• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.8°C / 12.3°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 8.3°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.3°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.0°C / 7.3°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 2.8°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 11.2°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.1°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 13.4°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  75%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.5°C / 9.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 5.8°C / 13.2°C
  0 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.3°C / 12.5°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.7°C / 7.7°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 8.4°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  77%
EUROKINISSI/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Καίγεται» και το Σχέδιο Ανάκαμψης

 • A-
 • A+
Μονόδρομος για την κυβέρνηση η ανακατανομή των ευρωπαϊκών πόρων και του νέου ΕΣΠΑ ● Μόλις 224 εκατ. ευρώ προβλέπει το σχέδιο για «εθνική αναδάσωση» 165.000 στρεμμάτων, όταν έξι μέρες φωτιάς έχουν καταστρέψει πάνω από 650.000 στρέμματα ● Παρωχημένοι και οι στόχοι αγοράς ή εκσυγχρονισμού μόλις 20 αεροσκαφών και ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης μέχρι το 2025.

Mπροστά στην ανάγκη ριζικής αναδιάταξης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, αλλά και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2012, ύψους 26,2 δισ. ευρώ, πριν καν στεγνώσει η μελάνη της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων χρηματοδότησης με τις Βρυξέλλες, βρίσκεται εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση, καθώς αποκαλύπτεται η ασύλληπτων διαστάσεων περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλούν οι δασικές πυρκαγιές.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές, βάσει των κανονισμών που διέπουν τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ποιες «ευελιξίες» διαθέτουν τα κράτη-μέλη να αναθεωρήσουν τα ήδη εγκεκριμένα σχέδιά τους, θεωρείται και αδύνατο και απίθανο η κυβέρνηση να διαχειριστεί το κόστος των αποζημιώσεων σε χιλιάδες πληγέντες από τις φωτιές και της αποκατάστασης της τεράστιας καταστροφής στους δασικούς πνεύμονες της Εύβοιας, της Αττικής, της Πελοποννήσου και των άλλων περιοχών της χώρας αποκλειστικά με εθνικούς πόρους, χωρίς ανακατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων στις ζοφερές ανάγκες που δημιούργησε η πύρινη τραγωδία.

Και αυτό γιατί, παρά τη ρητορική προσήλωση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» στην «πράσινη μετάβαση και την κλιματική αλλαγή», ελάχιστοι πόροι από τα 30,5 δισ. ευρώ προορίζονται για την προστασία των δασών, τις αναδασώσεις και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με το 880 σελίδων σχέδιο «Ελλαδα 2.0» και το έγγραφο που συνοδεύει την απόφαση του Συμβουλίου που εγκρίνει το ελληνικό σχέδιο, θεωρητικώς από τα 31 δισ. ευρώ της συνολικής χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης (επιδοτήσεις και δάνεια), 11,4 δισ. αποτελούν συνεισφορά για το κλίμα. Το ποσό τυπικά υπερκαλύπτει την υποχρεωτική ποσόστωση που επέβαλε η Κομισιόν (37,5% στο σύνολο της χρηματοδότησης). Ομως, από τι συντίθεται αυτό το εκ πρώτης όψεως ικανοποιητικό ποσοστό;

https://www.facebook.com/105332411575376/videos/381190106862718

Το 15,4% αντιστοιχεί στα 12,7 δισ. δανείων για τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων» (είναι άγνωστο πώς τεκμαίρεται τόσο υψηλή συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής των δανείων που προορίζονται να χρηματοδοτήσουν πάσης φύσεως ιδιωτική επένδυση που θα ενταχθεί σε αυτόν τον δανεισμό), ενώ 13,2% (περίπου 9 δισ. ευρώ) προέρχεται από τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση (κυρίως πριμοδότηση των ΑΠΕ), τις ανακαινίσεις κτιρίων (πρόγραμμα «εξοικονομώ» κ.λπ.) και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Μόλις 1,7 δισ. ευρώ είναι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την «προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή». Και από αυτό το ποσό, μόλις το 1,065 δισ. αξιολογείται και από την Ε,Ε, ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με ποσοστιαία συνεισφορά 3,5% (στο συνολικό 37,5% της όλης συνεισφοράς του σχεδίου στο κλίμα).

Από αυτό το θολό σύνολο, ακόμη μικρότερο είναι το υποσύνολο που προορίζεται άμεσα ή έμμεσα για τη δασοπροστασία.

● Στο σχέδιο (με κωδικό 16849) είναι ενταγμένο το «Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων και η εμβληματική επένδυση Πάρνηθα», με χρηματοδότηση 224 εκατ. ευρώ.

● Με κωδικό 16911 δεσμεύονται 155 εκατ. ευρώ για εναέρια μέσα διαχείρισης κρίσεων (που δεν αφορούν μόνο δασοπυρόσβεση).

● Αλλα 115 εκατ. (κωδικός 16912) προορίζονται για εξοπλισμό πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών (συστήματα πυρανίχνευσης, έγκαιρης προειδοποίησης, GPS, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας κ.λπ.).

● 74 εκατ. (με κωδικό 16909) προορίζονται για τη δημιουργία «στρατηγικού εθνικού συστήματος διαχείρισης καταστροφών» και ακόμη 19 εκατ. για τη δημιουργία 13 περιφερειακών κέντρων Πολιτικής Προστασίας.

Αν αθροιστούν τα παραπάνω, μαζί με ορισμένα συναφή προγράμματα, αποδίδουν ένα ποσό περίπου 600 εκατ. που άμεσα και έμμεσα σχετίζεται με την προστασία του δασικού πλούτου. Στην πραγματικότητα, όμως, μόνο τα 224 εκατ. του «σχεδίου αναδασώσεων - Πάρνηθας» και ένα μέρος από τη χρηματοδότηση των 115 εκατ. για εναέρια μέσα και εξοπλισμό αφορούν πράγματι τη δασοπροστασία.

Η ανεπάρκεια και το παρωχημένο αυτών των ποσών υπογραμμίζεται μάλιστα από το γεγονός ότι το κατ’ ευφημισμό «εθνικό σχέδιο αναδάσωσης» αφορά μόλις 165.000 στρέμματα «υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων», όταν ο απολογισμός της καμένης γης μόνο του τελευταίου εξαημέρου υπερβαίνει τα 650.000 στρέμματα.

Ενδιαφέρον έχει ακόμη ότι στο πρόγραμμα των εναέριων μέσων, ύψους 115 εκατ., τη δασοπυρόσβεση άμεσα αφορά μόνο η αγορά 2 ελικοπτέρων Sikorsky, η αναβάθμιση 7 Canadair και η παράδοση 11 πυροσβεστικών αεροσκαφών «αμφίβιου τύπου για τα νησιωτικά συγκροτήματα». Τα λοιπά «εναέρια μέσα», από Super Puma μέχρι drones εναέριας επιτήρησης, αφορούν δράσεις μικρής ή απροσδιόριστης σχέσης με τη δασοπροστασία και την κλιματική κρίση. Κι αυτά, σε βάθος χρόνου, μέχρι το 2025.

Υποθέτει κανείς ότι η ηγεσία της κυβέρνησης, μετά την κόλαση φωτιάς που έκαψε και τα δάση και τις περιουσίες των ανθρώπων και την πολιτική αμεριμνησία της, θα έχει τον στοιχειώδη ορθολογισμό να ξαναδεί από το μηδέν αυτό τον σχεδιασμό χρηματοδότησης. Πολύ περισσότερο αν μπει στον λογαριασμό και η αποζημίωση των περιουσιών χιλιάδων πληγέντων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σώμα και το... σήμα
Ενώ η «Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος», σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο της 8χρονης Ολγας από δολοφονική αδιαφορία, το μόνο που βρήκε να ανακοινώσει είναι τα... οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου, άλλοι αγωνιούν...
Το σώμα και το... σήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «πήλινα πόδια» της προσδοκώμενης ανάπτυξης
Η έκθεση του «Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας» συμμερίζεται μεν την εκτίμηση για αύξηση ΑΕΠ περίπου 5% το 2022, αλλά καταδεικνύει και πόσο εύθραυστη είναι λόγω της εξάρτησης από τον τουρισμό και το Ταμείο...
Τα «πήλινα πόδια» της προσδοκώμενης ανάπτυξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρουσφέτι επί... ρουσφετιού για την Energean
Εβρεξε τροπολογίες και... ρουσφέτια στο νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενσωμάτωση των Οδηγιών της Ε.Ε. για την ενεργειακή απόδοση που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής....
Ρουσφέτι επί... ρουσφετιού για την Energean
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υψηλές προσδοκίες για το Ταμείο Ανάκαμψης
Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για τη διοχέτευση δανείων που θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ σε επενδυτικά σχέδια ● Προβληματισμός για τη διάχυση των πόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Υψηλές προσδοκίες για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενεργειακός «ακρωτηριασμός» της χώρας η εκποίηση των στρατηγικών δικτύων
Η ΔΕΗ αποξενώνεται από το νευραλγικότερο περιουσιακό στοιχείο της ● Οι αντιδράσεις αντιπολίτευσης και ΓΕΝΟΠ, η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των στρατηγικών ενεργειακών δικτύων της χώρας και οι συνέπειες στα...
Ενεργειακός «ακρωτηριασμός» της χώρας η εκποίηση των στρατηγικών δικτύων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας