• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 31.3°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 33.2°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.1°C / 33.3°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 33.8°C
  0 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.2°C
  0 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.8°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.5°C / 31.0°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 30.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 30.9°C
  4 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 30.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.5°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  51%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτικό και οικονομικό «θρίλερ» με τα ομόλογα!

 • A-
 • A+
Υπό επαναπροσδιορισμό οι όροι της ευρωπαϊκής «προστασίας» στα ελληνικά ομόλογα και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να έχει ανακηρύξει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε… προστατευόμενο είδος παίρνοντάς τα υπό την προστασία της, αλλά αυτή η προστασία είχε πάντα οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις. Οι οποίες, σε συγκυρίες που τα πράγματα «ζορίζουν» μέσα κι έξω, προσλαμβάνουν πιο άμεσο, πιεστικό, απαιτητικό ή και ωμό χαρακτήρα.

Είμαστε ακριβώς σε μια τέτοια συγκυρία, όπου, όσον αφορά την Ευρώπη, δεν επιβεβαιώνεται το αισιόδοξο οικονομικό σενάριο μιας ανέφελης και δυναμικής εξόδου από την κρίση της πανδημίας και, όσον αφορά την Ελλάδα, τελειώνει πρόωρα και «βίαια» η λόγω πανδημίας δημοσιονομική «ευελιξία». Σε αυτό το πλαίσιο, επανέρχονται πιεστικά οι οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής «προστασίας» στα ελληνικά ομόλογα, που επί της ουσίας αποτελεί τη διεθνή - ευρωπαϊκή εγγύηση ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Ετσι, γύρω από τα ελληνικά ομόλογα και πίσω από τη βιτρίνα της κυβερνητικής «ανεμελιάς» εξελίσσεται ένα πολιτικοοικονομικό «θρίλερ», στο οποίο εμπλέκονται οι οίκοι αξιολόγησης και η αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα, η ΕΚΤ, η συμμαχία των «8» του ευρωπαϊκού Βορρά, που είναι υπέρμαχοι της επιστροφής στη δημοσιονομική πειθαρχία, ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2022, η πρόωρη εξόφληση των πλέον «ενοχλητικών» δανειστών, η πρόωρη ελληνική έξοδος από τη δημοσιονομική «ευελιξία», ο χρόνος εξόδου από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και… ο χρόνος διεξαγωγής των επόμενων ελληνικών εκλογών!

Πρόωρη επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μετά τη συνεδρίαση του πρόσφατου Eurogroup, ότι εφεξής «πακέτα» στήριξης μπορούν να υπάρξουν μόνο αν χρηματοδοτηθούν με περικοπές δαπανών, αποδίδει το κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνεδρίαση. Η ενεργειακή κρίση, η άνοδος του πληθωρισμού και η μετατόπιση των εκτιμήσεων στην απαισιόδοξη κατεύθυνση έχουν αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα. Οι βασικές αλλαγές είναι δύο:

 • Πρώτον, ότι η ΕΚΤ είναι πλέον υποχρεωμένη να αρχίσει να «μαζεύει» την πολιτική τής «ποσοτικής χαλάρωσης» μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος πανδημίας (PEPP)
 • Δεύτερον, ότι η γενική ρήτρα διαφυγής, που επισήμως παρατείνεται και το 2022, θα ισχύσει… διαβαθμισμένα για τις χώρες που έχουν υψηλό χρέος: οι πλέον ευάλωτες από αυτές θα πρέπει να κάνουν «λελογισμένη» χρήση της.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών έλαβε το μήνυμα: για τη χώρα μας, η «λελογισμένη» χρήση της «ευελιξίας» ισοδυναμεί με πρόωρη έξοδο από αυτήν… εδώ και τώρα! Μένει να φανεί πόσο και πώς θα αποτυπωθεί αυτή η «ντιρεκτίβα» στην προϋπολογισμό του 2022, που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή.

Το ορόσημο του Μαρτίου

Η λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων χωρών - μελών (PEPP) από την ΕΚΤ, τον Μάρτιο, είναι ένα σημείο καμπής. Η καλύτερη δυνατή λύση για να συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα θα ήταν η αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο αισιόδοξες ειδήσεις - εκτιμήσεις μεταθέτουν τον χρόνο της αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2022 με αρχές του 2023, πολύ πέραν του τέλους Μαρτίου του 2022 που λήγει το PEPP. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μείνουν «ακάλυπτα» από την ΕΚΤ –κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με εκτίναξη των αποδόσεων και με διαμόρφωση κατάστασης που θα θύμιζε απαρχές νέας κρίσης χρέους.

Η ΕΚΤ θα βρει μια μεταβατική φόρμουλα για να παρατείνει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων μετά τον Μάρτιο, αλλά αυτό έχει συνέπεια ότι για το διάστημα ισχύος της μεταβατικής αυτής φόρμουλας θα πρέπει υποχρεωτικά η Ελλάδα να παραμείνει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Αυτή η «καραμπόλα» μεταθέτει, επομένως, τον χρόνο εξόδου από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας για τα τέλη του 2022 με αρχές του 2023.

Πρώιμη εξόφληση «ενοχλητικών» δανειστών

Για να σηματοδοτήσει την καλή θέληση σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και για να «εξουδετερώσει» τις εστίες πιθανών περιπλοκών, αν η ευρωπαϊκή συγκυρία και τα δεδομένα στις αγορές ομολόγων επιδεινωθούν, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να εξοφλήσει πρόωρα τις οφειλές προς τρεις κατηγορίες δανειστών που θα μπορούσαν να αποδειχθούν «ενοχλητικοί» ή να δημιουργήσουν περιπλοκές τη «δύσκολη ώρα»: (πίνακας 1)

 • Προς το ΔΝΤ, προς το οποίο απομένουν οφειλές ύψους 1,693 δισ. ευρώ. Η Ε.Ε., η Ελλάδα αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ προτιμούν να γίνει και τυπικά η υπόθεση της διαχείρισης του ελληνικού χρέους αποκλειστικά ευρωπαϊκή. Η κυβερνητική επιθυμία ήταν η αποπληρωμή να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2021, αλλά πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις την τοποθετούν στις αρχές του 2022 (και πάντως πριν από τα τέλη Μαρτίου…).
 • Προς τους κατόχους των εναπομεινάντων ομολόγων που εξαιρέθηκαν από το PSI. Το ανεξόφλητο ποσό ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σχεδιάζεται να εξοφληθεί είτε από τα υπάρχοντα διαθέσιμα είτε με ισόποση έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ.
 • Προς τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., προς τις οποίες απομένει να αποπληρωθεί ένα μεγάλο ποσό (51,343 δισ. ευρώ). Εδώ θα αποπληρωθεί ένα μικρό μόνο μέρος και η κίνηση θα έχει συμβολικό χαρακτήρα: να δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα τιμήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και να προληφθεί η «γκρίνια» του ευρωπαϊκού Βορρά (που επίκειται με… μαθηματική ακρίβεια) για τις «υπερβάσεις» στο ζήτημα των ελλειμμάτων και του χρέους.

Ολα αυτά, υπό την αίρεση ότι θα συμφωνήσουν και οι ευρωπαϊκές αρχές.

Ο ΟΔΔΗΧ, πάντως, έχει δανειστεί στα μεταμνημονιακά χρόνια περισσότερα από τις ανάγκες εξόφλησης χρεολυσίων, συμβάλλοντας έτσι στο «μαξιλάρι» διαθεσίμων για το χρέος, και σχεδιάζει να αντλήσει και το 2022 περισσότερα από τις ετήσιες ανάγκες, με εκδόσεις που θα συγκεντρωθούν χρονικά στους πρώτους μήνες του έτους. (βλέπε πίνακες 1 και 2)

Ο χρόνος των… εκλογών

Ολες αυτές οι εκκρεμότητες εμπλέκουν αναπόφευκτα και τον χρόνο των ελληνικών εκλογών! Η κυβέρνηση θα ήθελε να πάει στις εκλογές έχοντας στα χέρια της τεκμήρια όχι μόνο της ισχυρής ανάπτυξης αλλά και πλήρους επανόδου στην «κανονικότητα»: επενδυτική βαθμίδα για τα ομόλογα, έξοδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ολα τα στοιχεία της «κανονικότητας» πρέπει να περιμένουν ώς τις αρχές του 2023. Ως τότε, όμως, θα γίνει αισθητή η πρόωρη επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία (ένα άτυπο, «ήπιο» νέο μνημόνιο), ενώ στην εξίσωση παρεμβαίνει και η πολιτική των οίκων αξιολόγησης του ελληνικού χρέους και είναι πιθανόν οι ίδιες οι ευρωπαϊκές αρχές να ζητήσουν (όπως το έκαναν το 2014 με μια άλλη «φιλική» κυβέρνηση, αυτή του Αντώνη Σαμαρά) ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου πριν από την πλήρη επάνοδο της Ελλάδας στην «κανονικότητα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για ελληνικά ομόλογα
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενθουσίασε επενδυτές και κερδοσκοπικό χρήμα που έσπευσαν να αυξήσουν τις θέσεις τους οδηγώντας σε μεγάλη πτώση τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
«Πυρετός» για ελληνικά ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο «ανάσα» για τις τράπεζες
Η κυβέρνηση σχεδιάζει σχήματα τα οποία θα αναλάβουν, εκδίδοντας ομόλογα, τμήμα -15 δισ.- των «κόκκινων» δανείων, ώστε αυτά να μην εμφανίζονται στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρύματων, τα οποία θα μπορούν...
Σχέδιο «ανάσα» για τις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο
Τον έλεγχο όλων των συναλλαγών σε τραπεζικές μετοχές, στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων που αποτυπώθηκαν χθες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, ζήτησε –σύμφωνα με πληροφορίες– η κυβέρνηση από την Επιτροπή...
Κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα funds δίνουν τα ρέστα τους στα ομόλογα
Με ράλι ανακούφισης ανταποκρίθηκε χθες η χρηματιστηριακή αγορά στις προσδοκίες που δημιουργεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και η προσπάθεια της κυβέρνησης να καθησυχάσει τις...
Τα funds δίνουν τα ρέστα τους στα ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αγορές «τεστάρουν» την κυβέρνηση
Στα βαθιά ρίχνουν με το καλημέρα τη νέα κυβέρνηση οι περιβόητες «αγορές» λίγο πριν ξεκινήσουν και επίσημα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ με την έλευση των Ντάισελμπλουμ και Σουλτς στην...
Οι αγορές «τεστάρουν» την κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προεκλογικά τεχνάσματα και με την επιστροφή του ΕΦΚ για τους αγρότες
Τα ρέστα της παίζει η κυβέρνηση στο βωμό των προεκλογικών σχεδιασμών, με παροχές ακόμα και εντός του Αυγούστου, προκειμένου να πείσει τμήματα του εκλογικού σώματος ότι εξαντλεί όλες τις δυνατότητες της...
Προεκλογικά τεχνάσματα και με την επιστροφή του ΕΦΚ για τους αγρότες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας