• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.1°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.4°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 5.5°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.1°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 9.9°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.4°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 6.9°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  0 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.3°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 0.0°C
  2 BF
  75%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδιωτικό μάνατζμεντ στον ΕΦΚΑ

 • A-
 • A+
Παρά το ρεκόρ νέων συντάξεων που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2021 έχουν ξεπεράσει τις 169.000 και θα αυξηθούν μέχρι τέλος του έτους, που είναι το τελευταίο έτος ισχύος των μεταβατικών διατάξεων για τα όρια ηλικίας.

Με διευθυντές δυο ταχυτήτων (αυτοί που προέρχονται από την εξέλιξη της ίδιας της δημόσιας διοίκησης και εκείνοι που θα προσληφθούν με νέα προκήρυξη από τον ιδιωτικό τομέα) επιχειρεί η κυβέρνηση να λύσει τα χρόνια προβλήματα και την υστέρηση στην απονομή των συντάξεων του ασφαλιστικού φορέα της χώρας, του EΦΚΑ, και μάλιστα την ώρα που το προσωπικό του βράζει από τη δυσαρέσκεια απέναντι στην τακτική που ακολουθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Νέα σανίδα σωτηρίας για τον μεγάλο ασθενή του ασφαλιστικού συζητείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο

Τη λογική και τις διαδικασίες που θα προσληφθεί το «νέο μάνατζμεντ» με στόχο «τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» θα παρουσιάσουν σήμερα, ύστερα από την αναβολή του θέματος τον προηγούμενο μήνα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης και Π. Τσακλόγλου. Φυσικά δεν έχει προηγηθεί ουδεμία συζήτηση ή διαβούλευση με τον διοικητικό κορμό και τα μεσαία στελέχη του φορέα που έχουν σηκώσει το τεράστιο βάρος των συγχωνεύσεων και των αλλαγών τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της ενίσχυσης του διοικητικού μηχανισμού του ΕΦΚΑ με στελέχη από την αγορά αμφισβητείται έντονα όχι μόνο γιατί αντί της απαιτούμενη συνοχής στο στελεχικό δυναμικό του φορέα θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη διάσπαση σε έναν ταλαιπωρημένο από τις συνεχείς συγχωνεύσεις οργανισμό, ούτε γιατί εισάγει στοιχεία ιδιωτικοποίησης στον δημόσιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Η λογική Χατζηδάκη για τον ΕΦΚΑ αμφισβητείται, κυρίως, γιατί δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αιτίες των λειτουργικών και εργασιακών προβλημάτων στον φορέα.

Δηλωτικό αυτού του αδιεξόδου είναι τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ για την πορεία των συνταξιοδοτικών αιτήσεων: Eνώ μέσα σε έναν μήνα εκδόθηκαν 21.339 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, σημειώνοντας ρεκόρ τριετίας και, παράλληλα, οι συνολικές εκδόσεις νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων από την αρχή του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο υπολογίζονται σε 176.167 και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000 μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, το πλήθος των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους ενδέχεται να ξεπεράσει τον αριθμό των εκκαθαρίσεων.

Ηδη μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση που κατατέθηκαν το 2021 είχαν φτάσει τις 169.433 και δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία στα υπηρεσιακά στελέχη του Εργασίας ότι η έξοδος θα είναι ιδιαίτερα μαζική μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Μαζικά φεύγουν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης εντός του 2021, καθώς πρόκειται για το τελευταίο έτος στο οποίο ισχύουν οι ειδικές μεταβατικές διατάξεις για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Μεταξύ αυτών κάποια από τα εμπειρότερα στελέχη του ΕΦΚΑ αλλά και γενικότερα των υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου και του Εργασίας. Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο θα χειροτερεύσει την κατάσταση στον ΕΦΚΑ, αλλά ακυρώνει και την όποια πρόοδο στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, αφού μόλις ολοκληρώνεται ένα συνταξιοδοτικό αίτημα, καλύπτεται αυτομάτως από μία νέα αίτηση.

«Eιλημμένη απόφαση η φορολόγηση αναδρομικών»

Την προώθηση διάταξης ώστε να μη φορολογηθούν τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ στους συνταξιούχους, την επιστροφή ή τον συμψηφισμό των ποσών σε όσους έχουν ήδη φορολογηθεί με τροποποιητικές δηλώσεις και την επαναφορά της καταργημένης διάταξη του 4611/19 (άρθρο 120) για τη 13η σύνταξη ζήτησαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και άλλων εννέα οργανώσεων -αρνητική απάντηση εισέπραξαν και στα τρία αιτήματα.

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε προς όλους ότι η φορολόγηση των αναδρομικών είναι «ειλημμένη απόφαση», τόνισε ότι το επίδομα των 250 ευρώ θα καταβληθεί μόνο σε συνταξιούχους με κύρια σύνταξη έως 450 ευρώ και αρνήθηκε ότι η Ν.Δ., που υπερψήφισε ως τότε αντιπολίτευση τη διάταξη του ν.4611/19 για τη 13η σύνταξη, είχε δεσμευτεί πως η καταβολή της θα ήταν μόνιμη κι όχι άπαξ, όπως αποδείχτηκε μετά την κατάργηση της παροχής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λάθη και καθυστερήσεις αφανίζουν τα αναδρομικά
Aυξάνονται και πληθύνονται οι καταγγελίες των συνταξιούχων οι οποίοι ενώ περιμένουν χρόνια για την εκκαθάριση της σύνταξής τους, τρομάζουν όταν λαμβάνουν μηδέν αναδρομικά.
Λάθη και καθυστερήσεις αφανίζουν τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση 7,75% στις συντάξεις από το νέο έτος, αλλά όχι για όλους...
Η αύξηση του 7,75 % θα υπολογιστεί μόνο στο τμήμα της εθνικής και όχι της ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ η εξαίρεση από αυτήν των νέων συνταξιούχων αγγίζει τα όρια της απάτης, αν λάβει κανείς υπόψη τις περί του...
Αύξηση 7,75% στις συντάξεις από το νέο έτος, αλλά όχι για όλους...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις παρηγοριάς στις συντάξεις τον Ιανουάριο
Με τον πληθωρισμό στο 8,8% η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση γύρω στο 7% για τους συνταξιούχους λίγο πριν από τις εκλογές ● Την επόμενη εβδομάδα οι οριστικές αποφάσεις.
Αυξήσεις παρηγοριάς στις συντάξεις τον Ιανουάριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι γίνεται με τα «κλιμάκια» στον πολύπαθο ΕΦΚΑ;
Οι πρόσθετες αμοιβές των 1.000 υπαλλήλων που συμβάλλουν στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων επρόκειτο να καταβληθούν μέσα στο καλοκαίρι • Τώρα η διοίκηση υπόσχεται εξόφληση ώς τις 27 Σεπτεμβρίου.
Τι γίνεται με τα «κλιμάκια» στον πολύπαθο ΕΦΚΑ;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λίγοι οι ωφελημένοι από τα μέτρα
Οι συνταξιούχοι που κερδίζουν από κατάργηση του φόρου εισφοράς αλληλεγγύης είναι αισθητά λιγότεροι από το 50%, περισσότεροι από πέρυσι θα ωφεληθούν από την εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ.
Λίγοι οι ωφελημένοι από τα μέτρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας