• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.4°C / 25.8°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.4°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 23.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.6°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.8°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 19.4°C
  1 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 21.8°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.7°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.8°C
  1 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 22.9°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.8°C / 26.0°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 18.3°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.5°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  59%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε επενδυτές παραδίδονται παραλίες και αιγιαλός

 • A-
 • A+
O επενδυτής θα μπαζώνει, θα χτίζει μέσα στη θάλασσα ή πολύ κοντά σε αυτήν, αλλά το Δημόσιο θα λέει ότι είναι δικά του και θα τα παραχωρεί στον επενδυτή με «αντάλλαγμα χρήσης και μίσθωμα» που «καθορίζονται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες μισθωτικές αξίες της περιοχής».

Μπαζώστε, επενδύστε, νομιμοποιηθήκατε! Είναι το μήνυμα που στέλνει στους στρατηγικούς επενδυτές η κυβέρνηση καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που τέθηκε σε διαβούλευση εφευρίσκει νέους τρόπους για να ξεπερνά τους περιορισμούς στη χρήση αιγιαλού και παραλίας, βαφτίζοντας «δημόσια κτήματα» τα ιδιωτικά ακίνητα που δημιουργούνται μέσα στη θάλασσα «λόγω κατασκευής, επέκτασης των έργων ή προσχώσεων».

Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις», προχωρά επίσης σε ουσιαστική κατάργηση κάθε ισχύοντος πολεοδομικού κανόνα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι. Εχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2021 ενώ τις πρώτες τρεις μέρες –έως χθες το βράδυ– είχε υποβληθεί μόλις ένα σχόλιο.

Η πρόθεση του νομοθέτη να μετατρέψει σε «κουρελού» την πολεοδομική νομοθεσία περιγράφεται ευθέως στο άρθρο 4 καθώς αναφέρεται ότι: «Για την πραγματοποίηση Στρατηγικών Επενδύσεων σε χώρους εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων επιτρέπονται συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής, καθώς και από τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012, Α’ 79) για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, όπως αυτοί προσδιορίζονται και εξειδικεύονται στο Πλαίσιο Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού». Που σημαίνει ότι οι στρατηγικοί επενδυτές θα μπορούν να παρεκκλίνουν από όλους τους κανόνες στους οποίους οφείλει να υπακούει κάθε πολίτης σχετικά με το πού, πώς και πόσο μπορεί να χτίσει στο οικόπεδό του. Αναλυτικότερα, οι παρεκκλίσεις αυτές θα αφορούν:

 • α. Τις αποστάσεις των κτιρίων από τα όρια του οικοπέδου, καθώς και τις αποστάσεις μεταξύ των κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων
 • β. Τον συντελεστή δόμησης που ορίζει πόσα τετραγωνικά μπορούν να οικοδομηθούν συνολικά
 • γ. Τον συντελεστή κατ' όγκο εκμετάλλευσης
 • δ. Την κάλυψη του οικοπέδου που διατίθεται
 • ε. Το ύψος, με εξαίρεση το ύψος των πυλώνων φωτισμού, το οποίο καθορίζεται από την αντίστοιχη μελέτη φωτοτεχνικής κάλυψης.

Οπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο, οι συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις που θα ισχύουν για όποιον κρίνεται ως «στρατηγικός επενδυτής» θα καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα. Το Π.Δ. αυτό θα εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

Με το άρθρο 5 του νομοσχεδίου, επιχειρείται να παρακαμφθούν τα εμπόδια που θέτει η νομοθεσία για τη χρήση αιγιαλού και παραλίας. Τα φιλέτα γης εκεί που σκάει το κύμα είναι περιζήτητα κυρίως για τις τουριστικές επενδύσεις αλλά οι νόμοι ορίζουν ότι αυτά είναι «δημόσια πράγματα», με συνέπεια πολλοί επενδυτές να καταλήγουν σε αυθαίρετες κατασκευές που διατηρούνται μέσω της διαδικασίας τακτοποίησης και της πληρωμής προστίμων. Ομως, οι πιέσεις των επενδυτών αυξάνονται όχι μόνο διότι οι τακτοποιήσεις κοστίζουν και έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα αλλά και επειδή πρέπει να βρεθεί τρόπος και για νόμιμη χρήση του πυθμένα της θάλασσας σε περιπτώσεις όπως εκείνων που θα θελήσουν να εγκαταστήσουν πλωτές ανεμογεννήτριες.

Ετσι, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «για την πραγματοποίηση Στρατηγικών Επενδύσεων επιτρέπεται η παραχώρηση στον φορέα της επένδυσης του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου ή του πυθμένα». Θα αρκεί να το αιτείται ο ενδιαφερόμενος όταν υποβάλει τον επενδυτικό του φάκελο στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.». Ακόμη όμως και αν δεν καταρτίζεται επενδυτικό σχέδιο, θα μπορεί να το ζητά από την Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών που διαχειρίζεται τα «δημόσια κτήματα».

Οπως αναφέρεται, για τη χρήση του αιγιαλού θα απαιτείται γνωμοδότηση από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού. Η σχετική δημόσια διαβούλευση θα μπορεί να περιορίζεται στις 7 ημέρες και μέσα στην απόφαση θα τεκμηριώνεται για ποιους λόγους η παραχώρηση αυτή «θεωρείται δημόσιας ωφέλειας».

Μετατοπίσεις...

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι όμως η διατύπωση της παραγράφου για τη μετατόπιση του ορίου του αιγιαλού προς τη θάλασσα. Πρόκειται για πράξη που κάποτε απαγορευόταν αυστηρώς και διά ροπάλου ενώ κάθε τέτοια κατασκευή κρινόταν αυθαίρετη και όποιος την έφτιαχνε πλήρωνε πρόστιμο διατήρησης μέχρι να την κατεδαφίσει.

Τώρα όμως «τα ακίνητα, που δημιουργούνται από τη μετατόπιση προς τη θάλασσα του ορίου του αιγιαλού, λόγω κατασκευής ή επέκτασης των έργων ή προσχώσεων, καταγράφονται ως δημόσια κτήματα και περιέρχονται στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, μπορεί δε να παραχωρούνται κατά χρήση ή να εκμισθώνονται στον κύριο του έργου των Στρατηγικών Επενδύσεων». Με άλλα λόγια, ο επενδυτής θα μπαζώνει, θα χτίζει μέσα στη θάλασσα ή πολύ κοντά σε αυτήν, αλλά το Δημόσιο θα λέει ότι είναι δικά του και θα τα παραχωρεί στον επενδυτή με «αντάλλαγμα χρήσης και μίσθωμα» που «καθορίζονται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες μισθωτικές αξίες της περιοχής»!

Τώρα, ποιες μισθωτικές αξίες θα θεωρούνται «τρέχουσες» όταν τέτοιες κατασκευές κρίνονταν έως τώρα αυθαίρετες, αυτό μόνον το επιτελικό κράτος μπορεί να το απαντήσει. Αλλο κρίσιμο ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι τι θα απογίνουν πλήθος άλλων τέτοιων κατασκευών που έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετες. Θα συνεχίζουν έτσι τον επενδυτικό τους «βίο» ή θα πάρουν κι εκείνες τον μανδύα της στρατηγικής επένδυσης για να νομιμοποιηθούν;

Πιθανώς, τη μοναδική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δίνει η γνωστή από το παρελθόν κραυγή πώλησης (βιβλίων) του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι-Σπύρου Γεωργιάδη: «Τα λιγουρεύεστε; Δικά σας!»

Πολυ-τροπολογία για αποζημιώσεις πυρόπληκτων

Ψηφίζεται αύριο (Τρίτη, 31/8) στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνονται οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της 5/8 και 13/8 με τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων της τραγωδίας του Αυγούστου, με επίκεντρο την Εύβοια, την Αττική και την Ηλεία. Στο νομοσχέδιο, πέραν των ήδη γνωστών μέτρων για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες και την αναδιοργάνωση της δασοπροστασίας, προστέθηκε την Παρασκευή τροπολογία 8 άρθρων η οποία προβλέπει:

■ Αύξηση κατά 150 εκατ. ευρώ των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, που εγγράφεται στον ειδικό λογαριασμό για στήριξη πληγέντων από θεομηνίες.

■ Αύξηση κατά 350 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Αυτό σημαίνει ότι η συνολική δαπάνη που διαθέτει η κυβέρνηση από τον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φωτιάς έχει πλαφόν 500 εκατ. ευρώ.

■ Το ποσό μπορεί, ωστόσο, να αυξηθεί με την ένταξη έργων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ.

■ Χορήγηση πιστωτικών σημειωμάτων (voucher) διάρκειας 18 μηνών στους πελάτες τουριστικών επιχειρήσεων που ματαίωσαν ή διέκοψαν τις διακοπές τους λόγω των πυρκαγιών στην Εύβοια. Η ρύθμιση ισχύει και για ιδιώτες και για τουριστικούς πράκτορες.

■ Αποζημιώσεις για υπερωρίες εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ κατά παρέκκλιση των διατάξεων για ανώτατο όριο αποδοχών.

■ Απαλλαγή της υποχρέωσης προσκόμισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για τις αποζημιώσεις των ρητινοκαλλιεργητών.

■ Πλαφόν 80% επί της αξίας του κτίσματος που αποζημιώνεται στις εφάπαξ έκτακτες αποζημιώσεις. Η ΑΑΔΕ επιφορτίζεται με τον επανέλεγχο των αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί με βάση το πλαφόν 80%.

■ Επέκταση και στους μαθητές των Σχολών Πυροσβεστικής της ειδικής αποζημίωσης που δόθηκε στους αντίστοιχους της ΕΛ.ΑΣ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολυώροφες μεζονέτες στις Κυκλάδες!
Eικόνες νεοπλουτισμού προαστίων, όπου πολυώροφες μεζονέτες κατακλύζουν κάθε κατηφορικό οικόπεδο, απειλεί να μεταφέρει η κυβέρνηση στο νησί της Αμοργού και σε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς των Κυκλάδων.
Πολυώροφες μεζονέτες στις Κυκλάδες!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξάμηνη παράταση για τους δασικούς χάρτες
Βλέποντας τα κύματα των αντιδράσεων που ξεσπούν σε κάθε άκρη της Ελλάδας από την αλλοπρόσαλλη πολιτική με τους δασικούς χάρτες, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να ανοίξει «βαλβίδες ασφαλείας» δίνοντας οριζόντια...
Εξάμηνη παράταση για τους δασικούς χάρτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπεκφυγές Σταϊκούρα για την «ένοχη» σύμβαση
Υπονοούμενα, νομικίστικα επιχειρήματα και μετάθεση ευθυνών αντέταξε ο υπουργός Οικονομικών στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι ο Ομιλος Λάτση καθίσταται απόλυτος κυρίαρχος της έκτασης-φιλέτο στο Ελληνικό.
Υπεκφυγές Σταϊκούρα για την «ένοχη» σύμβαση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επέκταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων
Νυχτερινή τροπολογία στο νομοσχέδιο, «στο όνομα της πανδημίας» ● Νέο ρουσφέτι επιτρέπει σε ιδιοκτήτες κτιρίων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων να τα επεκτείνουν κατά 50% σε όμορα ακίνητα από αυτά που ήδη...
Επέκταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Διάτρητο» σε κρίσιμες διατάξεις το νομοσχέδιο των... εργολάβων
Παρά την κριτική και τις αντιδράσεις, ψηφίζεται σήμερα το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, που επιτρέπει στους εργολάβους να σαρώνουν τα έργα και να αποκτούν πρόσβαση στις προστατευόμενες περιοχές...
«Διάτρητο» σε κρίσιμες διατάξεις το νομοσχέδιο των... εργολάβων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας