• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 19.7°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 13.0°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.4°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  1 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 17.2°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  0 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 12.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.5°C / 17.7°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 19.9°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.3°C / 17.1°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.2°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  0 BF
  75%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό

 • A-
 • A+
Αύξηση έως 2% αναμένεται να εισηγηθεί ο Κ. Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο της 26ης Ιουλίου ● Αυξήσεις έως και 4% προτείνουν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Περιθώρια να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς Δευτέρας μια μικρή αύξηση στον κατώτατο μισθό δίδει στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη, το «σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης για τη διαδικασία διαμόρφωσης του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου», που αναρτήθηκε χθες στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου και δεν ταυτίζεται απόλυτα με την αρχική θέση του ΚΕΠΕ για αναστολή στην όποια αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, έως ότου αποκατασταθεί η οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση που θα εισηγηθεί ο υπουργός Εργασίας θα είναι έως 2%, με την πεποίθηση ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποσταλεί σήμα πως η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, σε μια περίοδο που οι αποπληθωριστικές τάσεις αρχίζουν να υποχωρούν, ενώ διαφαίνεται ήδη μια έστω και μικρή αύξηση του ΔΤΚ, ο οποίος τον Μάιο ήταν οριακά θετικός (0,1%).

Το πόρισμα που συντάχθηκε από το ΚΕΠΕ σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (Μανόλης Γαλενιανός, Δημήτριος Γούλας, Ιωάννης Καπλάνης, Βασίλης Μοναστηριώτης και Θωμάς Μούτος), αν και ως ανάλυση συγκλίνει περισσότερο προς τη συγκράτηση των αυξήσεων έως ότου σταθεροποιηθεί η ανοδική τάση στην οικονομία, δεν απορρίπτει ούτε την άποψη «για μια αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό έως και 4%, που θα ήταν συνολικώς επωφελής για την ελληνική οικονομία».

Στη διατύπωση κατά την καταγραφή των συμπερασμάτων της διαβούλευσης και των παραδοχών που συνηγορούν υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού συμβάλλει η παράθεση των διαφορετικών γνωμών των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, χωρίς να αναφέρεται ποια από τις δύο θέσεις (κατά ή υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού) υπερίσχυσε.

Το διφορούμενο στο πόρισμα της Επιτροπής φαίνεται καθαρά και στην τελευταία παράγραφο του Πορίσματος, στην οποία αναφέρεται ότι «στην παρούσα φάση η πρότασή της είναι σχετικά επιφυλακτική και περιλαμβάνει ένα εύρος επιλογών (αναλόγως των παραδοχών που θα επιλεγούν ως περισσότερο κρίσιμες στην τρέχουσα συγκυρία): Ειδικότερα, ορισμένα μέλη της Επιτροπής προτείνουν, υπό τις παρούσες συνθήκες, τη διατήρηση αμετάβλητου του νυν ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, ενώ άλλα μέλη της Επιτροπής προτείνουν αύξησή του σε ποσοστό έως και 4%.

Εκτός από την πάγια θέση της ΓΣΕΕ για την επαναφορά του Κ.Μ. (κατώτατος μισθός) στα προ μνημονίων επίπεδα των 751 ευρώ και με ορίζοντα περαιτέρω αύξησης στα 809 ευρώ του επόμενους μήνες, στα επιχειρήματα τόσο της ίδιας όσο και αδιευκρίνιστου αριθμού μελών της Επιτροπής, που τάχθηκαν υπέρ της μικρής αύξησης, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

● Μια αύξηση του Κ.Μ. ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση της εγχώριας ζήτησης και να τονώσει την εγχώρια παραγωγή.

● Η τελευταία αύξηση του Κ.Μ., τον Φεβρουάριο του 2019, δεν «φαίνεται να είχε μεγάλη διάχυση στην κατανομή των μισθών, δεν επηρεάζει τους υψηλούς μισθούς, ενώ το 50% των νέων θέσεων εργασίας είναι στη σφαίρα των ευέλικτων μορφών και δεν τελεί υπό την επίδραση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επίσης, σε ό,τι αφορά την επίπτωση στην απασχόληση, «απεικονίζεται μια μάλλον αρνητική σχέση μεταξύ του επιπέδου της και του ύψους του Κ.Μ.».

● Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα (εκτός της Λετονίας) στην οποία παρατηρείται «πάγωμα» του Κ.Μ.

Στον αντίποδα αυτής της επιχειρηματολογίας, το πόρισμα δεν παραλείπει να σημειώσει την επίπτωση που ενδεχομένως θα έχει μια αύξηση των Κ.Μ. στις μικρές επιχειρήσεις (με λιγότερους από 10 εργαζόμενους) και δη σε αυτές που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν ταχθεί κατά των αυξήσεων και υπέρ της διατήρησης του Κ.Μ. στο σημερινό επίπεδο. Η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μετά το πολυετές «πάγωμα» (κατάργηση) των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και με μισθολογικούς όρους, ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2020 με τη συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής συντονισμού της διαβούλευσης.

Η έναρξη της διαβούλευσης των φορέων μετατέθηκε αρχικώς για το Σεπτέμβριο του 2020, στη συνέχεια για τον Νοέμβριο του 2020 και, εν τέλει, για τον Μάρτιο του 2021. Αντίστοιχα μετατέθηκε και η προθεσμία για τη λήψη της τελικής απόφασης για το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου του 2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Σαντορίνη η πρώτη τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας
Ανάχωμα σε αυθαιρεσίες για την 6η ημέρα εργασίας στις νησιωτικές περιοχές από συνδικάτα και φορείς του νησιού • Επείγει η κήρυξη της υποχρεωτικότητάς της από τον κ. Χατζηδάκη.
Στη Σαντορίνη η πρώτη τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επαρκής ο κατώτατος μισθός», κουβέντα για συλλογικές διαπραγματεύσεις
Συμφωνία στην Ε.Ε. για επαρκείς κατώτατους μισθούς στα κράτη-μέλη. Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας αποσιωπά εντελώς την οδηγία για συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ υποβαθμίζει την αναγκαιότητα αύξησης του κατώτατου...
«Επαρκής ο κατώτατος μισθός», κουβέντα για συλλογικές διαπραγματεύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύμβαση... σε πνεύμα Χατζηδάκη
Bαθύ ρήγμα σε ένα από τα μαζικότερα πανελλαδικά σωματεία της χώρας, το CTS (πρώην ΠΕΤ-ΟΤΕ) για μείωση των αποδοχών και ελαστικό ωράριο, που προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση, που αποδέχθηκαν συνδικαλιστές...
Σύμβαση... σε πνεύμα Χατζηδάκη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαρίζουν μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους εργοδότες»
Εντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για την απόφαση Χατζηδάκη να μη δηλώνεται η υπερεργασία στην «Εργάνη» ● Κλείνει το μάτι σε εργοδότες να μην πληρώνουν την υπερεργασία.
«Χαρίζουν μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους εργοδότες»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για ένταση της εργασιακής ζούγκλας μιλά η ΓΣΕΕ
Στη διαβούλευση με τον Κ. Χατζηδάκη τα περισσότερα μέλη του προεδρείου διαφώνησαν με όλες τις επίμαχες διατάξεις του σχεδίου νόμου ● Η ΓΣΕΕ προανήγγειλε συνεδρίαση των οργάνων της «για να λάβουν αποφάσεις για...
Για ένταση της εργασιακής ζούγκλας μιλά η ΓΣΕΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας