• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.0°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.6°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.6°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.3°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  0 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.7°C
  1 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 27.2°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 28.2°C
  0 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  3 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  81%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μειώνει εργατικές αμοιβές και προκαλεί ρήγμα στην «Εργάνη» ο Χατζηδάκης

 • A-
 • A+
Τελειώνει και την «Εργάνη» ο υπουργός Εργασίας - Με υπουργική απόφαση εντάσσει την υπερεργασία στο κανονικό ωράριο και δίνει τη δυνατότητα να καταγράφονται εκπρόθεσμα οι υπερωρίες των οδηγών φορτηγών, τουριστική λεωφορείων, υπεραστικών και αστικών ΚΤΕΛ

Ευθεία μείωση των αποδοχών των εργαζομένων που λάμβαναν προσαύξηση από την υπερεργασία αλλά και πλήρης ελαστικοποίηση του ωραρίου των οδηγών φορτηγών, ΚΤΕΛ καιτουριστικών λεωφορείων με ταυτόχρονο ξήλωμα των όποιων θετικών στοιχείων έχει το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» επιχειρεί τώρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης

Με μια πρωτοφανή υπουργική Απόφαση του, σε εφαρμογή του εργασιακού νόμου 4808/2021, παύει οριστικά από τις 29 Νοεμβρίου η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους που, όπως διευκρινίζει σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου, «ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο».

Κατ 'αυτόν τον τρόπο, κι εφόσον εντάσσεται η υπεργασία στο νόμιμο ωράριο, οι μισθωτοί χάνουν την προσαύξηση και άρα το εισόδημα από την υπερεγασία που τώρα γίνεται και με το νόμο κανονικά απλήρωτη. Ταυτοχρόνως, για όσους εργαζόμενους διαπιστωθεί ότι δεν είναι δηλωμένες οι υπερωρίες τους στο Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» είναι εύκολο να επικαλεστεί ο ο εργοδότης τους ότι απλώς... κάνουν την υπερεργασία τους.

Ομως, υπάρχει στην ίδια υπουργική Απόφαση ακόμη μία ρύθμιση με την οποία από τις 29 Νοεμβρίου οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, καθώς και υπεραστικών και αστικών ΚΤΕΛ, που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων, που διέπονται από τους Κανονισμούς (Ε.Κ.) 561/2006 και (Ε.Κ.) 165/2014 δεν υποχρεούνται πλέον να καταχωρούν εμπρόθεσμα στο έντυπο Ε4 (συμπληρωματικός ωραρίου) στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Με τη νέα ρύθμιση Χατζηδάκη μπορεί η καταχώρηση των υπερωριών να γίνεται ...προοπτικά. Δηλαδή σε διάστημα 15 ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας. Το ίδιο περιθώριο δίδεται και για την καταχώρηση στο έντυπο Ε8 (Αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης)της νόμιμη κατά τη νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων αυτών.

Παρότι στην εργασία των οδηγών μπορούν να λειτουργήσουν αρκετοί απρόβλεπτοι παράγοντες (καθυστέρηση στα σύνορα, οδικά προβλήματα) που επιβάλλουν και την εκ των υστέρων καταγραφή της υπερωριακής απασχόλησης, εξάγονται δύο σημαντικά συμπεράσματα. Πρώτο, οι ιδιοκτήτες οδηγοί που επί χρόνια πίεζαν και τον προκάτοχο του κ. Χατζηδάκη, τον κ. Γ. Βρούτση να καταργήσει την εμπρόθεσμη καταγραφή ωραρίου και υπερωριών κατήγαγαν νίκην λαμπρά. Θύματα αυτής της οπισθοχώρησης οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οδηγοί.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό: Aλοιώνεται το ίδιο το νόημα της «ΕΡΓΑΝΗΣ» που από τη σύσταση της το 2013 είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη λογική της εμπρόθεσμης καταγραφής των στοιχείων για προσλήψεις, ωράρια, υπερωρίες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τη λογική του πληροφοριακού συστήματος, το σεβάστηκε. Δυστυχώς, στέλεχος του ίδιου κόμματος που είχε πρωτοστατήσει ως κυβέρνηση στη δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» έρχεται τώρα να προκαλέσει το πρώτο σημαντικό ρήγμα στην αρχιτεκτονική του. Και φαίνεται ότι είμαστε ακόμη στην αρχή.

Έφη Αχτσιόγλου

«Ο κ. Χατζηδάκης με τη σημερινή ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει ότι καταργεί τη δήλωση της υπερεργασίας, που ο εργοδότης υποχρεούτο να κάνει πριν την πραγματοποίησή της. Μια ρύθμιση που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργαζομένων από την απλήρωτη δουλειά.

Όπως γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους οι εργαζόμενοι, χρόνος εργασίας που δεν δηλώνεται εκ των προτέρων δεν ελέγχεται καιδεν πληρώνεται.

Θα αρκούσαν τρεις λέξεις «Ναι, το καταργούμε», από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες θα έσωζαν τη νεοφιλελεύθερη τιμή του κ. Χατζηδάκη. Ωστόσο επέλεξε να γελοιοποιηθεί με λεκτικούς και νοηματικούς ακροβατισμούς. Δικό του θέμα.

Η πραγματικότητα είναι μία, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάνει ένα ακόμη δώρο στην εργοδοτική παραβατικότητα, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην απλήρωτη εργασία. Ο οδοστρωτήρας τους δουλεύει υπερωρίες».​

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παράσταση» Χατζηδάκη για ευθύνες στον e-EΦΚΑ
Λίγο πριν παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικές επικουρικές συντάξεις, ο υπουργός επιστρατεύει τον κοινωνικό αυτοματισμό, με πειθαρχικό έλεγχο «δέκα τρανταχτών περιπτώσεων ταλαιπωρίας» ασφαλισμένων.
«Παράσταση» Χατζηδάκη για ευθύνες στον e-EΦΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η αντεργατική... κουρελού του Χατζηδάκη
Πλήθος δυσμενών διατάξεων καταργούν εργασιακά δικαιώματα, μειώνουν τις απολαβές και διευκολύνουν τις απολύσεις με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.
Η αντεργατική... κουρελού του Χατζηδάκη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαριστική βολή στην απεργία
Χωρίς αλλαγές στις επίμαχες διατάξεις κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά. Ο Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει αποφασισμένος να προσθέσει και δύο νέες διατάξεις, προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο...
Χαριστική βολή στην απεργία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαρίζουν μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους εργοδότες»
Εντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για την απόφαση Χατζηδάκη να μη δηλώνεται η υπερεργασία στην «Εργάνη» ● Κλείνει το μάτι σε εργοδότες να μην πληρώνουν την υπερεργασία.
«Χαρίζουν μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους εργοδότες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας