• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.4°C / 21.3°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.9°C
  0 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 16.4°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.2°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 15.6°C / 21.8°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.8°C / 22.8°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 22.1°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 20.0°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  38%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προνόμιο για λίγους οι διακοπές

 • A-
 • A+
Οι 8 στους 10 που αμείβονται με κατώτατο μισθό δεν μπορούν να ξεφύγουν ούτε για μία εβδομάδα ● Χρειάζεται ένα «κατώφλι ευπρέπειας» στους μισθούς, επιμένει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων που έκανε και τη μελέτη για την ανισότητα των διακοπών.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Περισσότεροι από 1,38 εκατ. συμπολίτες μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε για μία εβδομάδα διακοπών, αδυνατώντας να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους με λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς ύστερα από αυτόν τον εξαιρετικά δύσκολο, λόγω πανδημίας, χειμώνα και εν μέσω ενός κυριολεκτικά καυτού καλοκαιριού. Σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), που έχει τίτλο «Το χαμηλό εισόδημα αφήνει 35 εκατομμύρια πολίτες χωρίς διακοπές», το 88,9% των ανθρώπων που ζουν στο όριο της φτώχειας αδυνατούν να κάνουν παύση για διακοπές.

Ανθρωποι σε κίνδυνο φτώχειας (κάτω του 60% του διάμεσου εισοδήματος) που δεν αντέχουν οικονομικά διακοπές

Τα στοιχεία αφορούν το 2020, μια χρονιά κατά την οποία σχεδόν ο ένας στους δύο μισθωτούς τέθηκε σε αναστολή σύμβασης εργασίας, απολύθηκε ή τέθηκε σε αναγκαστική άδεια, επιβιώνοντας με την ειδική αποζημίωση που αναλογούσε στο ποσόν των 534 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, ούτε το 2021 σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές που θα διαφοροποιούσαν τον αριθμό των ανθρώπων που δεν μπορούν να πάνε διακοπές. Σε κάθε περίπτωση, το 88,9% καταγράφεται από την ETUC ως το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., δίδοντας στην Ελλάδα άλλο ένα θλιβερό πρωτείο. Ακολουθούν, η Ρουμανία, με το ποσοστό όλων όσοι είναι στο όριο της φτώχειας και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν διακοπές να ανέρχεται στο 86,8%, η Κροατία με 84,7%, η Κύπρος με 79,2% και η Σλοβακία με 76,1%.

Κατά την ETUC, πρόσβαση στις διακοπές στερούνται περίπου 35 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες. Δηλαδή το 28% του συνόλου, αλλά το ποσοστό απογειώνεται στο 59,5% για τους πολίτες των οποίων το εισόδημα αγγίζει το όριο φτώχειας, δηλαδή για όλους όσοι αμείβονται με λιγότερο από το 60% του διάμεσου μισθού σε μια χώρα. Η Ιταλία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε αυτήν την κατηγορία, περίπου 7 εκατομμύρια, και ακολουθείται από την Ισπανία (με 4,7 εκατ.), τη Γερμανία (4,3 εκατ), τη Γαλλία (3,6 εκατ) και την Πολωνία (3,1 εκατ.).

Και φυσικά στο όριο φτώχειας δεν είναι μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι, αλλά και οι χαμηλόμισθοι, ιδιαίτερα όσοι αμείβονται με τα κατώτατα όρια και λόγω του χαμηλού μισθού είναι στο όριο φτώχειας, γεγονός το οποίο επαναφέρει την ιδιαίτερη σημασία του κατώτατου μισθού και της Οδηγίας που αναμένεται να ψηφιστεί το φθινόπωρο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα η ΕΤUC εντοπίζει το πρόβλημα στις 16 χώρες, όπου οι κατώτατοι μισθοί για 22 εκατομμύρια πολίτες είναι κάτω από το 60% του διάμεσου μισθού ή στο 50% του μέσου. Στην Ελλάδα όσοι αμείβονται με τα κατώτατα όρια είναι 907.486 εργαζόμενοι και αποτελούν το 34% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Σε μια εποχή που μόνο η πανδημία ή οι πολεμικές συρράξεις είναι αυτά που μπορούν να περιορίσουν τα αυξανόμενα κύματα πολιτών που προγραμματίζουν ετήσιες διακοπές, η διατήρηση των κατώτατων μισθών σε εξευτελιστικά επίπεδα έχει οδηγήσει σε αύξηση της ανισότητας ανάμεσα σε αυτούς που μπορούν και σε εκείνους που δεν τολμούν ούτε να το σκεφτούν. Σύμφωνα με την ανάλυση της ETUC και του ερευνητικού της φορέα ETUI, η ανισότητα ως προς την πρόσβαση σε μία εβδομάδα ετήσιων διακοπών έχει αυξηθεί σε 16 κράτη-μέλη, γεγονός το οποίο κάνει επιτακτική την υπερψήφιση του σχεδίου Οδηγίας για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς, που θα θέσει έστω ένα «κατώφλι ευπρέπειας», όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία.

Στην Ελλάδα, αν και το ποσοστό της ανισότητας ως προς την πρόσβαση σε διακοπές ακόμη και μιας εβδομάδας παρουσιάζει μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010, όσοι αμείβονται με περισσότερο από το 60% του διάμεσου μισθού έχουν κατά 43 ποσοστιαίες μονάδες αυξημένες πιθανότητες να φύγουν για διακοπές σε σύγκριση με όλους όσοι είναι στο όριο της φτώχειας και δεν μπορούν να έχουν μια μικρή περίοδο διακοπών. Σύμφωνα δε με τη σειρά κατάταξης, διατηρεί τη δεύτερη χειρότερη θέση ως προς το χάσμα μεταξύ των δύο ομάδων.

Φυσικά η Ρουμανία είναι αυτή που όχι μόνο δεν έχει μειώσει καθόλου το χάσμα της ανισότητας από το 2010, αλλά αντιθέτως το έχει αυξήσει κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες. Το 86,8% των ανθρώπων που ζουν στο όριο της φτώχειας δεν μπορεί να κάνει ένα διάλειμμα διακοπών σε σύγκριση με το 46% αυτών που αμείβονται με πάνω από το 60% του διάμεσου μισθού. Αυτές οι 40,1 ποσοστιαίες μονάδες έχουν αυξηθεί από το 2010 κατά 17,1 ποσοστιαίες μονάδες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαθύτερη η κρίση στην εργασία
ΕΚΤ και Eurofound επισημαίνουν τις διαφορές μεταξύ πανδημίας και 2008 ● Σε αντίθεση με την προηγούμενη κρίση, η πανδημία προκαλεί πολλαπλάσιες απώλειες θέσεων εργασίας στις υπηρεσίες σε σχέση με τη βιομηχανία.
Βαθύτερη η κρίση στην εργασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ενεργειακή φτώχεια... παγώνει
Πάνω από 28% οι εργαζόμενοι φτωχοί που δεν αντέχουν το κόστος της θέρμανσης στην Ελλάδα ● Τη σύνδεση ενεργειακού κόστους και κατώτατων μισθών αναδεικνύει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.
Η ενεργειακή φτώχεια... παγώνει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βασίλισσα» της φτώχειας η Κ. Μακεδονία
Φτωχότερα έναντι αυτών της Αττικής αλλά και των άλλων περιφερειών της χώρας παραμένουν τα νοικοκυριά στην Κεντρική Μακεδονία ● Σημαντικός παράγοντας ήταν η ανεργία, μετά και την εκτεταμένη κατάρρευση στον...
«Βασίλισσα» της φτώχειας η Κ. Μακεδονία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετά τα 30 ο... απογαλακτισμός
Η Ελλάδα είναι μεταξύ οκτώ χωρών της Ε.Ε., μαζί με Κροατία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία, στις οποίες οι άνδρες αργούν να εγκαταλείψουν το γονικό τους σπίτι.
Μετά τα 30 ο... απογαλακτισμός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τσουνάμι» αντιδράσεων στα λουκέτα
Δήμοι, επιμελητήρια, τοπικοί βουλευτές αλλά και οι εργαζόμενοι των τραπεζών εξεγείρονται κατά των τραπεζών που κλείνουν αθρόα τα καταστήματά τους σε νησιά, ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, καταδικάζοντας...
«Τσουνάμι» αντιδράσεων στα λουκέτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ουραγοί στην ποιότητα απασχόλησης
Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση ως προς την ποιότητα της απασχόλησης στην Ε.Ε. και γι' αυτό σημαντικός παράγοντας αναδεικνύεται ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, τον οποίο τώρα επιχειρεί να παρατείνει η...
Ουραγοί στην ποιότητα απασχόλησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας