• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.2°C / 35.9°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.9°C / 34.9°C
  1 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.0°C / 32.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 34.7°C
  2 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 31.1°C
  3 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 30.7°C
  3 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 33.8°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.9°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 32.1°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 32.7°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 35.5°C
  3 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 35.5°C
  4 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.0°C / 36.1°C
  2 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 35.2°C
  4 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  26%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς επιστροφή 70 εκατ. σε 70.000 συνταξιούχους

 • A-
 • A+
Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων που με επιστολή προς ΑΑΔΕ και υπ. Οικονομικών ζητά τη διαγραφή των οφειλών ● Aντισυνταγματική έκρινε το ΣτΕ τη διακοπή της πενταετούς παραγραφής φορολογικών οφειλών μόνο με τον καταλογισμό τους, αλλά χωρίς την κοινοποίησή τους στους φορολογούμενους. Με την απόφαση είναι άκυρα, φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις που καταλογίστηκαν με βάση διάταξη νόμου του 2014, χωρίς να κοινοποιηθούν στον φορολογούμενο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Απολύτως επιβεβαιωμένο από τις δύο πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 616 και 618/2021) είναι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το οποίο εδώ κι ένα χρόνο υποστήριζε ότι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που επέβαλε και γνωστοποίησε σε συνταξιούχους η ΑΑΔΕ στις αρχές του 2020, στα οποία περιέχονται καταλογισμένες πράξεις προσδιορισμού φόρου από τα έτη 2009 έως και 2014, ήταν παράτυπα και δεν πρέπει να καταβληθούν από τους περίπου 70.000 αποδέκτες των επιστολών.

Τώρα είναι σαφές ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν με εκείνες τις επιστολές λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το 2020, καθώς και εν γένει φόροι που κοινοποιήθηκαν στους φορολογούμενους με βάση διάταξη νόμου του 2014, η οποία όριζε πως αρκούσε μόνο ο καταλογισμός του φόρου και όχι η κοινοποίησή του στον φορολογούμενο, για να διακοπεί η παραγραφή, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι άκυρα και τα ποσά που έχουν καταβάλει οι φορολογούμενοι, συνταξιούχοι ή μη, πρέπει να επιστραφούν.

Και τούτο οφείλει να πράξει το υπουργείο Οικονομικών. Διότι το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται μόνο με τη νόμιμη κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης στον φορολογούμενο κι όχι απλώς με την έκδοση της πράξης. Στην περίπτωση των περίπου 70.000 συνταξιούχων που τους επιβλήθηκαν στα τέλη του 2020 φόροι και προσαυξήσεις της περιόδου 2009 έως 2014 δεν είχε γίνει καν κοινοποίηση της οφειλής στα ασφαλιστικά Ταμεία ώστε να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι τους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με τις δύο αποφάσεις της Ολομέλειάς του, έκρινε ότι η όλη διαδικασία είναι αντισυνταγματική και «ανίσχυρη ως αντικείμενη στις αρχές της φανερής δράσης της Διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου και, ως εκ τούτου, μη εφαρμοστέα, με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες του άρθρου 36 του ΚΦΔ διατάξεις περί παραγραφής, οι οποίες παγίως προέβλεπαν ως προϋπόθεση διακοπής της προθεσμίας παραγραφής της φορολογικής αξίωσης του Δημοσίου την εντός της οικείας προθεσμίας κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης».

Υστερα κι από τις δικαστικές αποφάσεις ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), Νίκος Χατζόπουλος, ζητεί να επιστραφούν τα όποια ποσά έχουν καταβάλει στις Εφορίες οι συνταξιούχοι για το διάστημα 2009-2014 που τους καταλογίστηκαν οφειλές.

Με επιστολή του προς τον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημοσίων Εσόδων, Απόστολο Βεσυρόπουλο, και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γεώργιο Πιτσιλή, ζητεί:

α. Τη διαγραφή από τους πίνακες οφειλής των βεβαιωμένων ποσών και προσαυξήσεων στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, που αφορούν οφειλές της συγκεκριμένης διαδικασίας (μη δηλωμένα αναδρομικά παρελθόντων ετών).

β. Οπου υπάρχει ρύθμιση, καθώς και πληρωμή, μετά από οριστική διαγραφή να επιστραφούν τα ποσά με τόκο 6% στους δικαιούχους.

γ. Να ενημερωθούν με επιστολές οι συνταξιούχοι που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία ότι τα συγκεκριμένα ποσά που τους έχουν καταλογιστεί οριστικά διαγράφονται.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΝΔΙΣΥ, το ποσό που πρέπει να επιστραφεί ενδέχεται να προσεγγίζει τα 70 εκατομμύρια. Για δε την εξόφλησή του, εφάπαξ ή με διακανονισμό, πολλοί συνταξιούχοι αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε τραπεζικό ή ιδιωτικό δανεισμό.

Αναλυτική εκτίμηση περί του περιεχομένου των δικαστικών αποφάσεων που αναγκάζει το υπ. Οικονομικών να συμμορφωθεί και να επιστρέψει όποια ποσά έχουν ήδη καταβάλει οι συνταξιούχοι και εν γένει οι φορολογούμενοι στους οποίους καταλογίστηκαν οι οφειλές κάνει και η εταιρεία Grant Thornton σε σχετικό κείμενό της στην «Οικονομική Καθημερινή» (16/5/21).

Η «Εφ.Συν.» με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα είχε εγκαίρως αναδείξει την παρατυπία. Ωστόσο το μόνο που είχε αποδεχτεί το υπουργείο ήταν ο διαμοιρασμός της οφειλής σε περισσότερα του ενός έτη, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά τι το ποσό της οφειλής και των προστίμων για τους συνταξιούχους, αλλά να μην ακυρωθεί.

Η απόφαση του ΣτΕ και η σιωπή της ΑΑΔΕ

«Η διάταξη του άρθρου 72 παρ. 11 εδ. γ του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), η οποία προστέθηκε με το άρθρο πρώτο υποπαρ. Δ.2 περ. 18β του ν. 4254/2014 και ορίζει ότι η προβλεπόμενη από κείμενες διατάξεις ουσιαστικού φορολογικού δικαίου, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΚΦΔ, προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με την έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, είναι ανίσχυρη ως αντικείμενη στις αρχές της φανερής δράσης της Διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου και, ως εκ τούτου, μη εφαρμοστέα, με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες του άρθρου 36 του ΚΦΔ διατάξεις περί παραγραφής, οι οποίες παγίως προέβλεπαν ως προϋπόθεση διακοπής της προθεσμίας παραγραφής της φορολογικής αξίωσης του Δημοσίου την εντός της οικείας προθεσμίας κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης».

Με αυτή λιτή αλλά πολύ «κωδικοποιημένη» περίληψη απόφασης προ δέκα ημερών το ΣτΕ γνωστοποίησε ότι κηρύσσει αντισυνταγματική τη διάταξη για την τεχνητή επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής φορολογικών οφειλών. Το επεσήμανε η «Εφ.Συν.» ήδη από τις 8/5 (στο σχόλιο «Παραγραφές»), το επεσήμαναν και άλλα ΜΜΕ, αλλά έκτοτε το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ σιωπούν. Επισημαίνουμε ότι οι βεβαιωμένες οφειλές που πρέπει να διαγράψει ή και να επιστρέψει η ΑΑΔΑ βάσει της απόφασης του ΣτΕ δεν εξαντλούνται στα αδήλωτα αναδρομικά συνταξιούχων, αλλά αφορούν χιλιάδες άλλες φορολογικές οφειλές επιχειρήσεων και φορολογουμένων για κάθε είδους φόρο που απειλούνταν με παραγραφή το 2014. Για τις οποίες θα επανέλθουμε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά
Ενδεχομένως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, με την ευκαιρία της παρουσίασης των πρώτων ψηφιακών συντάξεων ● Παραμένει η ασάφεια για την επίδραση της απόφασης του ΣτΕ στις επικουρικές
Ωρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για λίγους οι αυξήσεις και τα αναδρομικά
Λιγότεροι (μόλις το 8% των συνταξιούχων) και αργότερα (ώς τα τέλη του έτους) θα πάρουν όσα τους έταζε ο νόμος Βρούτση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, δύο χρόνια μετά την ψήφισή του...
Για λίγους οι αυξήσεις και τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδρομικές περικοπές εφάπαξ
Ο ΕΦΚΑ ζητά από συνταξιούχους μηχανικούς να επιστρέψουν μέρος του ποσού που έλαβαν, με παρακράτηση έως και στο 15% της κύριας σύνταξης και ειδικής προσαύξησης που λαμβάνουν από το 2016.
Αναδρομικές περικοπές εφάπαξ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως 78 δισ. το δημοσιονομικό κόστος της κεφαλαιοποιητικής επικούρησης
Σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας για την πραγματική δημοσιονομική επιβάρυνση από το κόστος του νέου επικουρικού συστήματος αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στα τέλη Αυγούστου το νομοσχέδιο του...
Ως 78 δισ. το δημοσιονομικό κόστος της κεφαλαιοποιητικής επικούρησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούν υψηλότερη αμοιβή για την έκδοση συντάξεων
Αίτημα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προς το υπουργείο Εργασίας • Την ίδια ώρα το προσωπικό των ασφαλιστικών φορέων προσφεύγει στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η εμπλοκή ιδιωτών στη διαδικασία.
Ζητούν υψηλότερη αμοιβή για την έκδοση συντάξεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας