Εκτινάχθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι καταγγελίες καταναλωτών για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κατατάσσοντας τον τομέα της ενέργειας δεύτερο στην καταγραφή καταγγελιών μετά τις τράπεζες. Στην ΕΚΠΟΙΖΩ έφτασαν 414 καταγγελίες για υπέρογκες χρεώσεις, πλημμελείς υπηρεσίες, αδυναμία ρύθμισης οφειλής λόγω υψηλής προκαταβολής, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ακόμα και διακοπή ρεύματος σε δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, που αποβάλλονται αυθαίρετα από ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Μια συνήθης πρακτική είναι η πολύμηνη καθυστέρηση καταμέτρησης από τον ΔΕΔΔΗΕ, ακόμα και για έναν χρόνο, με αποτέλεσμα όταν φτάνει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός να είναι εξωφρενικά φουσκωμένος. Ως αιτίες των καθυστερήσεων προβάλλονται ενίοτε κουτοπόνηρες δικαιολογίες όπως «ίσως είχατε σκύλο, η πόρτα του κήπου ήταν κλειδωμένη και ο υπάλληλος δεν είχε πρόσβαση» (απόσπασμα από καταγγελία πολίτη).
Η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση» απευθύνουν έκκληση στις αρχές για συστηματικούς ελέγχους και επιβολή κυρώσεων σε παραβάσεις. Παράλληλα απαιτούν από τους προμηθευτές ενέργειας να υιοθετήσουν ευνοϊκούς, άτοκους διακανονισμούς, για να διευκολυνθούν οι πιο ευάλωτοι καταναλωτές.
