• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.5°C
  5 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.3°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.0°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 7.6°C
  3 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.0°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.8°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  3 BF
  81%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.5°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.3°C / 9.4°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.3°C
  4 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 2.2°C / 2.2°C
  2 BF
  89%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αβεβαιότητα μεταθέτει τις ελπίδες των ξενοδόχων

 • A-
 • A+
O Kυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επέκταση του προγράμματος «Συνεργασία» μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και στο μόνιμο προσωπικό ξενοδοχείων, ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτορείων και άφησε πολύ μικρή χαραμάδα ελπίδας για μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό «πακέτο».

Η κατάσταση των βασικών για τον ελληνικό τουρισμό αγορών και η αβεβαιότητα που δημιουργεί η μετάλλαξη Δέλτα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον στόχο του 50% των εσόδων του 2019, ωστόσο «το ισχυρό brand που έχει δημιουργήσει η χώρα μας, ο τρόπος που διαχειρίστηκε την πανδημία και η αξία του τουριστικού μας προϊόντος μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ανέλπιστα καλό δεύτερο εξάμηνο». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, στην 29η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, που έγινε στο περιστύλιο του Ζαππείου, παρουσία του πρωθυπουργού.

O Kυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος «Συνεργασία» μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και στο μόνιμο προσωπικό ξενοδοχείων, ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτορείων και άφησε μια μικρή, πολύ μικρή χαραμάδα ελπίδας για μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό «πακέτο» αν το επιτρέψει η απόδοση της οικονομίας συνολικά, μια και «δεν είμαι σε θέση σήμερα να δεσμευτώ για μελλοντικές πολιτικές στον τομέα της φορολογίας και ειδικά του ΦΠΑ». Σημειώνεται ότι αίτημα του κλάδου είναι ο ενιαίος ΦΠΑ 11% σε τουρισμό και μεταφορές.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι όπως η κυβέρνηση στήριξε σταθερά όλους τους κλάδους, έτσι θα το κάνει και τώρα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, αλλά «από την άλλη, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρέπει να περάσουμε από τη φάση της ενεργού στήριξης σε μια φάση σταδιακής αποσωλήνωσης της οικονομίας. Και αυτή η μετάβαση πρέπει να γίνει με ήπιο τρόπο, ώστε να μην προκαλέσει πρόσθετες ανατροπές».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε εργοδότες και εργαζόμενους στον τουρισμό να εκμεταλλευτούν το «όπλο» της επιστήμης και να εμβολιαστούν. Και σημείωσε ότι η χώρα μας θα φτάσει με σχετικά μεγάλη άνεση στο 55% της εμβολιαστικής κάλυψης.

«Εχουμε πει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, συζητάμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μόνο σε εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις, έχοντας λάβει υπόψη μας και τη σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής» είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ ειδική αναφορά έγινε στη Μεγάλη Βρετανία όπου έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι μπορεί να στερούμαστε επισκέπτες από τη Γηραιά Αλβιόνα, από την άλλη όμως είμαστε και πιο προστατευμένοι. Οπως είπε, το άνοιγμα της Βρετανίας προς την Πορτογαλία είχε ως αποτέλεσμα η ιβηρική χώρα να είναι η δεύτερη την Ευρώπη που έχει πρόβλημα με τη νέα μετάλλαξη.

«Θα προτιμήσω και εγώ να είμαστε πιο προσεκτικοί, να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τους ελέγχους τους οποίους κάνουμε στους επισκέπτες που έρχονται από αγορές για τις οποίες μπορεί να έχουμε κάποια ερωτηματικά. Το κάνουμε ήδη, ας πούμε, στην περίπτωση της Μ. Βρετανίας, να εντείνουμε εμείς τους ελέγχους που κάνουμε πέρα και πάνω από αυτό το οποίο μας δηλώνουν ο επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό για την αναμόρφωση του brand της χώρας και την περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προστιθέμενη αξία θα προέλθει πρωτίστως μέσω των μοναδικών, ποιοτικών εμπειριών που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα, ειδικά εφόσον αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές της, και ότι «θα πρέπει να ξεφύγουμε πια από την τυραννία των αφίξεων».

Tέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση υπαρχουσών τουριστικών υποδομών αλλά και τη δημιουργία νέων με όρους βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. Και για τον λόγο αυτό στην τράπεζα έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τιμωρεί δήθεν τον Ζάεφ γιατί φοβάται τον Σαμαρά
Μετά την επίκληση στον... φόρτο του νομοθετικού έργου η κυβέρνηση βρήκε τώρα ένα νέο πρόσχημα προκειμένου να δικαιολογήσει τη μεγάλη δυσκολία της να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τις τρεις συμφωνίες συνεργασίας...
Τιμωρεί δήθεν τον Ζάεφ γιατί φοβάται τον Σαμαρά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισχυρό το τουριστικό brand «Αθήνα» και στην πανδημία
Αρχαιολογικοί χώροι και πολιτισμός παραμένουν τα δυνατά «χαρτιά», ενώ τα αδύνατα σημεία είναι η καθαριότητα της πόλης λόγω σκουπιδιών, γκράφιτι και ηχορύπανση.
Ισχυρό το τουριστικό brand «Αθήνα» και στην πανδημία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρύ το «αποτύπωμα» της πανδημίας
Χαμηλότερος κατά 35% ήταν ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων σε σχέση με το 2019 και διαμορφώθηκε σε 5,48 δισ. ευρώ, με τα 3 στα 4 ξενοδοχεία να ανοίγουν μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου
Βαρύ το «αποτύπωμα» της πανδημίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παγερές» πληρότητες στα χειμερινά ξενοδοχεία
Η μεγάλη εικόνα, όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, δεν είναι οι 3-4 κορυφαίοι χειμερινοί προορισμοί που πράγματι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είχαν 100% πληρότητα.
«Παγερές» πληρότητες στα χειμερινά ξενοδοχεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας