• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 9.7°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.3°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 9.2°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 8.7°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 5.1°C
  0 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.4°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.7°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.9°C / 7.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.8°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 10.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 8.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 8.5°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.8°C
  0 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 13.1°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 7.7°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.2°C / 10.6°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια πανάκριβη ανάθεση για τον ΕΦΚΑ

 • A-
 • A+
Απορίες -επιεικώς- προκαλεί η σύμβαση ύψους 12 εκατ. ευρώ που προώθησε το υπουργείο Εργασίας στον ΕΦΚΑ για την ανάπτυξη ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών με ταχύτατες διαδικασίες ● Με το ίδιο ποσόν τουλάχιστον 600 εργαζόμενοι θα μπορούσαν να προσληφθούν και να ενισχύσουν το έργο του ΕΦΚΑ στην απονομή συντάξεων ● Η Deloitte και οι 5 υπεργολάβοι του έργου.

Σε μια ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο τόσο για περισσότερους από 300 χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους, των οποίων συνεχίζεται η πολύχρονη εκκρεμότητα στην απονομή των συντάξεών τους από τον e-ΕΦΚΑ, ο οποίος έχει τεράστιες ανάγκες σε υποδομές και έμψυχο δυναμικό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκης αποφάσισε να διατεθούν πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με τη διαδικασία της ανάθεσης, για τη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου.

Αντικείμενο της ανάθεσης είναι «ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η εφαρμογή ενός ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης πολιτών για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του υπ. Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων, όπως ενδεικτικά είναι τα θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων και συντάξεων, απασχόλησης, κατάρτισης, κοινωνικής πρόνοιας, αλληλεγγύης».

Η ανάθεση ενός έργου ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ για την «ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ενιαίου αριθμού επικοινωνίας και εξυπηρέτησης πολιτών» μπορεί να μην είναι παράνομη, αλλά είναι προκλητική και γεννά ερωτήματα γιατί διατίθενται και πάλι τεράστιοι πόροι για εξωτερικούς συνεργάτες, όταν σε αυτήν τη φάση υπάρχουν τεράστιες εσωτερικές ανάγκες στον ΕΦΚΑ, από την επίλυση των οποίων εξαρτάται η επιβίωση οικογενειών που αναμένουν επί χρόνια μια συνταξιοδοτική απόφαση.

Παρότι δε η σύμβαση υποστηρίζεται από την πρόβλεψη της Π.Ν. Π 4778/2021(Α’ 26) που για λόγους επείγοντος, συνδεόμενους με τον Covid-19, δίδει τη δυνατότητα αναθέσεων, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα προσφορά, η ανάθεση προκαλεί πολλές απορίες.

Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι με το ίδιο ποσόν που διατίθεται σήμερα για τη δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου, στο οποίο οι χειριστές, αντικειμενικά, δεν θα μπορούν να απαντούν στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα των πολιτών και αναγκαστικά θα τα παραπέμπουν στις υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να απασχοληθούν διπλά (back-office) για την τεκμηρίωση της απάντησης, θα μπορούσαν να προσληφθούν για τον ίδιο χρόνο της σύμβασης (12 μήνες) τουλάχιστον 600 συμβασιούχοι με μέση ετήσια μισθολογική δαπάνη 20.000 ευρώ.

Μάλιστα η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 12 μήνες και μπορεί να παρατείνεται μέχρι και 3 μήνες, ύστερα από αίτημα του αναδόχου. Το έργο, συνολικού κόστους 12.114.800 ευρώ περιλαμβάνει 7 υποέργα, με το δεύτερο μεγάλο ποσό να διατίθεται στο υποέργο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Δημοσιότητας Εργού» (3.496.800 ευρώ)

Το έργο ανατέθηκε στη μοναδική εταιρεία που συμμετείχε, την Deloitte Business Solutions A.E., ενώ πρόσκληση συμμετοχής είχε αποσταλεί και στις άλλες τέσσερις μεγάλες εταιρείες της αγοράς (KPMG, ΕΡΝΣΤ&ΓΙΑΝΓΚ ΕΛΛΑΣ, GRANT THORTON και PRICEWATERHOUSECOOPERS GREECE).

Σύμφωνα με την απόφαση ο ανάδοχος θα στηριχτεί στους εξής 5 υπεργολάβους:

■ CHOOSE Α.Ε. ΟΛΙΚHΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
■ ΝΟΜΠΙΟΥΜ ΛΑΜΠΣ - Εταιρεία κινητής τηλεφωνίας
■ ΜΕDIATEL - Υπηρεσίες τηλεφωνικών πληροφοριών
■ Δικηγορική εταιρεία: Κοϊμτζόγλου-Μπακάλης-Βενιέρης-Λεβέντης
■ Octane - Σύμβουλοι επιχειρήσεων ΕΠΕ.

Τα μέλη της Επιτροπής που ενέκριναν την ανάθεση ήταν τα εξής τρία: Σταύρος Παναγιώτης Mπακέας ως πρόεδρος, με μέλη τον Κωνσταντίνο Αγραπιδά και τον Φώτιο Μοσχόπουλο.

Η διαδικασία της ανάθεσης του έργου αποδεικνύεται εξαιρετικά γρήγορη, αφού η επιλογή από την Επιτροπή έγινε στις 13 Απριλίου, η απόφαση σκοπιμότητας για την έγκριση του αιτήματος που είχε υποβάλει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει ημερομηνία 2 Απριλίου και η σύμβαση φέρει ημερομηνία 28 Μαΐου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Χατζηδάκης επαφίεται στην ιδιωτική αγορά για τη «σωτηρία» του ΕΦΚΑ
Ο υπουργός Εργασίας εμφάνισε για πολλοστή φορά την εισαγωγή στοιχείων από την αγορά στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ως τη μοναδική «σωτηρία» του ΕΦΚΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη πληγή του...
Ο Χατζηδάκης επαφίεται στην ιδιωτική αγορά για τη «σωτηρία» του ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιάσκο η επιτάχυνση απονομής συντάξεων
Η σκόνη που σηκώνεται από τον υπουργό Εργασίας κάθε φορά που εκτοξεύει απειλές για πειθαρχικά και μεταθέσεις των υπαλλήλων που «καθυστερούν» τις συντάξεις, επιχειρεί να κρύψει την αποτυχία του να διευθετήσει...
Φιάσκο η επιτάχυνση απονομής συντάξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου για τις συντάξεις
Εντονες αντιδράσεις για την εκχώρηση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε ιδιώτες ● Με φόντο τον σκόπελο της συνταγματικότητας προετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση.
Δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Ο project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις
Έναν από τους πάλαι ποτέ συντονιστές των ομάδων εργασίας που συγκρότησαν το πρόγραμμα της Ν.Δ. επέλεξε ο Κωστής Χατζηδάκης. Πρακτική και διοικητική εμπειρία έχουν τα δύο από τα τέσσερα μέλη της Ομάδας Έργου.
Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Ο project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσωπο κι όχι εταιρεία ο project manager στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις
Πρόκειται για άνθρωπο με γνώση του συνταξιοδοτικού και των προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης. Δε θα υποκαταστήσει τη διοίκηση, αλλά θα αναλάβει να υποδείξει τις απαραίτητες αλλαγές. Δεν αποκλείονται...
Πρόσωπο κι όχι εταιρεία ο project manager στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας