Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
19°C
20.8° 17.5°
2 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.2° 14.5°
1 BF
58%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
18°C
18.3° 17.6°
2 BF
54%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
62%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.1° 12.9°
2 BF
82%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
14°C
16.0° 12.9°
1 BF
64%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 10.1°
1 BF
47%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
70%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.8°
2 BF
78%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
20.4° 19.4°
2 BF
60%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
17°C
17.3° 17.3°
1 BF
67%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
59%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.3° 15.7°
0 BF
55%
Λαμία
Αίθριος καιρός
16°C
16.5° 16.5°
1 BF
59%
Ρόδος
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.4° 18.8°
1 BF
82%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.5° 17.3°
3 BF
37%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.3° 12.3°
2 BF
81%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.6°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.5° 11.5°
1 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις λάντζες αντί στα θρανία;

Το να προτάσσει το υπουργείο Εργασίας ως «εποικοδομητική συνέργεια» μία κατ’ αρχήν συμφωνία με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για την απασχόληση ανηλίκων που διαβιούν σε δομές φροντίδας, οι οποίες τελούν υπό την εποπτεία και φροντίδα του κράτους, όπως έκανε προχθές η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου με σχετική ανακοίνωση, δεν αποκαλύπτει απλώς μια έλλειψη ενσυναίσθησης ούτε αποτελεί ένα ακόμη επικοινωνιακό λάθος της. Σηματοδοτεί για πολλοστή φορά τη σύγχυση στην οποία υποπίπτουν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς, όταν πρέπει να διαχωρίσουν το νόμιμο από το ηθικό.

Διότι νόμιμη είναι η εργασία ανηλίκων από την ηλικία των 15 έως 18 ετών και μάλιστα επίσημα μετρούμενη στις ευρωπαϊκές στατιστικές. Αλλά είναι ηθικά απαράδεκτο το κράτος, αντί να θέσει ως προτεραιότητά του τη συνέχιση του σχολείου μέχρι τα 18 τους, να επιφυλάσσει για τα ευάλωτα παιδιά, τα οποία εξαιτίας διαφόρων οικογενειακών ή και κοινωνικών λόγων είναι υπό την «κηδεμονία» του σε δομές φροντίδας, μια θέση φτηνού εργατικού δυναμικού.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΤΤ) ζήτησε αμέσως από την κ. Μιχαηλίδου και τον εργοδοτικό φορέα των ξενοδόχων, την ΠΟΞ, να δώσουν εξηγήσεις για το εάν προάγουν την παιδική εργασία, ενώ ιδιαίτερα αυστηρή ανακοίνωση, στην οποία κάνουν λόγο για «αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης», εξέδωσαν και οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ/Π.Σ., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θεανώ Φωτίου και Κατερίνα Νοτοπούλου (Εργασίας, Πρόνοιας και Τουρισμού αντίστοιχα).

Ποια είναι όμως τα σημεία της συνεργασίας με τα ξενοδοχεία που συμφώνησε η κ. Μιχαηλίδου; Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, η συνεργασία του υπουργείου προσανατολίζεται στα εξής τρία σημεία:

■ Απασχόληση παιδιών μεγαλύτερων των 16 ετών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων σε ξενοδοχειακές μονάδες

■ Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ και

■ Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας

«Μήπως η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να καλύψει με φθηνό εργατικό προσωπικό τα ξενοδοχεία;» αναρωτήθηκε μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης του υπουργείου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό. «Τι απασχόληση είναι αυτή και με ποιο νομικό πλαίσιο θα γίνει;… Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι, για να εργαστεί κάποιος ανήλικος, χρειάζεται η υπογραφή του κηδεμόνα. Εδώ ποιος θα υπογράφει; Το ίδρυμα; Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως η κυβέρνηση προάγει την παιδική εργασία και γι’ αυτόν το λόγο ζητάμε εξηγήσεις από την κ. Μιχαηλίδου. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες! Τα παιδιά να παραμένουν στα σχολεία μέχρι τα 18 τους έτη», προσθέτει η ΠΟΕΤΤ, καλώντας και τα κόμματα να τοποθετηθούν, προειδοποιώντας με νομικές κινήσεις και διακηρύσσοντας: «Δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά!»

«Τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο... Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο... Είναι απαράδεκτο, το κράτος που έχει την ευθύνη των παιδιών σε ιδρύματα να στερεί το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να τα χρησιμοποιεί για να μειώσει το μισθολογικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Στον αντίποδα αυτού του μοντέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ/Π.Σ με τον εμβληματικό του νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία είχε ως στόχο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να ολοκληρώσει την αποϊδρυματοποίηση και να μην υπάρχει πλέον ανάγκη για ιδρύματα κλειστής φροντίδας για τα παιδιά», αντιτείνουν στη δική τους κοινή ανακοίνωση οι τρεις βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ, Ξενογιαννακοπούλου, Φωτίου και Νοτοπούλου. «Αυτός ο στόχος έχει εγκαταλειφθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ/Π.Σ δεν θα επιτρέψει να γυρίσουμε στις σκοτεινές περιόδους της πρόνοιας και του εργασιακού μεσαίωνα που προδιαγράφει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», τονίζουν.

Aργά χθες με διορθωτική ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας, αφού επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί, όπως ισχυρίζεται, «φρόντισε τα παιδιά να εγκλωβιστούν σε ιδρύματα από την εφηβεία μέχρι τα 30 τους», τον κατηγορεί για «ψέματα και τερατολογίες που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα» περί παιδικής εργασίας. Σπεύδει δε, διορθώνοντας την αρχική ανακοίνωση Μιχαηλίδου, να πει ότι αναζητεί για τις ηλικίες 15-18 ετών «ενδιαφέρουσες και καλοπληρωμένες δουλειές», προσθέτοντας ότι «για τους εφήβους που ζουν σε ιδρύματα και δεν απορροφώνται από τους θεσμούς υιοθεσίας και αναδοχής» το υπουργείο καταρτίζει «προγράμματα μαθητείας ώστε να ενταχθούν ομαλά στον χώρο της εργασίας που επιθυμούν».

Αυτό που, ωστόσο, δεν λέει η ανακοίνωση είναι γιατί τα προγράμματα μαθητείας γίνονται αποκλειστικά στον χώρο των ξενοδοχείων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στις λάντζες αντί στα θρανία;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας