• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 15.2°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 12.1°C
  0 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.0°C / 16.2°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 7.0°C
  0 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.1°C / 11.3°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 6.2°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.5°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 17.1°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 9.5°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 19.3°C
  1 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 15.4°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.8°C / 12.1°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 12.2°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  73%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολλές ερωτήσεις, μισές απαντήσεις

 • A-
 • A+
Στα «επικίνδυνα» ερωτήματα αντέτεινε σιωπές και υπεκφυγές ● Τα «καρφιά» του Γ. Κύρτσου για την απομάκρυνση Ζαββού και τα αναπάντητα ερωτήματα Παπαδημούλη και άλλων ευρωβουλευτών για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Με πολλή αισιοδοξία, τυπικές φιλοφρονήσεις, αλλά ελάχιστες ακριβείς απαντήσεις, ο Χρήστος Σταϊκούρας συμμετείχε χθες σε συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Παρά τις θετικές δηλώσεις του ότι, παρά την πανδημία, «η ελληνική οικονομία αντιστάθηκε» και «έχει ανοίξει ο δρόμος για μια ομαλή και ισχυρή ανάκαμψη», τα ερωτήματα των ευρωβουλευτών ήταν πολλά σχετικά με τη διαχείριση της υψηλής ανεργίας, την επίτευξη των στόχων του Ταμείου Ανάπτυξης, αλλά και τη διεύρυνση του μηχανισμού δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – σημείο που όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» όφειλε να βελτιώσει η Ελλάδα στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάπτυξης τον περασμένο Ιούλιο.

Οι απαντήσεις του Ελληνα υπουργού Οικονομικών ήταν μάλλον τυπικές και δεν ανταποκρίνονταν πάντα στις ερωτήσεις που του έθεταν οι ευρωβουλευτές. Ισως και γιατί ο Χρήστος Σταϊκούρας επέμενε να διαβάζει τις απαντήσεις που είχε προετοιμάσει, χωρίς φυσικά να έχει τον χρόνο να τις αναπροσαρμόσει. Προφανώς δεν τον βοήθησε και το γεγονός ότι στη συζήτηση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης: κάποια τεχνικά ζητήματα προέκυψαν, ενώ κάποια στιγμή... χάθηκε στη μετάφραση.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία «γρήγορα, μεθοδικά και αποτελεσματικά», ενώ υπενθύμισε τις προκλήσεις της μετανάστευσης αλλά και τις πρόσφατες πυρκαγιές.

«Παρά τις αντιξοότητες η οικονομία μας αντιστάθηκε» είπε και υποστήριξε ότι «ανοίγουμε τον δρόμο για ομαλή και ισχυρή ανάπτυξη». «Η ύφεση περιορίστηκε, μειώθηκε η ανεργία, οι εξαγωγές ανακάμπτουν, οι επενδύσεις αυξάνονται, η οικονομική ατμόσφαιρα βελτιώνεται, η βιομηχανική παραγωγή μεγαλώνει, τα «κόκκινα» δάνεια μειώνονται, το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί», είπε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι «αναβαθμίστηκε το δημόσιο χρέος και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Ανάπτυξη

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι είναι «ρεαλιστικό και εφικτό» η Ελλάδα να καταφέρει να πετύχει οικονομική ανάπτυξη 3,6% το 2021. Οπως είπε, έχει γίνει σημαντική βελτίωση στον τουρισμό και στην οικονομική δραστηριότητα – ανέφερε την οικοδομική δραστηριότητα, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τις υπηρεσίες λιανικού εμπορίου και χονδρικής. Επισήμανε επίσης ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη 4,3% το 2021 και ακόμη μεγαλύτερη το 2022, όταν και αισιοδοξεί να βγούμε από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.

Ο ίδιος τόνισε ότι το 2022 στόχος είναι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να είναι μονοψήφιο και δεν παρέλειψε να επισημάνει την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα -που αποτελούν υποχρέωση της Ελλάδας προς τους δανειστές- το 2023.

Κι ενώ στην αρχική τοποθέτησή του ήταν αναλυτικότατος, στις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των ευρωβουλευτών είτε απάντησε τυπικά, είτε δεν απάντησε. Ακόμα και στην ερώτηση του «ομόσταβλού» του Γιώργου Κύρτσου, για λογαριασμό του ΕΛΚ, υπεξέφυγε. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. τον ρώτησε αν η απομάκρυνση του Γιώργου Ζαββού από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τα χρηματοπιστωτικά θέματα σχετίζεται με τη δημιουργία τής bad bank για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις συστημικές τράπεζες.

«Ο κ. Στουρνάρας κι εγώ στηρίζουμε τη δημιουργία μιας bad bank» είπε ο Γ. Κύρτσος. «Ο Γιώργος Ζαββός, αρμόδιος υφυπουργός, που δεν ήταν υπέρ, έφυγε. Σημαίνει αυτό αλλαγή της θέσης της κυβέρνησης για το θέμα;». Απάντηση δεν έλαβε.

Αλλά ούτε στην ερώτηση Κύρτσου για το δημοσιονομικό αποτύπωμα του υπό ψήφιση ασφαλιστικού (νέες επικουρικές) στο έλλειμμα και το ΑΕΠ απάντησε ο υπουργός. Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας περιορίστηκε στη γνωστή εξήγηση της μετάβασης από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Αποκλίσεις

Στα δε ερωτήματα του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, για τις αποκλίσεις των εκτιμήσεων Ελλάδας-Κομισιόν για τις θέσεις εργασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης (180.000 ή 62.000;), οι απαντήσεις του υπουργού ήταν τουλάχιστον ελλιπείς.

«Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το σύνολο των δανείων που θα πάρει από το Ταμείο Ανάκαμψης, 12,7 δισ ευρώ, θα δοθεί σε ιδιώτες αποκλειστικά και μάλιστα σε μεγάλες, αξιόχρεες επιχειρήσεις; Τι θα γίνει με τις 850.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μόλις 15-20.000 από αυτές θα έχουν πρόσβαση σε αυτόν τον τραπεζικό δανεισμό;» ρώτησε ο Δ. Παπαδημούλης μεταξύ άλλων.

Δεν ήταν ο μόνος που εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα φτηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – κι άλλοι ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων έκαναν αντίστοιχα ερωτήματα. Ο Χρήστος Σταϊκούρας υποσχέθηκε μόχλευση ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά η απάντηση δεν φάνηκε να βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και να πείθει όλους τους παρόντες ευρωβουλευτές.

2,5 δισ. άντλησε το Δημόσιο από τη διπλή επανέκδοση ομολόγων

Σχεδόν στα 40 δισ. ευρώ ανεβάζει το «αποθεματικό» ρευστότητας το Ελληνικό Δημόσιο, μετά την επιτυχημένη διπλή επανέκδοση του 30ετούς και του 5ετούς ομολόγου χθες, από την οποία άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από ένα σύνολο προσφορών 19 δισ. Πανηγυρικά, όπως είναι φυσικό, υποδέχτηκε την εξέλιξη ο υπουργός Οικονομικών, που σε δήλωσή του επισήμανε ότι η έκδοση πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο φετινός στόχος του δανειακού προγράμματος και ότι η αυξημένη ζήτηση από μεγάλη μερίδα θεσμικών επενδυτών έδωσε την ευκαιρία στη χώρα να βελτιώσει τη ρευστότητα της καμπύλης αποδόσεων.

«Το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα συνεχίσουμε την υλοποίηση μίας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με συνεπή παρουσία στις διεθνείς αγορές» τονίζει η ανακοίνωση του υπουργού. Το Δημόσιο αντλεί 1 δισ. από το 30ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,67% και 1,5 δισ. ευρώ από το 5ετές ομόλογο με επιτόκιο σχεδόν μηδενικό (0,05%).

Ηταν η πέμπτη κατά σειρά έξοδος του Δημοσίου στις αγορές από τις αρχές του έτους και η επιλογή του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει τώρα στις επανεκδόσεις σχετίζεται με την άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη (3%) και τον φόβο μήπως αυτό πυροδοτήσει σταδιακή απόσυρση της πολιτικής μηδενικών επιτοκίων και αθρόων αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλά και με το γεγονός ότι πολλές χώρες της ευρωζώνης προτίθενται να βγουν στις αγορές τις προσεχείς μέρες και εβδομάδες για δανεισμό δεκάδων δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με... ολίγη από Ελλάδα το Eurogroup
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. οι υπουργοί θα ακούσουν τον Ελληνα υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να εξηγεί πώς θα προχωρήσει με την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, με τα κόκκινα δάνεια και τις...
Με... ολίγη από Ελλάδα το Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποστάσεις ασφαλείας για την ανάπτυξη από Κομισιόν
Η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αποφεύγει να υιοθετήσει τον αναθεωρημένο στόχο της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ 5,9% φέτος, αλλά αναγνωρίζει την επιτάχυνση, κυρίως χάρη στον τουρισμό ● Αστερίσκοι για...
Αποστάσεις ασφαλείας για την ανάπτυξη από Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκριση... με εξαμηνιαίους ελέγχους
Εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο της Ε.Ε. το Ελληνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης ● Στις αρχές Αυγούστου η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,7 δισ. είναι δανεισμός και 2,3 δισ. επιχορήγηση.
Εγκριση... με εξαμηνιαίους ελέγχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γκρίζες ζώνες» στο σχέδιο ανάκαμψης έδειξε ο Κλ. Ρέγκλινγκ
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αξιοποίησαν το βήμα του συνεδρίου του Economist για να στείλουν μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση για συνέχιση των σκληρών και επώδυνων μεταρρυθμίσεων με «καρότο» τα 31 δισ. ευρώ των πόρων.
«Γκρίζες ζώνες» στο σχέδιο ανάκαμψης έδειξε ο Κλ. Ρέγκλινγκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
5 «κίτρινες» από το Eurogroup
«Κίτρινη κάρτα» σε πέντε τομείς έδειξε χθες το Eurogroup για την ελληνική οικονομία, κατά τη συζήτηση της 9ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.
5 «κίτρινες» από το Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επεκτείνουν το πρόγραμμα «Ηρακλής», αφήνουν στάσιμη την «κακή τράπεζα»
«Πάγο» στην πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία «κακής τράπεζας» (bad bank) –ως τη λύση για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων– έβαλαν κυβέρνηση και τραπεζίτες. 
Επεκτείνουν το πρόγραμμα «Ηρακλής», αφήνουν στάσιμη την «κακή τράπεζα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας