• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.2°C / 20.6°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.6°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 16.0°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 11.0°C / 18.3°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 4.4°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 16.1°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.0°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.3°C / 19.0°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 19.0°C
  3 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  0 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  54%
Μετά την πανδημία... φόβοι και ανεργία

Μετά την πανδημία... φόβοι και ανεργία

 • A-
 • A+
Ερευνα Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ● Το 40% των επιχειρήσεων ετοιμάζει απολύσεις ● Άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου και μετά το άνοιγμα της αγοράς.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενδιαφέροντα από κάθε άποψη - θετική και αρνητική - είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μέσω της εταιρείας Pulse RC, για το άνοιγμα της αγοράς και τις συνέπειες ύφεσης.

Από τη μία, οι 8 στους 10 καταναλωτές στην Περιφέρεια Αττικής επικροτούν το άνοιγμα των καταστημάτων και πάνω από τους μισούς έχουν επισκεφθεί ή σκοπεύουν να επισκεφτούν κατάστημα που άνοιξε πρόσφατα. Θετικά βλέπουν και το άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα οι 3 στους 4 καταναλωτές. Μοιρασμένες είναι οι αντιδράσεις για την αποτελεσματικότητα του click away, καθώς το αξιολογεί θετικά το 65%, αλλά ένα διόλου ευκαταφρόνητο  35% δεν έχου μείνει ικανοποιημένοι.

Εκεί όμως που τα πράγματα σκουραίνουν είναι στο λογαριασμό της κρίσης και τους φόβους για το μέλλον, ειδικά ανάμεσα στα επιχειρηματικά νοικοκυριά. Υπέρμετρα φορτωμένοι με ασφαλιστικές, φορολογικές και τραπεζικές υποχρεώσεις είναι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 44% έχει προσωπικά χρέη τα οποία έχει καθυστερήσει να πληρώσει, ποσοστό διπλάσιο από το γενικό πληθυσμό της Αττικής (21%). Παράλληλα ο ένας στους τρεις έχει συσσωρεύσει και επαγγελματικά χρέη, ενώ πάνω από τους μισούς (56%) ανησυχούν για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Ακόμα πιο σκούρο  διαγράφεται το μέλλον για τους εργαζόμενους των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων μετά το άνοιγμα της αγοράς. Το 40% θεωρεί σίγουρο ή μάλλον σίγουρο το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε απολύσεις το επόμενο εξάμηνο. Προφανώς περιμένουν να λήξει το δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους σε αναστολή,  που απαγορεύει τις απολύσεις τους για ισόχρονο διάστημα με την περίοδο της αναστολής. Αυτό σημαίνει ότι οι τεχνητά συγκρατημένοι δείκτες της ανεργίας θα φουσκώσουν απότομα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μοιρασμένες είναι οι αντιδράσεις για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σε επαγγελματίες, επιχειρήσεις και καταστήματα που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Το 50% αξιολογεί τα μέτρα θετικά, αλλά το 44% τα αξιολογεί αρνητικά, θεωρώντας τα ανεπαρκή. Εξίσου αμφιλεγόμενα είναι τα δείγματα για το επερχόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση:  Το 47% των ερωτηθέντων το αξιολογούν θετικά, το 30% αρνητικά, όμως σχεδόν ο ένας στους τέσσερις αγνοεί την ύπαρξή του.

Η ηλιαχτίδα πίσω από το σύννεφο της πανδημίας, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις που πρόλαβαν το τρένο της ψηφιοποίησης, είναι η επιμονή του ίντερνετ και των διαδικτυακών αγορών και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα.  Καθημερινά χρησιμοποιεί το ίντερνετ το 83% των ερωτηθέντων, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 77%, ενώ συνολικά οι συχνοί και πολύ συχνοί χρήστες του ίντερνετ στην Αττική είναι πάνω από το 90% του δείγματος. Από αυτούς το 60% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για ηλεκτρονικές αγορές και σκοπεύει να το κάνει και μετά την πανδημία. Ακόμα πιο μαζικά στρέφονται στο e-shopping οι νεότερες ηλικίες, με το 81% των ηλικιών 17-29 να πραγματοποιεί online αγορές.  

Κομβικό για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων είναι και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο διεξάχθηκε η έρευνα, μεταξύ 16-19 Απριλίου, δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα της λιανικής και αφού είχε ήδη δρομολογηθεί το άνοιγμα της εστίασης, ενώ καλλιεργούνταν από την κυβέρνηση προσδοκίες για... Πάσχα χωρίς καραντίνα. Η έρευνα διεξάχθηκε σε δείγμα 1023 ενηλίκων ατόμων, στο γενικό πληθυσμό της Περιφέρειας Αττικής.

Για τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, o Πρόεδρός του κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζει:

«Η έρευνα που έκανε το Ε.Ε.Α. σε συνεργασία με την εταιρεία Pulse, αποτυπώνει όσα έχουμε επισημάνει οι φορείς και οι εκπρόσωποι της αγοράς. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κοινή γνώμη ήθελε το άνοιγμα και του λιανεμπορίου και της εστίασης, οι ηλεκτρονικές αγορές ήρθαν για να μείνουν, κάτι που δείχνει ότι μέρα με την ημέρα το επιχειρείν αλλάζει, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να «ακούσει» τη φωνή αγωνίας των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών για την επόμενη μέρα. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανησυχεί για το μέλλον της επιχείρησης τους, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ζητά την συνέχιση της στήριξης από την Πολιτεία, ενώ καταγράφεται σοβαρότατο πρόβλημα με οφειλές που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Είναι θέματα που πρέπει να απασχολήσουν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα και πρέπει να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατό γιατί αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας αλλά και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Bαφτίζουν “ρευστότητα” τους συμψηφισμούς οφειλών»
Για «συνειδητή εξαπάτηση των επιχειρήσεων που αναζητούν απεγνωσμένα ενίσχυση της ρευστότητας» κατηγορεί την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μιχάλης Κατρίνης.
«Bαφτίζουν “ρευστότητα” τους συμψηφισμούς οφειλών»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από Δευτέρα η καταβολή παράτασης επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο
Την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021, θα ξεκινήσει η καταβολή της μηνιαίας παράτασης των επιδομάτων που έληξαν το διάστημα 1-10 Απριλίου. Έως το τέλος του μήνα θα πληρωθεί η παράταση των επιδομάτων που έληξαν...
Από Δευτέρα η καταβολή παράτασης επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προγράμματα επανεκκίνησης ζητά και το λιανεμπόριο
Ανάσα ρευστότητας ζητάει επειγόντως το λιανικό εμπόριο, πριν το εκρηκτικό κοκτέιλ των μεταχρονολογημένων επιταγών, που λήγουν τον Μάιο, προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας.
Προγράμματα επανεκκίνησης ζητά και το λιανεμπόριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγώνας δρόμου χωρίς «καύσιμα» για να προλάβει η εστίαση την 3η Μαΐου
Μετ’ εμποδίων και με άδεια ταμεία ξεκίνησαν τις πυρετώδεις προετοιμασίες τους οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης.
Αγώνας δρόμου χωρίς «καύσιμα» για να προλάβει η εστίαση την 3η Μαΐου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίθετη με το άμεσο άνοιγμα της εστίασης η ΠΟΕΣΕ
«Απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο», απαντά εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γ. Καββαθάς στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ελεγχόμενο άνοιγμα της...
Αντίθετη με το άμεσο άνοιγμα της εστίασης η ΠΟΕΣΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας