Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη είναι εδώ και μια εβδομάδα αιχμηρή επιστολή προς την κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Καταναλωτών (BEUC), μέλος της οποίας είναι και η ελληνική ένωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ. Η επιστολή περιλαμβάνει αιχμηρές αναφορές για τις τιμές στην Ελλάδα, το επίπεδο του ανταγωνισμού και τις υποχρεώσεις βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου για εποπτεία της αγοράς.

Οι αιχμές για την καρτελοποίηση της αγοράς και την ανάγκη για ελέγχους έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση καθησυχάζει είτε ότι το φαινόμενο της ακρίβειας είναι παροδικό, είτε ότι θα αντιμετωπιστεί με επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα. Ομως, όπως καταγγέλλεται για πρώτη φορά με τέτοια έμφαση από ευρωπαϊκό φορέα, το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι δομικό, καθόλου παροδικό και αφορά την ίδια τη λειτουργία της αγοράς με στοιχειώδεις κανόνες εποπτείας και ελέγχου.

Το συμπέρασμα που διατυπώνουν -άμεσα και έμμεσα- οι ευρωπαϊκές ενώσεις καταναλωτών είναι ότι δεν ασκείται έλεγχος στην αγορά και δεν θεσμοθετείται πλαίσιο κανόνων προκειμένου οι Αρχές που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της αγοράς να είναι σε θέση να ασκήσουν το καθήκον τους, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε συμπεριφορές καρτέλ. Ευνουχισμένες θεσμικά (Επιτροπή Ανταγωνισμού) και φυλλορροούσες από στελέχη (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), παραμένουν θεατές των εξελίξεων, αντί να τις διαμορφώνουν με τις ελεγκτικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις τους.

«Οι Ελληνες καταναλωτές, όπως και οι καταναλωτές σε ολόκληρη την Ε.Ε., θα πρέπει να μπορούν να επωφεληθούν από καινοτόμες, ανοιχτές και δίκαιες αγορές. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι ψηφιακές αγορές κυριαρχούνται από λίγους παίκτες και οι αγορές υπηρεσιών, όπως οι τηλεπικοινωνίες, δεν προσφέρουν τα οφέλη που υποσχόταν ο ανταγωνισμός στη μετά την απελευθέρωση εποχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η BEUC, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας ήταν η ακριβότερη στην Ε.Ε. το 2020, με τιμές δύο φορές ακριβότερες από τον μ.ό. της Ε.Ε.

«Αυτό απλά δεν είναι αποδεκτό», τονίζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών, η οποία μάλιστα παίρνει θέση υπέρ της αναβάθμισης των εξουσιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και υπέρ της άμεσης κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας, το οποίο, ενώ δόθηκε σε διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο, για άγνωστους λόγους έχει μπει στο ψυγείο από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα στοιχεία που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Ενωση Καταναλωτών ειδικά για την πανάκριβη σε σχέση με τη λοιπή Ευρώπη αγορά τηλεπικοινωνιών προέρχονται από την ίδια μελέτη που είχε επικαλεστεί πριν από έναν μήνα, στις 22 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που είχε ο ίδιος ζητήσει.

Στη σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας, αποκρούοντας την περί συγκυριακής και παροδικής ακρίβειας αντίληψη του Κυρ. Μητσοτάκη, είχε παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία που υποδηλώνουν έλλειψη ελέγχων και εποπτείας της αγοράς καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής αναλύσεις της αγοράς, λογαριασμούς και συγκριτικές μελέτες.

Μεταξύ αυτών κατέθεσε και τη μελέτη του διεθνούς οίκου αναλυτών Rewheel με έδρα τη Φινλανδία, στην οποία καταδεικνύεται ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στις τιμές κινητής τηλεφωνίας. Τα βασικά ευρήματα της μελέτης αποτυπώνονται στο γράφημα που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.» και είναι τα ίδια που επικαλείται η BEUC στην επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης. Θα λάβει άραγε απάντηση;