Μετά φόβου… Όμικρον, πληθωρισμού και επανεκκίνησης των σχολείων ξεκινούν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις, που θα κρατήσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ο εμπορικός κόσμος έχει επενδύσει ελπίδες αναπλήρωσης μέρους του χαμένου τζίρου, ο οποίος στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου κινήθηκε κάτω από τις προσδοκίες, στις 50 μέρες εκπτώσεων, αλλά ο πρώτος μεγάλος φόβος του είναι ένα ντόμινο από καραντίνες εργαζομένων που μολύνονται και από καταστήματα ή τμήματα πολυκαταστημάτων που βγαίνουν αναγκαστικά εκτός λειτουργίας.
Δεύτερος και στενά συναρτώμενος με τον πρώτο φόβος είναι το ενδεχόμενο το άνοιγμα των σχολείων, με το γνωστό «μπάχαλο» στα μέτρα προστασίας και τα τεστ, να προκαλέσει εκρηκτική υπερμετάδοση της Όμικρον, έστω και με την ανακουφιστικά χαμηλή νοσηρότητά της.
Και τρίτος φόβος είναι ο φόβος του πληθωρισμού. Δηλαδή, η ψυχολογία αυτοσυγκράτησης και αποχής από δαπάνες, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή Δεκεμβρίου, που ανακοινώνεται επίσημα από την ΕΛΣΤΑΤ την Πέμπτη, αναμένεται σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, πολύ πάνω από το 4,8% του Νοεμβρίου. Βεβαίως, οι ίδιες οι εκπτώσεις υποτίθεται ότι αποτελούν αντίδοτο στις ανατιμήσεις, αλλά αυτό, αν και σε όποιο βαθμό επιδράσει θετικά, αφορά τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.
Εν όψει της εκκίνησης των εκπτώσεων, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με εγκύκλιο προς τα μέλη της, υπενθυμίζει ότι εκτός από την αναγραφή παλαιάς και νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον οι εκπτώσεις είναι μεγαλύτερες του 60% στο σύνολο των ειδών, το ποσοστό έκπτωσης θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …% έως …%»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του τζίρου.
Ακόμη, η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι βάσει του νόμου (4177/2013) για τις εκπτώσεις, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή της περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή 16/1 από τις 11.00 έως τις 20.00. Τέλος, ισχύουν τα ήδη γνωστά μέτρα υγειονομικής προστασίας (μάσκα, τήρηση αποστάσεων, έλεγχος πιστοποιητικών για την είσοδο κ.λπ.)
