• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.8°C
  0 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 21.7°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.0°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.1°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 27.2°C
  3 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.1°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  0 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.0°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.7°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.0°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.3°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.4°C
  3 BF
  81%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  45%
Σε έξι δόσεις ο ΕΝΦΙΑ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε έξι δόσεις ο ΕΝΦΙΑ

 • A-
 • A+
Πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο ● Χωρίς ποινή έξτρα φόρου για τους πληττόμενους και τους άνω των 60 ετών η μη συμπλήρωση του ορίου 30% σε ηλεκτρονικές αποδείξεις ● «Παγώνουν» τα τεκμήρια για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πακέτο με έκτακτες παρεμβάσεις στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 που θα δηλωθούν φέτος τον Μάιο στην Εφορία κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για την αποτροπή των επιβαρύνσεων από την πανδημία. Το πακέτο περιλαμβάνει διορθωτικές κινήσεις στο μέτωπο των ηλεκτρονικών αποδείξεων, στα τεκμήρια διαβίωσης, στον φόρο εισοδήματος και στον ΕΝΦΙΑ, η εξόφληση των οποίων απλώνεται σε 8 και 6 δόσεις αντίστοιχα. Ωστόσο υπάρχουν και φορολογούμενοι που μένουν εκτός των άμεσων ελαφρύνσεων. Από την ακτινογραφία των νέων ρυθμίσεων προκύπτουν τα εξής:

 1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Δεν θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για το ποσόν των αποδείξεων που θα υπολείπεται του ορίου 30% επί του εισοδήματός τους οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 60 ετών, οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής, οι επαγγελματίες που ανήκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ ή έκλεισαν με κρατική εντολή. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το μέτρο θα ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη διάρκεια των αναστολών και αντίστοιχα για τους επαγγελματίες.
  Η ελάφρυνση θα είναι σημαντική για πολλούς καθώς λόγω του λοκντάουν και της συγκράτησης των καταναλωτικών δαπανών θα υποχρεώνονταν να πληρώσουν φέτος πρόσθετο φόρο για τις αποδείξεις. Για παράδειγμα, κάποιος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ που θα έπρεπε να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 4.500 ευρώ και συγκέντρωνε 3.500 ευρώ θα καλούνταν να πληρώσει έξτρα φόρο 300 ευρώ, ενώ με τη νέα ρύθμιση η επιβάρυνση μηδενίζεται.
  Επιπρόσθετα για τους υπόλοιπους φορολογούμενους σε περίπτωση που η συνολική αξία των αποδείξεων που συγκέντρωσαν είναι τουλάχιστον 20% αλλά υπολείπεται του ορίου του 30% επί του ποσού που λείπει, θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο όχι 22% αλλά 11%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ συγκέντρωσε αποδείξεις αξίας 2.000 ευρώ ενώ θα έπρεπε η αξία τους να είναι 3.000 ευρώ.
  Για τη διαφορά των 1.000 ευρώ δεν θα πληρώσει 220 ευρώ αλλά 110 ευρώ. Ομως αν ο ίδιος φορολογούμενος δεν έχει πιάσει το όριο του 20% στην αξία των αποδείξεων, δηλαδή 2.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει κανονικά το πέναλτι του 22% επί του ποσού που υπολείπεται του 30%. Ετσι, αν εμφανίσει αποδείξεις 1.000 ευρώ, θα πληρώσει έξτρα φόρο 440 ευρώ (2.000 ευρώ x 22%).
  Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο κίνδυνος της επιβάρυνσης περιορίζεται σημαντικά καθώς η αξία των αποδείξεων μειώνεται αφού για τον προσδιορισμό του ύψους του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσόν δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις από το κρατικό πακέτο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
 2. Τεκμήρια διαβίωσης. Για όλους τους πληττόμενους από την πανδημία δεν θα ισχύσουν οι αντικειμενικές δαπάνες που υπολογίζει η Εφορία με βάση τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να προσδιορίσει το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώνει κάποιος και σε περίπτωση που το τεκμαρτό είναι υψηλότερο από το πραγματικό επιβάλλει φόρο.
  Ομως ακόμα και αν κάποιος ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία, αλλά σε ένα τουλάχιστον έτος από τα δύο προηγούμενα πιάστηκε στην παγίδα των τεκμηρίων, εξαιρείται από το μέτρο και θα κληθεί να καταβάλει τον επιπλέον τεκμαρτό φόρο. Επισημαίνεται ότι πέρυσι φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια πάνω από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα δικαιούνται την απαλλαγή. Για τους υπόλοιπους, τα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύσουν κανονικά.
 3. Ανείσπρακτα ενοίκια: Εφόσον έχει κοινοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου εξώδικο στον μισθωτή, αυτόματα τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν έχει εισπράξει δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά.
 4. Χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου εισοδήματος και εκπτώσεις: Δίνεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο μπορεί κάποιος να υποβάλει χωρίς πρόστιμα τη δήλωση μέχρι τις 27 Αυγούστου, καταβάλλοντας τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού έναντι 2% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
 5. ΕΝΦΙΑ: Η καταβολή μπορεί να γίνει σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021. Σημειώνεται ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η αποσύνδεση του φετινού φόρου από τις νέες αντικειμενικές αξίες και το «πάγωμα» του ποσού στα περυσινά επίπεδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο παράτασης στις νέες αντικειμενικές
Κορονοϊού επιτρέποντος η κυβέρνηση θα κλείσει το κεφάλαιο της αύξησης των αντικειμενικών τιμών μέχρι τον Ιούνιο, εξασφαλίζοντας δημοσιονομικό χώρο για να ξεφουσκώσει μεσοσταθμικά 8% τον ΕΝΦΙΑ στις ζώνες με τις...
Παράθυρο παράτασης στις νέες αντικειμενικές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδρομικό ΕΝΦΙΑ του 2015 ζητά η ΑΑΔΕ
Ραβασάκια με αναδρομικούς φόρους στέλνει τις επόμενες ημέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις Ε9 για το έτος 2015, μολονότι προέκυπτε τέτοια...
Αναδρομικό ΕΝΦΙΑ του 2015 ζητά η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τη ΑΑΔΕ, το ραβασάκι της «λυπητερής» θα φτάσει τέλος Αυγούστου/αρχές Σεπτεμβρίου στους υπόχρεους, οι οποίοι θα δουν τα εκκαθαριστικά του φόρου στους λογαριασμούς τους.
Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε 6 δόσεις ο φετινός ΕΝΦΙΑ
Δυνατότητα εξόφλησης του φετινού φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων και του ΕΝΦΙΑ σε έξι έχουν φέτος όλοι οι φορολογούμενοι, ενώ πρόγραμμα αυξημένων δόσεων, έξι αντί για πέντε,...
Σε 6 δόσεις ο φετινός ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται δημοσιονομικός χώρος για θετικά μέτρα χαμηλού κόστους
Προκαταρκτική συζήτηση με τους θεσμούς θα επιχειρήσει ο Χρ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας στα 5 προαπαιτούμενα της 5ης αξιολόγησης προτάσεις για μείωση φορολογίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Αναζητείται δημοσιονομικός χώρος για θετικά μέτρα χαμηλού κόστους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οκτώ αλλαγές που ελαφραίνουν τη... λυπητερή για τα εισοδήματα του 2020
Οxτώ αλλαγές-κλειδιά στο φετινό έντυπο Ε1 ξεφουσκώνουν τις επιβαρύνσεις σε 8,5 εκατ. μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους, οι οποίοι την ερχόμενη εβδομάδα ρίχνονται στη μάχη υποβολής...
Οκτώ αλλαγές που ελαφραίνουν τη... λυπητερή για τα εισοδήματα του 2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας