• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.1°C / 3.0°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.0°C
  5 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.9°C / -0.7°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.4°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  6 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 1.9°C
  3 BF
  48%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.3°C / 0.0°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  1 BF
  65%

Μετά την πανδημία... φόβοι και ανεργία

 • A-
 • A+
Ερευνα Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ● Το 40% των επιχειρήσεων ετοιμάζει απολύσεις ● Άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου και μετά το άνοιγμα της αγοράς.

Ενδιαφέροντα από κάθε άποψη - θετική και αρνητική - είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μέσω της εταιρείας Pulse RC, για το άνοιγμα της αγοράς και τις συνέπειες ύφεσης.

Από τη μία, οι 8 στους 10 καταναλωτές στην Περιφέρεια Αττικής επικροτούν το άνοιγμα των καταστημάτων και πάνω από τους μισούς έχουν επισκεφθεί ή σκοπεύουν να επισκεφτούν κατάστημα που άνοιξε πρόσφατα. Θετικά βλέπουν και το άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα οι 3 στους 4 καταναλωτές. Μοιρασμένες είναι οι αντιδράσεις για την αποτελεσματικότητα του click away, καθώς το αξιολογεί θετικά το 65%, αλλά ένα διόλου ευκαταφρόνητο  35% δεν έχου μείνει ικανοποιημένοι.

Εκεί όμως που τα πράγματα σκουραίνουν είναι στο λογαριασμό της κρίσης και τους φόβους για το μέλλον, ειδικά ανάμεσα στα επιχειρηματικά νοικοκυριά. Υπέρμετρα φορτωμένοι με ασφαλιστικές, φορολογικές και τραπεζικές υποχρεώσεις είναι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 44% έχει προσωπικά χρέη τα οποία έχει καθυστερήσει να πληρώσει, ποσοστό διπλάσιο από το γενικό πληθυσμό της Αττικής (21%). Παράλληλα ο ένας στους τρεις έχει συσσωρεύσει και επαγγελματικά χρέη, ενώ πάνω από τους μισούς (56%) ανησυχούν για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Ακόμα πιο σκούρο  διαγράφεται το μέλλον για τους εργαζόμενους των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων μετά το άνοιγμα της αγοράς. Το 40% θεωρεί σίγουρο ή μάλλον σίγουρο το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε απολύσεις το επόμενο εξάμηνο. Προφανώς περιμένουν να λήξει το δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους σε αναστολή,  που απαγορεύει τις απολύσεις τους για ισόχρονο διάστημα με την περίοδο της αναστολής. Αυτό σημαίνει ότι οι τεχνητά συγκρατημένοι δείκτες της ανεργίας θα φουσκώσουν απότομα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μοιρασμένες είναι οι αντιδράσεις για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σε επαγγελματίες, επιχειρήσεις και καταστήματα που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Το 50% αξιολογεί τα μέτρα θετικά, αλλά το 44% τα αξιολογεί αρνητικά, θεωρώντας τα ανεπαρκή. Εξίσου αμφιλεγόμενα είναι τα δείγματα για το επερχόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση:  Το 47% των ερωτηθέντων το αξιολογούν θετικά, το 30% αρνητικά, όμως σχεδόν ο ένας στους τέσσερις αγνοεί την ύπαρξή του.

Η ηλιαχτίδα πίσω από το σύννεφο της πανδημίας, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις που πρόλαβαν το τρένο της ψηφιοποίησης, είναι η επιμονή του ίντερνετ και των διαδικτυακών αγορών και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα.  Καθημερινά χρησιμοποιεί το ίντερνετ το 83% των ερωτηθέντων, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 77%, ενώ συνολικά οι συχνοί και πολύ συχνοί χρήστες του ίντερνετ στην Αττική είναι πάνω από το 90% του δείγματος. Από αυτούς το 60% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για ηλεκτρονικές αγορές και σκοπεύει να το κάνει και μετά την πανδημία. Ακόμα πιο μαζικά στρέφονται στο e-shopping οι νεότερες ηλικίες, με το 81% των ηλικιών 17-29 να πραγματοποιεί online αγορές.  

Κομβικό για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων είναι και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο διεξάχθηκε η έρευνα, μεταξύ 16-19 Απριλίου, δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα της λιανικής και αφού είχε ήδη δρομολογηθεί το άνοιγμα της εστίασης, ενώ καλλιεργούνταν από την κυβέρνηση προσδοκίες για... Πάσχα χωρίς καραντίνα. Η έρευνα διεξάχθηκε σε δείγμα 1023 ενηλίκων ατόμων, στο γενικό πληθυσμό της Περιφέρειας Αττικής.

Για τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, o Πρόεδρός του κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζει:

«Η έρευνα που έκανε το Ε.Ε.Α. σε συνεργασία με την εταιρεία Pulse, αποτυπώνει όσα έχουμε επισημάνει οι φορείς και οι εκπρόσωποι της αγοράς. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κοινή γνώμη ήθελε το άνοιγμα και του λιανεμπορίου και της εστίασης, οι ηλεκτρονικές αγορές ήρθαν για να μείνουν, κάτι που δείχνει ότι μέρα με την ημέρα το επιχειρείν αλλάζει, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να «ακούσει» τη φωνή αγωνίας των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών για την επόμενη μέρα. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανησυχεί για το μέλλον της επιχείρησης τους, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ζητά την συνέχιση της στήριξης από την Πολιτεία, ενώ καταγράφεται σοβαρότατο πρόβλημα με οφειλές που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Είναι θέματα που πρέπει να απασχολήσουν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα και πρέπει να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατό γιατί αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας αλλά και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πένθιμο εμβατήριο των άνεργων ντιτζέι
Το καθεστώς των τοπικών λοκντάουν, στα οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σχεδόν όλη η Κρήτη -πλην Λασιθίου- όπως και η Μεσσηνία, σήμανε την επιστροφή ενός από τα πλέον αμφιλεγόμενα μέτρα της κυβέρνησης: της...
Πένθιμο εμβατήριο των άνεργων ντιτζέι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, «δεν υπάρχουν απολύσεις» επιμένει η εταιρεία
Αρνείται ότι έγιναν απολύσεις η κατασκευαστική εταιρεία Green Properties, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ).
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, «δεν υπάρχουν απολύσεις» επιμένει η εταιρεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελαστικές εργασίες, εκδικητικές απολύσεις
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει ομαδικές απολύσεις εργαζομένων με «μπλοκάκι» από μεγάλη επιχείρηση που ειδικεύεται στις «πράσινες» κατοικίες • Τι απαντά η εταιρεία Green Properties στην «Εφ.Συν.».
Ελαστικές εργασίες, εκδικητικές απολύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έκρηξη απολύσεων τον Μάιο
Σε 118.881 ανήλθαν οι καταγγελίες συμβάσεων εργασίας από 58.391 που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2021 • Μεγαλύτερη ζήτηση σημειώνεται στο επάγγελμα του σερβιτόρου
Έκρηξη απολύσεων τον Μάιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Με αίμα και ιδρώτα δένουμε τ' ατσάλι» φώναξαν μαχητικά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Μαζική, μαχητική και αποφασισμένη ήταν η συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο υπουργείο Οικονομικών, με βασικό αίτημα τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης και τη διατήρηση όλων των θέσεων...
«Με αίμα και ιδρώτα δένουμε τ' ατσάλι» φώναξαν μαχητικά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδράσεις για την απόλυση συνδικαλιστή διανομέα από πλατφόρμα Wolt
Πανελλαδικές διαστάσεις έχουν πάρει οι διαμαρτυρίες για την απόλυση του αντιπροέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού του Ν. Ηρακλείου Κρήτης, Μανώλη Χανιωτάκη,
Αντιδράσεις για την απόλυση συνδικαλιστή διανομέα από πλατφόρμα Wolt

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας