• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 12.3°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 7.8°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.0°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.2°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 7.2°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 3.0°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.6°C / 12.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.8°C
  0 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 13.4°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.9°C / 3.8°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.5°C / 8.4°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 12.6°C
  1 BF
  92%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 8.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  83%

Από τα κεφάλαια της αύξησης κεφαλαίου θα κατανεμηθούν τα 20,5 εκατ. στην «Ελλάκτωρ» για τη χρηματοδότηση και επιτάχυνση των επενδύσεων στην ενέργεια και τα 100 εκατ. για την αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής «Ακτωρ» στο προσεχές τρίμηνο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην Ελλάκτωρ

 • A-
 • A+

Αδιαμφισβήτητη είναι πλέον η κυριαρχία της ολλανδικής Reggenborgh στον όμιλο «Ελλάκτωρ», μετά την έγκριση της πρότασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ στη χθεσινή συνέλευση των μετόχων.

Η αύξηση εγκρίθηκε με ποσοστό 68,24%, πλειοψηφία αντίστοιχη αυτής της προηγούμενης επεισοδιακής συνέλευσης του ομίλου τον Ιανουάριο, στην οποία εξελέγη νέα διοίκηση.

Αυτό σημαίνει ότι η ενδοεταιρική συμμαχία που έχουν συγκροτήσει οι Ολλανδοί σταθεροποιείται. Νωρίτερα χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε απορρίψει το αίτημα προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει το αντίπαλον δέος, η εταιρεία Greenhill, των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, βασικών μετόχων της «Ελλάκτωρ», που με την προσφυγή της αμφισβητούσε τη νομιμότητα της διοίκησης της εταιρείας, αλλά και της ίδιας της γενικής συνέλευσης, ενώ καταλόγιζε στη Reggenborgh «σχέδιο διάλυσης» του ομίλου.

Η πλευρά της Greenhill, στη συνέλευση, δεν κατάφερε να συσπειρώσει πάνω από το 31% των εκπροσωπηθέντων μετόχων, που καταψήφισε την αύξηση κεφαλαίου.

Κύκλοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ χαρακτήρισαν ορόσημο την απόφαση, σημειώνοντας ότι «φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση βασικές προτεραιότητες του ομίλου, όπως η αποκατάσταση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της Κατασκευής, η επιτάχυνση και η ενίσχυση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου και η στρατηγική συμμετοχή του στα έργα των υποδομών και της ενέργειας που εκτιμάται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Τα κεφάλαια της αύξησης κεφαλαίου θα κατανεμηθούν τα 20,5 εκατ. στην «Ελλάκτωρ» για τη χρηματοδότηση και επιτάχυνση των επενδύσεων στην ενέργεια και τα 100 εκατ. για την αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής «Ακτωρ» στο προσεχές τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Greenhill των Καϋμενάκη και Μπάκου είχε δηλώσει πριν από τη συνέλευση ότι σε περίπτωση που εγκριθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ» οι μέτοχοι θα συμμετάσχουν σε αυτήν.

Η ΤΕΡΝΑ

Η εξέλιξη αποσαφηνίζει το τοπίο ανάμεσα στους κυρίαρχους του κατασκευαστικού κλάδου. Μετά την αποεπένδυση της Reggenborgh από την ανταγωνίστρια ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Γ. Περιστέρης εμφανίζεται πλέον εκεί κυρίαρχος, με ποσοστό άνω του 30%, πλαισιωμένος από τον Β. Μαρινάκη που αγόρασε μερίδιο στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, και τη Μ. Λάτση που τον προηγούμενο μήνα απέκτησε ποσοστό περίπου 8% στον κατασκευαστικό όμιλο.

Οι διεργασίες στους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους γίνονται με το βλέμμα στα μεγάλα κατασκευαστικά και ενεργειακά έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων δικτύων και υποδομών στις οποίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και «Ελλάκτωρ» «αναμετρώνται» σταθερά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα ανταλλαγή πυρών και η συνέχεια στα δικαστήρια
Λίγα 24ωρα μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της «Ελλάκτωρ», η πλευρά της Greenhill των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου, εκτός από την προσφυγή στη δικαιοσύνη για τον αποκλεισμό της από τη συνέλευση ζητεί...
Νέα ανταλλαγή πυρών και η συνέχεια στα δικαστήρια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα επεισόδια στον «εμφύλιο» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Τα ανακλαστικά των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων... ερέθισαν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο της έρευνάς της για υψηλή συγκέντρωση και προβλήματα ανταγωνισμού στον κλάδο.
Νέα επεισόδια στον «εμφύλιο» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ περιμένει το ΤΑΙΠΕΔ
Αναμένεται η απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ στο αίτημα που έχει καταθέσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ για νέα παράταση της προθεσμίας για την υποβολή προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.
Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ περιμένει το ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερη ευκαιρία σε Μυτιληναίο και ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την Εγνατία
Την 1η Απριλίου η νέα προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, με απόφαση ΤΑΙΠΕΔ που συμμορφώνεται στην προσωρινή διαταγή του ΣτΕ.
Δεύτερη ευκαιρία σε Μυτιληναίο και ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την Εγνατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας