• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 18.9°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  1 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.1°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.0°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.4°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 16.1°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 17.2°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 16.1°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.1°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  0 BF
  82%
Η φορολογική... σιωπή των πρόθυμων Κροίσων

Ο Μπιλ Γκέιτς έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι επιθυμεί να πληρώσει περισσότερο φόρο στην Πολιτεία του, η οποία είναι μία από τις ελάχιστες στις ΗΠΑ που δεν εισπράττει φόρο εισοδήματος

AP Photo/Nati Harnik, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η φορολογική... σιωπή των πρόθυμων Κροίσων

 • A-
 • A+
Γκέιτς, Μπέζος, Μπάλμερ και άλλοι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι, που ρητορικά τάσσονται υπέρ της υψηλότερης φορολόγησης του πλούτου, κάνουν... την πάπια στην πρόταση για φορολόγηση του μεγάλου πλούτου στην Ουάσινγκτον όπου φορολογούνται, που θα απέφερε στην Πολιτεία πρόσθετα ετήσια έσοδα 2,3 δισ. δολάρια.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αρκετοί δισεκατομμυριούχοι όπως ο Μπιλ Γκέιτς διαμηνύουν δημόσια εδώ και καιρό ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερους φόρους προκειμένου να πληρωθεί ο λογαριασμός της πανδημίας αλλά και να μετριαστεί η τεράστια οικονομική ανισότητα. Ωστόσο, όταν μια νομοθετική διαδικασία για την υψηλότερη φορολόγησή τους ξεκίνησε στην Πολιτεία τους, αυτοί βουβάθηκαν μπαίνοντας σε περίοδο βαθιάς σιωπής.

Η Πολιτεία της Ουάσινγκτον αποτελεί την έδρα κάποιων εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Περίπου 100 φορολογούμενοι της Πολιτείας αυτής των ΒΔ ΗΠΑ έχουν ατομική περιουσία μεγαλύτερη του ενός δισ. δολαρίων. Μεταξύ άλλων εδρεύουν εκεί ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, η πρώην σύζυγός του Μακένζι Σκοτ, αλλά και ο επί πολλά χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Στιβ Μπάλμερ. Χάρη στην ισχυρή άνοδο των τιμών των μετοχών υψηλής τεχνολογίας οι παραπάνω 4 δισεκατομμυριούχοι είδαν πέρυσι τις περιουσίες τους να εκτοξεύονται, παρά την πανδημία και την ύφεση. Αθροιστικά, από 320 δισ. δολάρια στις αρχές του 2020 οι περιουσίες τους άγγιξαν τα 500 δισ. δολάρια.

Με τόσο πλούτο, όπως είναι φυσικό, η αμερικανική Πολιτεία αποτελεί φέτος πεδίο κάποιων εκ των πιο επιθετικών προτάσεων για τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Μεταξύ άλλων έχουν προταθεί η φορολόγηση των άυλων περιουσιακών στοιχείων που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια με 1% και η υιοθέτηση φόρου 7% επί των κεφαλαιουχικών κερδών. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αποφέρουν στην Πολιτεία έσοδα 2,3 δισ. δολαρίων ετησίως, μειώνοντας την εξάρτησή της από τους οριζόντιους και άδικους φόρους επί των πωλήσεων. Καθώς τα μέτρα εξετάζονται από το τοπικό Κογκρέσο, οι βουλευτές που τα προωθούν αναζήτησαν τη στήριξη των δισεκατομμυριούχων της Πολιτείας που είχαν ταχθεί νωρίτερα υπέρ της υψηλότερης φορολόγησης του μεγάλου πλούτου.

Μεταξύ αυτών ο Μπιλ Γκέιτς έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι επιθυμεί να πληρώσει περισσότερο φόρο στην Πολιτεία του, η οποία είναι μία από τις ελάχιστες στις ΗΠΑ που δεν εισπράττει φόρο εισοδήματος. Ο Γκέιτς έχει χαρακτηρίσει γι’ αυτόν τον λόγο το φορολογικό σύστημα της Ουάσινγκτον το «πιο οπισθοδρομικό της χώρας», ενώ έχει διαμηνύσει ότι στηρίζει τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, τους υψηλότερους ομοσπονδιακούς φόρους ακίνητης περιουσίας και τους φόρους κεφαλαιουχικών κερδών καθώς και την υιοθέτηση πολιτειακού φόρου εισοδήματος στην Ουάσινγκτον.

«Πιστεύω ότι οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν περισσότερα από όσα πληρώνουν σήμερα, και αυτό περιλαμβάνει τη Μελίντα (σύζυγο) και εμένα», είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Γκέιτς σε ανάρτησή του σε blog του στα τέλη του 2019. Αλλά και ο Μπάλμερ έχει τονίσει ανοιχτά ότι θέλει να πληρώσει περισσότερο φόρο. «Επειδή ήμουν πολύ τυχερός, μπορώ να σας πω ότι θα ήμουν ευτυχής προσωπικά να πληρώσω περισσότερους φόρους», είπε χαρακτηριστικά σε πρόσφατο συνέδριο, υποστηρίζοντας παράλληλα την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Ο Μπέζος, η πολιτική του οποίου έχει χαρακτηριστεί φιλελεύθερη, στο παρελθόν έχει αντιταχθεί στην υιοθέτηση ενός πολιτειακού φόρου εισοδήματος στην Ουάσινγκτον. Πριν από περίπου 10 ημέρες τάχθηκε ωστόσο υπέρ της υψηλότερης φορολόγησης της Αmazon προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα υποδομών (2 τρισ. δολαρίων) που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν. Δεν ανέφερε όμως τίποτα για το αν υποστηρίζει υψηλότερο φόρο εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα -που αποτελεί και αυτό μέρος του οικονομικού πακέτου Μπάιντεν.

Η πρώην σύζυγός του Μακένζι Σκοτ που -χάρη στο διαζύγιο- είναι μία εκ των πλουσιότερων γυναικών στον κόσμο, δεν έχει πει κάτι συγκεκριμένο για υψηλότερη φορολόγηση. Ωστόσο, έχει επανειλημμένα εκφράσει βαθιές ανησυχίες για την ανισότητα του πλούτου. Πρόσφατα τόνισε ότι η πανδημία λειτούργησε σαν μπάλα καταστροφής για τους φτωχούς, ενώ πλούτισε τους δισεκατομμυριούχους. Δήλωση που από αρκετούς εξελήφθη ως πρόθεση υπέρ μιας πιο προοδευτικής φορολογίας. Ωστόσο ούτε αυτή ούτε κάποιος από τους άλλους 3 δισεκατομμυριούχους βγήκε ανοιχτά να στηρίξει την προτεινόμενη νομοθεσία. Στις οχλήσεις των πολιτικών της Πολιτείας που τους αναζήτησαν, βγήκαν εκπρόσωποί τους οι οποίοι... έκαναν τον Κινέζο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία από ΟΟΣΑ
Καλύτερες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία διαπιστώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τους τελευταίους μήνες χάρη στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων και την πρόοδο των εμβολιασμών...
Αισιοδοξία από ΟΟΣΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ακτινογραφία και οι επιπτώσεις των Biden-economics
Οι κρίσιμες παρεμβάσεις για τους χαμηλόμισθους της gig economy, τα φοιτητικά δάνεια και τη φορολογία των πλουσίων. Σε ανάπτυξη 5%-8% εκτιμούν οι αναλυτές ότι μπορεί να οδηγήσει το πακέτο 1,9 τρισ.
Η ακτινογραφία και οι επιπτώσεις των Biden-economics
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είχαν και οι ΗΠΑ... λίστα Πέτσα
Φίλοι του Τραμπ, τραπεζίτες, κλειστά κλαμπ για πλούσιους, πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία, εκκλησίες, απατεώνες, διαχειριστές επενδύσεων βούτηξαν στο «κορονοψητό» στερώντας τα αναγκαία για την επιβίωση των...
Είχαν και οι ΗΠΑ... λίστα Πέτσα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια νέα αριστοκρατία υπονομεύει τη δημοκρατία
Η οικονομική ανισότητα βρίσκεται εκτός ελέγχου προειδοποιεί η Οxfam, αποκαλύπτοντας ότι πέρυσι οι μόλις 2.153 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη κατείχαν περισσότερα απ’ όσα το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή...
Μια νέα αριστοκρατία υπονομεύει τη δημοκρατία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Να πληρώσουν οι... πιο πλούσιοι»
Ανθρωποι που έχουν περιουσία ώς 10 εκατ. δολάρια δεν αισθάνονται ότι είναι πλούσιοι, θεωρούν όμως ότι όσοι έχουν πάνω από 50 εκατ. δολάρια είναι πλούσιοι και οφείλουν να πληρώνουν περισσότερο.
«Να πληρώσουν οι... πιο πλούσιοι»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ομορφος κόσμος κεφαλαιοκρατικά φτιαγμένος
Τρεις ιστορίες από τρία διαφορετικά σημεία του πλανήτη αντικατοπτρίζουν την όλο και πιο άγρια μορφή του σημερινού παγκοσμιοποιημένου κεφαλαιοκρατικού οικονομικού συστήματος.
Ομορφος κόσμος κεφαλαιοκρατικά φτιαγμένος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας