• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 15.2°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.8°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 9.0°C / 14.4°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  6°C 2.9°C / 6.1°C
  0 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.5°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.1°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.5°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.7°C
  0 BF
  87%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 14.3°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.1°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.4°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  92%
Photo 44210398 © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρατικές υπηρεσίες ταλαιπωρούν ανάπηρους

 • A-
 • A+
Επώνυμες καταγγελίες ΑμεΑ στην «ΕΦ.ΣΥΝ.» για ΟΑΕΔ και κοινωφελή επιχείρηση στην Αίγινα

Όλοι οι θεσμοί που ασκούν εξουσία, κυβερνητικοί, κρατικοί, οικονομικοί, ακόμη και αυτοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ομνύουν υπέρ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες.

Με την ίδια ζέση και ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ως εισηγητής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, στον ένα χρόνο από την ψήφισή του δήλωνε ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί το Σχέδιο δημιουργεί «σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με την πολιτεία».

Μόνο που όλα αυτά αποδεικνύονται κενό γράμμα όταν κάποια υπόθεση που έχει στο επίκεντρο έναν άνθρωπο με αναπηρία εκφεύγει από τον τυποποιημένα κανόνα.

Σε αυτήν την περίπτωση, όπως αποδεικνύουν δύο από τις πολλές σοβαρές και επώνυμες καταγγελίες που φτάνουν στην «Εφ.Συν.», οι ίδιοι οι θεσμοί και οι άνθρωποί τους σε θέσεις εξουσίας μετατρέπονται σε αρνητές του δικαιώματος για εργασία των ανθρώπων με αναπηρία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως σωστά λέει παρακάτω ο Αγ. Νταλαγιάννης, «ακόμη κι αν δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, πρέπει να τις εφεύρουν».

Ακύρωση πρόσληψης

Η πρώτη υπόθεση αφορά τον Θ. Τσιούπρο, προγραμματιστή Η/Υ, ο οποίος ως άτομο με βαριά κινητική αναπηρία, απηύθυνε στα μέσα του 2021 ερώτημα και αίτηση προς το Επιμελητήριο Ευβοίας, αναφορικά με το εάν μπορούσε να προσληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΑΕΔ περί «ειδικών κοινωνικών ομάδων».

Όντως το Επιμελητήριο απεφάνθη θετικά, η πρόσληψη εγκρίθηκε από τον ΟΑΕΔ και ο κ Τσιούπρος ξεκίνησε κανονικά την εργασία του έως ότου ο ίδιος ο ΟΑΕΔ ανακαλέσει την πρόσληψη, παρότι έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από αυτήν. Το Επιμελητήριο προσπαθεί να διατηρήσει τον κ. Τσιούπρο στη θέση εργασίας, θέτοντάς τον σε άδεια άνευ αποδοχών έως ότου διευκρινιστεί τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά η υπηρεσία Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του ΟΑΕΔ επιμένει και ανερυθρίαστα δηλώνει ότι «η εγκριτική απόφαση υπαγωγής στο Πρόγραμμα εκδόθηκε εκ παραδρομής της Υπηρεσίας».

Τώρα, πώς μια επιστολή υπηρεσίας -την οποία είναι πολύ πιθανό να μη γνωρίζει καν ο διοικητής Σπ. Πρωτοψάλτης- είναι ισχυρότερη από την ίδια τη δημόσια πρόσκληση 12/20217 στην οποία περιλαμβάνονται ΝΠΔΔ όπως το Επιμελητήριο και πώς είναι δυνατό να ανατρέπεται «έτσι ξαφνικά» η ζωή ενός ανθρώπου με αναπηρία 90% που ξεκίνησε εργασία, είναι κάτι που μόνο ο ΟΑΕΔ μπορεί να απαντήσει.

Όποια όμως κι αν είναι η απάντηση, ακόμη κι αν είναι τυπικά σωστή βάσει του νόμου, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι μια δημόσια υπηρεσία απασχόλησης δεν μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της συγκεκριμένης θέσης εργασίας για ένα ευπαθές άτομο, το οποίο τονίζει τα εξής στον επίλογο της επιστολής του προς την «Εφ.Συν.»: «Aν και γεννήθηκα με μια ιδιαιτέρως βαριά κινητική αναπηρία, αγωνίζομαι σε όλη τη ζωή μου ώστε να μορφωθώ και να είμαι παραγωγικός και χρήσιμος στην κοινωνία». Αυτός προσπαθεί, αλλά ο ΟΑΕΔ ακυρώνει την προσπάθεια.

Η επιστολή του Θεόδωρου Τσιούπρου

Αγαπητή Εφημερίδα των Συντακτών

Ονομάζομαι Τσιούπρος Θεόδωρος και είμαι άτομο με βαρεία κινητική αναπηρία, πιστοποιημένη από την οικεία υπηρεσία ΚΕ.Π.Α. Οδηγήθηκα στην απόφαση να απευθυνθώ στην εφημερίδα σας, διότι το θέμα που αντιμετωπίζω φαντάζει υπερβολικά περίπλοκο και είναι πρωτοφανές, αλλά κυρίως επειδή είναι γνωστή η ευαισθησία σας στα θέματα που αφορούν τα ΑμεΑ.

Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου ως προγραμματιστής Η/Υ και στα μέσα του 2021 απηύθυνα ένα ερώτημα και σχετική αίτηση στο Επιμελητήριο Ευβοίας, αναφορικά με το αν θα μπορούσα να προσληφθώ στην εν λόγω υπηρεσία, στα πλαίσια του προγράμματος «ειδικών κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ)» που εκπονεί ο ΟΑΕΔ (Δημόσια πρόσκληση υπ' αριθμόν 12/2017).

Το Επιμελητήριο Ευβοίας αποτάθηκε άμεσα στο ΚΠΑ2 Χαλκίδος του ΟΑΕΔ και έλαβε τη σχετική εγκριτική απόφαση την οποίαν σας επισυνάπτω. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω ενεργειών, προσελήφθην στο Επιμελητήριο Ευβοίας στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021. Ενώ αυτή η σχέση εργασίας μου με το Επιμελητήριο Ευβοίας κυλούσε απολύτως ομαλά, χωρίς τίποτα να προμηνύει το αντίθετο, εντελώς αιφνιδίως και χωρίς προφανή αιτιολογία, ο ΟΑΕΔ αποστέλλει στις 18 Νοεμβρίου 2021 απόφαση ανάκλησης της προηγηθείσης εγκριτικής αποφάσεως, την οποίαν επίσης σας επισυνάπτω.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ενημερωθώ από το Επιμελητήριο Ευβοίας ότι υπάρχει κάποιου είδους ακατανόητο γραφειοκρατικό πρόβλημα με τη σχέση εργασίας μου, και ακριβώς επειδή ο εν λόγω φορέας επιθυμούσε τη συνέχιση της εργασιακής σχέσης, αντί απολύσεως με έθεσε σε άδεια άνευ αποδοχών μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα. Ακολούθως το Επιμελητήριο Ευβοίας κατέθεσε άμεσα ένσταση κατά της προφανώς παράνομης ανακλητικής αποφάσεως (την οποίαν επίσης έθεσε εις γνώσιν μου και επισυνάπτω), που αναμένεται να εκδικαστεί.

Το εξοργιστικό της όλης υπόθεσης είναι ότι ο ίδιος ο ΟΑΕΔ εν προκειμένω φάσκει και αντιφάσκει, όχι μόνο αγνοώντας την εις εμέ προκληθείσα ψυχική οδύνη, αλλά και προδήλως παραβιάζοντας την αρχή της ασφαλείας δικαίου. Τούτο στηρίζεται στο γεγονός ότι –όπως άλλωστε θα δείτε και στα συνημμένα έγγραφα- η απόφαση ανάκλησης βασίζεται σε έγγραφο της διοικήσεως του ΟΑΕΔ εκδοθέν την 26η Οκτωβρίου 2021, δηλαδή αφού ήδη έχει περάσει περισσότερο του ενός μηνός από την πρόσληψή μου. Άρα λοιπόν, το εν λόγω έγγραφο, αφού παράγει προφανώς δυσμενέστερα αποτελέσματα για εμένα σε σχέση με όσα ίσχυαν όταν έγινε η πρόσληψή μου, δεν μπορεί κατά τον νόμο να έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να ακυρώνει τις ήδη ολοκληρωμένες προσλήψεις.

Επιπλέον ένα οιονδήποτε έγγραφο της διοίκησης του ΟΑΕΔ, δεν είναι λογικό να είναι νομικά ισχυρότερο σε σχέση με την ίδια τη δημόσια πρόσκληση 12/2017, η οποία, όπως θα δείτε, συμπεριλαμβάνει στο εν λόγω πρόγραμμα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως είναι το Επιμελητήριο Ευβοίας. Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε ας αιτιολογήσει η διοίκηση του ΟΑΕΔ, με ποιο ακριβώς νομικό έρεισμα εξέδωσε την εγκριτική απόφαση με την οποία εγώ προσελήφθην.

Πέρα από το προφανές νομικό θέμα που αιφνιδίως καλούμαι να αντιμετωπίσω, χωρίς οιαδήποτε δική μου ευθύνη, θεωρώ ότι ο ΟΑΕΔ αγνόησε εν προκειμένω κάθε έννοια ανθρωπισμού, διότι με ενέργειες τέτοιου είδους ανατρέπει ξαφνικά τη ζωή ενός ανθρώπου με ποσοστό 90% κινητικής αναπηρίας. Επίσης, δε λαμβάνει υπ' όψιν την επαπειλούμενη οικονομική καταστροφή που προκαλείται σε μένα.

Αν και γεννήθηκα με μία ιδιαιτέρως βαρεία κινητική αναπηρία, αγωνίζομαι σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου, ώστε να μορφωθώ, να είμαι παραγωγικός και χρήσιμος στην κοινωνία.

Αντί ο ΟΑΕΔ να με στηρίξει ως όφειλε, σύμφωνα με τη συνταγματική υποχρέωσή του (άρ. 21 παρ. 6), διακόπτει αιφνιδίως μια καθ' όλα νόμιμη εργασιακή σχέση, παραβιάζοντας μάλιστα στοιχειώδεις αρχές του νομικού μας πολιτισμού, όπως είναι εν προκειμένω η ασφάλεια δικαίου.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τέτοια κοινωνικά ζητήματα, παίρνω το θάρρος να ζητήσω τη δημοσιοποίηση του θέματος και κάθε αναγκαία ενέργεια εκ μέρους σας, προκειμένου να μη στερηθώ το δικαίωμα στην εργασία, χωρίς να υφίσταται ουσιαστικός λόγος. Θεωρώ ότι μόνο μέσω της δημοσιοποίησης του θέματος είναι δυνατόν να πιεστεί το υπουργείο και η διοίκηση του ΟΑΕΔ, ώστε να εστιάσουν στο πρόβλημα που αντιμετωπίζω αιφνιδίως και άνευ οιασδήποτε δικής μου ευθύνης.
 
Με εκτίμηση,
Τσιούπρος Θεόδωρος 

Τι συμβαίνει στην Κοινωφελή Επιχείρηση Αίγινας;

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την έγγραφη διαμαρτυρία του Αγ. Νταλαγιάννη, πτυχιούχου Φυσικού, ο οποίος καταγγέλλει την πρόεδρο και ορισμένους δημοτικούς συμβούλους στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας, με αφορμή την κατά πλειοψηφία απόφασή της (5 κατά - 2 υπέρ) να μην ανανεωθεί η σύμβαση εργασίας για ακόμη έναν χρόνο, παρά τη δυνατότητα που υπήρχε. Η ΚΕΔΑ επικαλέστηκε υψηλό μηνιαίο κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα (περίπου 450 ευρώ για καθαρό μισθό 571 ευρώ), ενώ υπήρχαν μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις για ένταξή του σε πρόγραμμα με υψηλότερη επιδότηση. Ο κ. Νταλαγιάννης σε επιστολή του, η οποία δημοσιεύτηκε και σε τρεις τοπικές ηλεκτρονικές εφημερίδες της Αίγινας, καταγγέλλει ότι ουσιαστικά ήταν «απομονωμένος σε έναν σκοτεινό προθάλαμο της επιχείρησης, χωρίς κανένα απολύτως αντικείμενο εργασίας, βιώνοντας μια έμμεση διάκριση, εξευτελιστική και απαξιωτική συμπεριφορά».

Σημειώνει ότι οι κατηγορίες που τού αποδόθηκαν από μέλη του Δ.Σ. «για άρνηση εργασίας, κακία, αγένεια, αναξιοπρέπεια» συνδέονται με το αίτημά του, κατά τις ημέρες του καύσωνα «να μη βγαίνει για εξωτερικές δουλειές μετά τις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα και με τα όσα όριζε κυβερνητική Οδηγία».

Όμως, αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσουμε με ποιες σκέψεις κλείνει ο ίδιος ο κ. Νταλαγιάννης την επιστολή του προς τα ΜΜΕ: «Θεωρώ τραγικό να αποκλείονται από την εργασία νέοι άνθρωποι για 4.000 ή 5.000 ευρώ ετησίως, με κατηγορίες κατασκευασμένες για να παρθεί αρνητική απόφαση από το Δ.Σ., τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες ευρώ ξοδεύτηκαν για συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις που έγιναν στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φιστικιού ή άλλων εκδηλώσεων του Δήμου (που πιθανόν να ήταν κι αυτές απαραίτητες). Οι άνθρωποι σαν εμένα, ταυτοποιημένοι ως ΑμεΑ, δεν εκμεταλλευόμαστε την πάθησή μας για να βρούμε δουλειά όπως ακούστηκε από κάποιους σύμβουλους, είμαστε δημότες του νησιού, είμαστε νέοι άνθρωποι, που πρέπει κι εμείς να ζήσουμε και να εργαστούμε κάπου (για τον λόγο αυτό άλλωστε υπάρχουν τα συγκεκριμένα επιδοτούμενα προγράμματα) και να μην πεταχτούμε σε έναν «σύγχρονο Καιάδα» απομόνωσης και εξόντωσης οικονομικής και ψυχολογικής», αναφέρει.

Αλήθεια, τι λέει για όλα αυτά η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης της Αίγινας;

Ακολουθεί η επιστολή του Αγαθοκλή Νταλαγιάννη:

«Εργασιακό bullying» σε βάρος ατόμου με αναπηρία ( ΑμεΑ ) από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας

Με αυτή την επιστολή θέλω να σας γνωρίσω πώς φέρονται στον Δήμο Αίγινας και συγκεκριμένα στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας (ΚΕΔΑ) σε εργαζόμενο άτομο με αναπηρία. 

Είμαι άτομο με αναπηρία με συγγενή καρδιοπάθεια, πτυχιούχος φυσικός, κάτοχος ECDL στους υπολογιστές και proficiency στα αγγλικά. Πριν ένα χρόνο περίπου, μπήκα με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για άτομα με αναπηρία στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας. Το πρόγραμμα αυτό είναι επιδοτούμενο από τον Οργανισμό κατά 90% και έχει διάρκεια 1+1 χρόνια. 

Η προκατάληψη της προέδρου της επιχείρησης απέναντί μου φάνηκε από την πρώτη στιγμή που έκανα την αίτηση για να με προσλάβουν. Με χαρακτήρισε άρρωστο και ότι δεν μπορώ να εργαστώ, γιατί είναι επικίνδυνο για τη ζωή μου, χωρίς φυσικά να έχει καν γνώσεις ιατρικής. Αυτά τα είπε στο δημοτικό συμβούλιο, μπροστά στις κάμερες του τοπικού διαδικτυακού σταθμού Aigina Portal. Μετά την αντίδραση που υπήρχε από τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους, για να φανεί το κοινωνικό πρόσωπο της επιχείρησης στην τοπική κοινωνία και αφού υπήρχε εργασιακή θέση, το δ.σ της επιχείρησης αποφάσισε να ενταχθεί η ΚΕΔΑ στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Η εργασιακή θέση που υπήρχε ήταν στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, που είναι στη δικαιοδοσία της και ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστό. Εκεί θα μπορούσα να εργαστώ κανονικό οκτάωρο. Η πρόεδρος όμως με ενέταξε στο πεντάωρο πρόγραμμα της επιχείρησης, προφανώς για να παίρνω χαμηλότερο μισθό, παρόλο που οι εργασιακές εισφορές της επιχείρησης θα ήταν μεγαλύτερες. 

Σας ενημερώνω ότι από την πρώτη μέρα, δε μου δόθηκε καμία σημαντική αρμοδιότητα από την επιχείρηση, ακόμη και όταν η άλλη υπάλληλος πήγαινε επικουρικά στον δήμο ή ακόμα κι όταν ήταν σε άδεια. Τη χρονιά που μας πέρασε, η ΚΕΔΑ είχε πλήθος εκδηλώσεων (200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου κ.ά). Μόνο εγώ θεωρήθηκα ανίκανος να βοηθήσω. Ήμουν απομονωμένος σε έναν σκοτεινό προθάλαμο της επιχείρησης, χωρίς κανένα απολύτως αντικείμενο εργασίας. Έζησα μια έμμεση διάκριση, μια εξευτελιστική και απαξιωτική συμπεριφορά... Χαρακτηριστικό είναι ότι δε μου δόθηκαν ούτε καν κλειδιά για να προσέρχομαι στην εργασία. Η μόνη εργασία που είχα ήταν ότι ανέβαζα στην διαδικτυακή σελίδα κάποιες αναρτήσεις. 

Το τραγελαφικό όλων όμως είναι ότι στις 3 Απριλίου 2021 η ΚΕΔΑ ανακοίνωσε τη διαδικτυακή δράση «Επιστήμη και κοινωνία», σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, που θα ξεκινούσε την Δευτέρα 5 Απριλίου. Εγώ δεν είχα καμία απολύτως ενημέρωση να βοηθήσω στην διοργάνωση, σαν Φυσικός που είμαι και σαν υπάλληλος της ΚΕΔΑ, παρά μόνο την Κυριακή το μεσημέρι μου ήρθε μήνυμα με τη σχετική ανακοίνωση.

Ο φόβος της ανεργίας και της ανασφάλειας μέσα στην πανδημία, καθώς και η ανεύρεση νέας εργασίας με έκαναν να υπομείνω αυτές τις καταστάσεις, παρόλο που διαμαρτυρόμουν συνέχεια για την ανάθεση κάποιας δουλειάς.

Στις 2/9/2021, σε συνεδρίαση του δ.σ της ΚΕΔΑ, όπου συζητήθηκε και το θέμα της ανανέωσης της σύμβασής μου για τον επόμενο χρόνο, το αίτημα μου απορρίφθηκε με κατασκευασμένες και ψευδείς κατηγορίες. 

Ειπώθηκε ότι κοστίζω πολλά στην επιχείρηση - περίπου 450 ευρώ το μήνα - παρόλο που ήταν επιλογή της προέδρου το πεντάωρο, ότι δεν προσφέρω ουσιαστική εργασία στην ΚΕΔΑ. Μάλιστα, σε σχετικό ερώτημα μέλους του συμβουλίου της ΚΕΔΑ, η πρόεδρος «επιτίμησε» την γραμματέα της ΚΕΔΑ γιατί δε μου έδινε να μοιραστώ κάποια από τα αντικείμενα που είχε. Η γραμματέας απάντησε πως ήθελε να τα κάνει όλα μόνη της. Στη συνέχεια όμως, όπως λέει η απόφαση που μου δόθηκε, η πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του δ.σ πως η γραμματέας μου έδινε εργασίες κατόπιν συνεννοήσεως με την ίδια. Γιατί λοιπόν εγώ δεν είχα αντικείμενο εργασίας;

Ακόμα, στην απόφαση κατηγορήθηκα από μέλη του συμβουλίου της ΚΕΔΑ για άρνηση εργασίας, κακία, αγένεια, αναξιοπρέπεια. Αν θεωρείται βέβαια ως άρνηση εργασίας το ότι ζήτησα τις μέρες του καύσωνα να μη βγαίνω για εξωτερικές δουλειές μετά τις 12.00 (άλλωστε υπήρχε και σχετική κυβερνητική οδηγία), τότε πράγματι αυτό συνέβη, αλλά το έκανα μία φορά και μόνο για να διαφυλάξω την υγεία μου. Χαρακτηρίστηκα αγενής γιατί ζήταγα συνέχεια αντικείμενα εργασίας και αναξιοπρεπής γιατί βάζω μπροστά την πάθησή μου για να βρω εργασία και χρησιμοποιώ το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για άτομα με αναπηρία.  

Όλα αυτά οδηγούν στο ερώτημα: Μήπως τελικά αυτός ήταν ο σκοπός; Να μη μου αναθέσουν καμία εργασία για να θεωρηθώ ως μη χρήσιμος στην ΚΕΔΑ και να απολυθώ; Ή μήπως τα προσόντα μου ήταν λιγοστά για τα αντικείμενα της ΚΕΔΑ;

Θεωρώ τραγικό να αποκλείονται από την εργασία νέοι άνθρωποι για 4.000 ή 5.000 ευρώ ετησίως, με κατηγορίες κατασκευασμένες για να παρθεί αρνητική απόφαση από το Δ.Σ., τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες ευρώ ξοδεύτηκαν για συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις που έγιναν στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φιστικιού ή άλλων εκδηλώσεων του Δήμου (που πιθανόν να ήταν κι αυτές απαραίτητες).  

Οι άνθρωποι σαν εμένα, ταυτοποιημένοι ως ΑμεΑ,  δεν εκμεταλλευόμαστε την πάθησή μας για να βρούμε δουλειά, όπως ακούστηκε από κάποιους σύμβουλους, είμαστε δημότες του νησιού, είμαστε νέοι άνθρωποι που πρέπει κι εμείς να ζήσουμε και να εργαστούμε κάπου (για τον λόγο αυτό άλλωστε υπάρχουν τα συγκεκριμένα επιδοτούμενα προγράμματα) και να μην πεταχτούμε  σε έναν «σύγχρονο Καιάδα» απομόνωσης και εξόντωσης, οικονομικής και ψυχολογικής.

ΝΤΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΑΘΟΚΛΗΣ
 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παλιές προτάσεις σε νέο περιτύλιγμα
Το θέμα δεν είναι η αλλαγή του ονόματος του ΟΑΕΔ, αλλά το περιεχόμενο των προγραμμάτων απασχόλησης. Το εάν μπορεί να κάνει την περιβόητη σύζευξη των ανέργων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Παλιές προτάσεις σε νέο περιτύλιγμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρονικός χάρτης για την απασχόληση
Ενα σύγχρονο εργαλείο με πολλαπλά οφέλη και ο συστημικός φόβος για την αξιοποίησή του • Σκέψεις με αφορμή μια εκδήλωση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού που εποπτεύεται από το υπουργείο...
Ηλεκτρονικός χάρτης για την απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γραφείο εργασίας» ο ΟΑΕΔ
Με την αναβάθμιση, ενίσχυση και επανεκκίνηση της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων, θα μπορεί να λειτουργήσει και ως δημόσια υπηρεσία απασχόλησης.
«Γραφείο εργασίας» ο ΟΑΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσλήψεις 1.700 ατόμων με αναπηρίες
Την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών ώστε να προκηρυχθούν περί τις 1.700 θέσεις εργασίας για αντίστοιχες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα ατόμων που υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του ν. 2643/1998.
Προσλήψεις 1.700 ατόμων με αναπηρίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας