει την κορυφή στις εξωφρενικές ανατιμήσεις!
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Της... ρήτρας και στην αγορά φυσικού αερίου με μονομερείς αυξήσεις ώς 400%
Καταγγελίες καταναλωτών για μονομερείς αλλαγές στις συμβάσεις προμήθειας με αιφνιδιαστικές μεγάλες αυξήσεις στις χρεώσεις στα σταθερά τιμολόγια, που φτάνουν μέχρι και τον τετραπλασιασμό, από την κυρίαρχη...
Της... ρήτρας και στην αγορά φυσικού αερίου με μονομερείς αυξήσεις ώς 400%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πεντάμηνη αναστολή χρεώσεων ΥΚΩ
Αναστολή επιμέρους χρεώσεων που θα καταβληθούν μετά την ερχόμενη άνοιξη για καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου περιλαμβάνονται στη «βροχή» των τροπολογιών που συνόδευσε το νομοσχέδιο για την...
Πεντάμηνη αναστολή χρεώσεων ΥΚΩ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βροχή οι καταγγελίες για την ενέργεια
Εκτινάχθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι καταγγελίες καταναλωτών για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κατατάσσοντας τον τομέα της ενέργειας δεύτερο στην καταγραφή καταγγελιών μετά τις τράπεζες.
Βροχή οι καταγγελίες για την ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισχυρά δικαστικά πλήγματα στη ρήτρα αναπροσαρμογής
Τα δικαστήρια Πειραιά και Πάτρας απαγορεύουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τις παράλογες χρεώσεις.
Ισχυρά δικαστικά πλήγματα στη ρήτρα αναπροσαρμογής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας