Επείγουσα έρευνα στο ΙΚΑ θα διεξαγάγει το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ύστερα από σχετική εντολή που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, για αναφορές σε σχέση με την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικού του Ιδρύματος, της οποίας ο σύζυγος χρωστά περίπου 7 εκατ. ευρώ.
Υστερα από δημοσίευμα του περιοδικού «Hot Doc», o Παναγιώτης Νικολούδης διάταξε τη διεξαγωγή ΕΔΕ για το θέμα. Στο στόχαστρο του δημοσιεύματος βρίσκεται η Αντωνία Λουρίδου, της οποίας ο σύζυγος, επιχειρηματίας Αντώνης Βιδάλης δημιούργησε χρέος στο ΙΚΑ ύψους 6,683 εκατ. ευρώ μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.
Πρόκειται για τις εταιρείες «Αγροτική Βιομηχανική» και «Εμπορική ATIC Α.Ε.», των οποίων οι οφειλές ξεκινούν από το 2005. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 οι εταιρείες φτάνουν να χρωστάνε συνολικά στο Δημόσιο 8,2 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Το ζήτημα είναι αν οι συγκεκριμένες εταιρείες έπαιρναν με την ανοχή του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, ασφαλιστική ενημερότητα σαν να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους.
«Εχουν πραγματοποιηθεί όλες οι νόμιμες ενέργειες που προβλέπονται και έχουν γίνει κατασχέσεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι υπηρεσίες λειτουργούν αυτόματα σε αυτά τα ζητήματα. Δεν υπάρχει καμία ασφαλιστική ενημερότητα για αυτές τις εταιρείες» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του στις αρχές Ιουνίου. «Ο υπουργός κάνει τη δουλειά του, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι η ΕΔΕ δεν θα βγάλει απολύτως τίποτα».
«Εχουν κλείσει»
»Αυτές οι εταιρείες δεν υπάρχουν πια, οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει και ο συγκεκριμένος άνθρωπος από όσο ξέρω είναι στο εξωτερικό» αναφέρει ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προσθέτοντας πως «το ειδικό επιχειρησιακό συμβούλιο έκρινε τη συγκεκριμένη αξιόλογη υπάλληλο ως διευθύντρια πριν από 3 χρόνια. Αλλη υπόθεση η γυναίκα και άλλη ο σύζυγός της».
Ο πρώην διοικητής του Ταμείου, που έχει εκκρεμείς υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη (απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση Αρβανιτίδη, μαύρα ταμεία ΠΑΣΟΚ), ξεκαθαρίζει πως η παραίτησή του δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο θέμα και ήταν ειλημμένη απόφαση από τον περασμένο Φεβρουάριο: «Η θέση του διοικητή του ΙΚΑ είναι μια σημαντική θέση, πιστεύω ότι πρέπει να προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ παραμένω δραστήριο μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχα στο συνέδριο, δεν μπορούσα να παραμείνω στο ΙΚΑ».
Τη θέση του ανέλαβε ο οικονομολόγος και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Γιάννης Θεωνάς.
Νέος υποδιοικητής, στη θέση του κ. Θεωνά, ορίστηκε ο νομικός Διονύσης Καλαματιανός.
