• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 23.8°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.0°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.1°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.7°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 22.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  1 BF
  79%

Ο Μπιλ Γκέιτς

AP Photo/Nati Harnik, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η φορολογική... σιωπή των πρόθυμων Κροίσων

 • A-
 • A+
Γκέιτς, Μπέζος, Μπάλμερ και άλλοι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι, που ρητορικά τάσσονται υπέρ της υψηλότερης φορολόγησης του πλούτου, κάνουν... την πάπια στην πρόταση για φορολόγηση του μεγάλου πλούτου στην Ουάσινγκτον όπου φορολογούνται, που θα απέφερε στην Πολιτεία πρόσθετα ετήσια έσοδα 2,3 δισ. δολάρια.

Αρκετοί δισεκατομμυριούχοι όπως ο Μπιλ Γκέιτς διαμηνύουν δημόσια εδώ και καιρό ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερους φόρους προκειμένου να πληρωθεί ο λογαριασμός της πανδημίας αλλά και να μετριαστεί η τεράστια οικονομική ανισότητα. Ωστόσο, όταν μια νομοθετική διαδικασία για την υψηλότερη φορολόγησή τους ξεκίνησε στην Πολιτεία τους, αυτοί βουβάθηκαν μπαίνοντας σε περίοδο βαθιάς σιωπής.

Η Πολιτεία της Ουάσινγκτον αποτελεί την έδρα κάποιων εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Περίπου 100 φορολογούμενοι της Πολιτείας αυτής των ΒΔ ΗΠΑ έχουν ατομική περιουσία μεγαλύτερη του ενός δισ. δολαρίων. Μεταξύ άλλων εδρεύουν εκεί ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, η πρώην σύζυγός του Μακένζι Σκοτ, αλλά και ο επί πολλά χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Στιβ Μπάλμερ. Χάρη στην ισχυρή άνοδο των τιμών των μετοχών υψηλής τεχνολογίας οι παραπάνω 4 δισεκατομμυριούχοι είδαν πέρυσι τις περιουσίες τους να εκτοξεύονται, παρά την πανδημία και την ύφεση. Αθροιστικά, από 320 δισ. δολάρια στις αρχές του 2020 οι περιουσίες τους άγγιξαν τα 500 δισ. δολάρια.

Με τόσο πλούτο, όπως είναι φυσικό, η αμερικανική Πολιτεία αποτελεί φέτος πεδίο κάποιων εκ των πιο επιθετικών προτάσεων για τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Μεταξύ άλλων έχουν προταθεί η φορολόγηση των άυλων περιουσιακών στοιχείων που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια με 1% και η υιοθέτηση φόρου 7% επί των κεφαλαιουχικών κερδών. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αποφέρουν στην Πολιτεία έσοδα 2,3 δισ. δολαρίων ετησίως, μειώνοντας την εξάρτησή της από τους οριζόντιους και άδικους φόρους επί των πωλήσεων. Καθώς τα μέτρα εξετάζονται από το τοπικό Κογκρέσο, οι βουλευτές που τα προωθούν αναζήτησαν τη στήριξη των δισεκατομμυριούχων της Πολιτείας που είχαν ταχθεί νωρίτερα υπέρ της υψηλότερης φορολόγησης του μεγάλου πλούτου.

Μεταξύ αυτών ο Μπιλ Γκέιτς έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι επιθυμεί να πληρώσει περισσότερο φόρο στην Πολιτεία του, η οποία είναι μία από τις ελάχιστες στις ΗΠΑ που δεν εισπράττει φόρο εισοδήματος. Ο Γκέιτς έχει χαρακτηρίσει γι’ αυτόν τον λόγο το φορολογικό σύστημα της Ουάσινγκτον το «πιο οπισθοδρομικό της χώρας», ενώ έχει διαμηνύσει ότι στηρίζει τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, τους υψηλότερους ομοσπονδιακούς φόρους ακίνητης περιουσίας και τους φόρους κεφαλαιουχικών κερδών καθώς και την υιοθέτηση πολιτειακού φόρου εισοδήματος στην Ουάσινγκτον.

«Πιστεύω ότι οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν περισσότερα από όσα πληρώνουν σήμερα, και αυτό περιλαμβάνει τη Μελίντα (σύζυγο) και εμένα», είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Γκέιτς σε ανάρτησή του σε blog του στα τέλη του 2019. Αλλά και ο Μπάλμερ έχει τονίσει ανοιχτά ότι θέλει να πληρώσει περισσότερο φόρο. «Επειδή ήμουν πολύ τυχερός, μπορώ να σας πω ότι θα ήμουν ευτυχής προσωπικά να πληρώσω περισσότερους φόρους», είπε χαρακτηριστικά σε πρόσφατο συνέδριο, υποστηρίζοντας παράλληλα την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Ο Μπέζος, η πολιτική του οποίου έχει χαρακτηριστεί φιλελεύθερη, στο παρελθόν έχει αντιταχθεί στην υιοθέτηση ενός πολιτειακού φόρου εισοδήματος στην Ουάσινγκτον. Πριν από περίπου 10 ημέρες τάχθηκε ωστόσο υπέρ της υψηλότερης φορολόγησης της Αmazon προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα υποδομών (2 τρισ. δολαρίων) που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν. Δεν ανέφερε όμως τίποτα για το αν υποστηρίζει υψηλότερο φόρο εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα -που αποτελεί και αυτό μέρος του οικονομικού πακέτου Μπάιντεν.

Η πρώην σύζυγός του Μακένζι Σκοτ που -χάρη στο διαζύγιο- είναι μία εκ των πλουσιότερων γυναικών στον κόσμο, δεν έχει πει κάτι συγκεκριμένο για υψηλότερη φορολόγηση. Ωστόσο, έχει επανειλημμένα εκφράσει βαθιές ανησυχίες για την ανισότητα του πλούτου. Πρόσφατα τόνισε ότι η πανδημία λειτούργησε σαν μπάλα καταστροφής για τους φτωχούς, ενώ πλούτισε τους δισεκατομμυριούχους. Δήλωση που από αρκετούς εξελήφθη ως πρόθεση υπέρ μιας πιο προοδευτικής φορολογίας. Ωστόσο ούτε αυτή ούτε κάποιος από τους άλλους 3 δισεκατομμυριούχους βγήκε ανοιχτά να στηρίξει την προτεινόμενη νομοθεσία. Στις οχλήσεις των πολιτικών της Πολιτείας που τους αναζήτησαν, βγήκαν εκπρόσωποί τους οι οποίοι... έκαναν τον Κινέζο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέρδη με ουρά από το πετρέλαιο
Καθώς η ακρίβεια γονατίζει όλο και περισσότερο τα νοικοκυριά, καθώς η θέρμανση και η κυκλοφορία των Ι.Χ. εξελίσσονται σε πολυτέλεια που μόνο οι πλουσιότεροι μπορούν να απολαύσουν με ευκολία, οι πετρελαϊκοί...
Κέρδη με ουρά από το πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ορατό από το Διάστημα το... τσιφλίκι του Μπιλ Γκέιτς
Είναι επισήμως ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ ● Εγκυρα στοιχεία δείχνουν ότι από το 1940 έως σήμερα η αξία ενός εκταρίου καλλιεργήσιμης γης έχει εξαπλασιαστεί στις ΗΠΑ και όλα συνηγορούν...
Ορατό από το Διάστημα το... τσιφλίκι του Μπιλ Γκέιτς
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενδεικτικοί οι φόροι για... πλούσιους
Αποκαλυπτική η έρευνα της ProPublica σύμφωνα με την οποία στις ΗΠΑ οι πλουσιότεροι μπορούν -απολύτως νόμιμα- να πληρώνουν απειροελάχιστο φόρο εισοδήματος σε σχέση με αυτά που κερδίζουν.
Ενδεικτικοί οι φόροι για... πλούσιους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Kερδοσκοπία στις πρώτες ύλες
Πώς η παρέμβαση της Κίνας κατά της τεχνητής διόγκωσης στις τιμές σιδηρομεταλλευμάτων προκάλεσε μεγάλο στραπάτσο στην «τρομοκρατία» περί επιστροφής του πληθωρισμού.
Kερδοσκοπία στις πρώτες ύλες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παζάρια για τον εταιρικό φόρο
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν διεμήνυσε ότι οι ανά τον κόσμο πολυεθνικές εταιρείες θα έπρεπε να πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 15% για τα κέρδη τους.
Παζάρια για τον εταιρικό φόρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας